Нинова: Пред НС не са дадени убедителни доказателства за изгонването на 70-те руски дипломати

Пред НС не са представени убедителни доказатества за дейността на руските дипломати, категорична е вицепремиерът в оставка

Нинова: Не сме виждали доклад от ДАНС за изгонването на 70-те руски дипломати. Нямаме доказателства!

10488 | 30 юни 2022 | 08:16

На МС не е взимано решение за изгонване на дипломати. Не са представени данни да конкретната дейност на дипломатите. Нейнски поднесе невярна информация. Представител на МК не е бил на Съвета за сигурност.


Това решение, за изгонването на 70 руски дипломати, е неразумно, безпрецедентно! Досега в света само САЩ са изгонили 58 чужди дипломати. Това е на ръба на скъсване на дипломатически отношения.

 

На закритото заседание на парламента не са дадени убедителни докзателства за изгонването на руските дипломати.

 

Никой не дава убедителни доказателства за шпионаж. Този доклад на ДАНС не сме го виждали преди да чуем, че премиерът е взел такова решение. 

 

Това заяви лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова пред Нова тв.

 

"Факт е, че България е суверенна държава и никой външна сила не може да й определя политиката. Доколкото знам, аз не съм била на изслушването в парламента в сряда (29 юни), не са дадени убедителни доказателства, че има факти за шпионаж", каза тя.

 

Нинова беше категорична, че това решение ще навреди на националния ни интерес - на икономиката, на туризма, на цени на газ, на петрол.

 

По думите й трябва да се търсят дипломатическо решение на войната в Украйна.

 

"Никой не дава убедителни доказателства за шпионаж. Този доклад на ДАНС не сме го виждали преди да чуем, че премиерът е взел такова решение. Категорично г-жа Надежда Нейнски каза невярна информация. Нашата позиция вчера беше, че решението е взето еднолично.

 

В Съвета по национална сигурност няма представител на Министерството на икономиката. Президентът Радев излъга в това, което каза вчера. Имало е двама представители на президентството на заседанието на Съвета за сигурност и единият е бил главният секретар на президента - това обяви шефът на ДАНС като по този начин опроверга президента", твърди лидерът на БСП.

 

Корнелия Нинова заяви още, че на оперативно заседание на Министерски съвет не се взимат решение, а се дава информация.

 

"На едно от оперативните заседание министър Генчовска даде информация колко са руските дипломати тук, колко са нашите там. И спомена за изгонване на голям брой дипломати от Русия. Министрите на БСП и аз конкретно казахме, че е неприемливо да се гонят толкова дипломати, но бройката 70 човека не беше казана", заяви тя.

 

И добави, че министърът на външните работи Генчовска не е дала конкретика за това кой какво е правил.

 

Попитана, може ли да се разсекретят тези доклади, Нинова отговори, че само шефът на ДАНС може да го направи, както и президентът.

 

На въпрос вярва ли, че решението за изгонването на руски дипломати е взето под давлението на чужди сили, Нинова отговори отрицателно. "След като нямам такава информация, не мога да го твърдя. Нямам обяснение защо се прави това точно в този момент. Той е изключително неподходящ. Който и да е момент е неподходящ. Не се прави така", каза тя.

 

"Точно защото няма информация дали има доказателства за шпоинаж, стана тази бъркотия", каза тя.

 

"Нямам информация някой да диктува на Петков какви решения да взима. Тези, които създадоха ПП, сега критикуват БСП, че са в коалиция с ПП", каза тя.

 

И отново разкритикува Петков за взимане на еднолични решения

 

„Вчера на МС се взе решение за Македония. В резултат на решението на НС, МС трябваше да вземе решение за преговорния процес. Аз поисках да се гласува и ние четиримата от БСП гласувахме против. Това е взимане на решение. Да се знае кой каква позиция е заел, как е гласувал, има го в стенограмата. По отношение на дипломатите такова гласуване не е имало”, каза Нинова.

 

Освен това Нинова обвини премиерът, че разбира повечето решения от медиите. „Премиерът обявява някакви решения, а другите също носят отговорност за тези решения. Логично е да ни информираш, да ги обсъдим, да кажем нашата позиция”, коментира вицепремиерът в оставка.


"Единственото решение на войната в Украйна е да се намери дипломатическо решение и да започне света да влиза в нормалния си ритъм", смята Нинова.

 

Попитана говорила ли е Кирил Петков след решението на БСП да прекрати превоторите за нов кабинет, Нинова каза, че е говорила с него и му е казала, че е морално да го чуе от нея, а не от медиите, както те научават от медиите негови решения, че групата е взела решение да не преговаря с "Продължаваме промяната", ако той е премиер.

Снощи Кирил Петков е поискал среща с ПГ на БСП, каза тя във връзка с преговорите за нов кабинет. Остава условието на левицата за правителство без Петков, каза Нинова

 

Попитана ще стигнат ли с президента до ръкопашен бой, тя заяви, че в никакъв случай.

 

"Никога БСП първи не са нападали президента. Нашите отношения са обективни. Когато е прав - сме го подкрепяли", каза още Нинова и добави, че когато не е прав - те не могат да мълчат.

 

Очаквайте подробности

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19