Датата 11 юли крие риск за ниска избирателна активност, отбеляза тя

Нинова: Датата 11 юли крие риск за ниска избирателна активност, нямаме предложения за министри

6017 | 5 май 2021 | 11:46

Подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, но уви – тя не беше поета, каза лидерът на БСП

-1620205499.png-1619554498.jpg

Не говорихме с президента за конкретни имена за служебен кабинет - датата 11 юли крие риск за ниска избирателна активност.

Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като върна на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде Агенция „Фокус“.

Не говорихме с конкретни имена за служебен кабинет. Оставихме този разговор за по-късно между президента и нас. Така че нямаме новина в това отношение. Може би новината днес е, че отиваме на предсрочни избори най-вероятно на 11 юли. Тази дата крие риск за ниска избирателна активност, даваме си сметка за това, както и за отговорността, която имахме с третия мандат. Дали е справедливо, или не да бъде връчен на нас третият мандат, решава единствено президентът Радев, съгласно Конституцията на Р България.

 

Що се отнася до това, че БСП е в изолация в парламента, позволете да ви коригирам – нещо много лошо е от това“, коментира Нинова.

По думите ѝ нито една партия в парламента не си е говорила с другите партии, нито помежду си. „Това е лошото за България – в този парламент нямаше диалог. Надделя партийното его, личният егоизъм, желанието да се отиде спешно на избори, за да се спечелят още повече гласове. Това политическо късогледство доведе до тази ситуация. Знаете, че още от началото, когато започнаха мандатите, заявихме подкрепа за втората сила за 4-5 неща“, подчерта още лидерът на БСП.

 

Готови сме за нови избори, очакваме да подобрим резултатите си, каза Корнелия Нинова.

„Слави Трифонов заяви, че искат избори, за да имат по-голяма легитимност. Знаете, че абсолютно мнозинство е невъзможно. Готови сме за избори, ние правихме само преди месец“, заяви Нинова.

 

Попитана дали очаква БСП да подобри резултатите си, тя отговори с „разбира се“. „Резултатите не бяха добри, очакваме да ги подобрим. Ние сме партия, която взима решенията си чрез колективни органи. Не съм нито Бойко Борисов, нито Слави Трифонов да информирам обществото какво ще прави партията по „Фейсбук“. Събираме си колективните органи, съгласно Устава на БСП.

 

Решение за участие на наши министри в правителство, каквото и да е то – наше, друго или служебно, взема единствено Националният съвет на партията, в който участват 180 човека от структурите в страната. Ще го свикаме, когато проведем разговори с президента и получим конкретика по отношение на неговите намерения за имена“, подчерта Нинова.

Тя допълни, че за съжаление започват процедурата отначало. „Казвам за съжаление, защото тя отнема много време. Сега трябва да я забързаме отново и то в летния период да редим листи“, коментира Нинова.

 

Попитана какво е усещането ѝ за това дали след предсрочните избори ще има правителство, лидерът на БСП отговори: „Не е хубаво в политиката да работим с усещания. Хубаво е да работим с приоритети, важни за България. Да говорим с факти. Няма да говорим с усещане, а с желание и воля след следващите избори да има стабилно правителство, защото се задълбочават социалната, икономическата, здравната криза.

 

Предстоят зимни месеци след изборите, така че се надяваме разумът да надделее. Разбира се това не означава задкулисие и безпринципни сговори на тъмно. Означава държавнически разум за бъдещето на България“.

На въпрос дали е готова да стане служебен премиер, Нинова отговори: „Това беше хубава шега“.

 

Подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, но уви – тя не беше поета, каза Корнелия Нинова при връщането на проучвателният мандат за съставяне на правителство.


Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Да приеме социални мерки за помощ на хората при кризата. Да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за въстановяване и устойчивост за бъдещи години и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, но уви, тази ръка не беше поета.

 

Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези надпартийни приоритети“, заяви Нинова.

 

По думите ѝ в такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставят кабинет и затова Националният съвет на партията е взел решение да върне мандата на държавния глава.


От категорията

Борис Михайлов след нападките: С някои господа от ГЕРБ ще се видим в съда!

Снимка Правителствена информационна служба-1624454927.png

Говорителят на правителството показа изпълнителен лист от 19 август 2015 г., ...

23 юни 2021 | 16:22

Болничният му вече е изтекъл

Отстраненият шеф на пловдивската полиция: В отпуск по бащинство съм до ноември

Снимка БГНЕС-1624455241.jpg

Съпругата му се е върнала на работа и до ноември той ще може да използва отпуск ...

23 юни 2021 | 16:32

Мустафа Карадайъ от Казанлък: Тези, които се кичат с етикет “промяна”, са подмяна!
(Видео)

Ръководството на ДПС е убедено, че в област Стара Загора ДПС може да вземе два мандата -1624480287.jpg

В България няма диалог между партиите и институциите, няма взаимен контрол ...

23 юни 2021 | 23:26

Cмeнихa шeфa нa баретите
(Видео)

-1465066406.jpg

Ocнoвнaтa зaдaчa на подразделението e рeaгирaнe cрeщу тeрoриcтични дeйcтвия, ...

23 юни 2021 | 20:38