Снимка Пресцентър на БСП

Да се бориш си струва, справедливост има, но трябва да има и възмездие, изтъква Кристиан Вигенин

Нинова: Съдът окончателно потвърди нашата правота, че чума по животните в Странджа не е имало

4177 | 10 юни 2021 | 16:47

Искаме разследване, обктивен съд и отговорност за онези длъжностни лица, които избиха животните, категорична е лидерът на БСП


„Една по една нашите битки в последните 4 години получават признание. Днешният повод да ви поканим е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС по казуса чума по животните в Странджа. Вчера съдът се произнесе окончателно по този въпрос. Сигурно помните тревожната 2018 година, баба Дора, Ани от Болярово и усилията на БСП тогава да спасим животните на хората и да спрем унищожаването на поминъка на много семейства и обезлюдяването на региона Странджа. Тогава бяхме до тях, бяхме в къщите им, правихме жива верига пред полицаи и ветеринари, за да не избиват животните. Участвахме в протестите. От страна на управляващите бяхме осмивани, че „се снимаме с козички”.  Хора от протестите бяха притискани и разпитвани за организирано сваляне на законно избраната власт. Бяхме обявени за метежници, ГЕРБ сезираха прокуратурата тогава, че сме заплаха за националната сигурност. Това беше преди три години. И тогава и сега твърдя и нося отговорност за думите си – чума по животните в Странджа нямаше и това се доказа от решението на ВАС вчера.” Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

 

Тя цитирам част от мотивите на решението: "В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на здравето. Стадото, което е предмет на това дело, е в добро здравословно състояние. Отглежданите над 200 овце са живи и здрави, включително посочените 2 овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума. Нещо повече – няма смъртни случаи, а междувременно стадото се е увеличило със 70 агнета.”

 

По думите й това решение е доказателство за две неща – от една страна, че онова масово избиване на животни е едно от най-големите престъпления на ГЕРБ в миналите мандати.

 

„Второто е правотата на БСП, когато сме последователни, аргументирани и близо до хората – истината в крайна сметка излиза наяве. 43 хиляди животни бяха убити без причина. Стотици семейства останаха без поминък. Регионът се обезлюди  и никой не понесе отговорност. Ние няма да оставим нещата така – само с констатация. Не напразно водихме тази битка и в парламента, и на улицата с хората от протеста, и в къщите им, където стояхме денонощно, за да ги пазим. Разполагаме, освен с решението на ВАС, но и със стенограма от Народното събрание, от председателски съвет, от която личи кой по онова време каква позиция заемаше и с какви аргументи. Много интересно четиво. Разполагаме с десетки свидетелски показания на хора, които са готови да свидетелстват. Тези доказателства представяме на българската прокуратура и искаме сериозно, мащабно и задълбочено разследване. Нещо повече – предоставяме ги на г-жа Кьовеши, на европейската прокуратура, тъй като по този казус имаше усвояване, а и може би и присвояване на европейски средства”, допълни Нинова.

Тя подчерта, че от БСП са наясно, че не могат да върнат убитите животни на хората, но настояват за справедливост за тях и за това, което им е било причинено. „Искаме разследване, обективен съд и отговорност за онези длъжностни лица, които направиха това”, заключи Нинова.

  

Кристиан Вигенин: Да се бориш си струва, справедливост има, но трябва да има и възмездие

 

„Да се бориш си струва, справедливост има, но трябва да има и възмездие. Борбата по този казус продължава. Машинациите на предишното управление на ГЕРБ ще продължат да бъдат разкривани, но заедно с това – трябва да върнем и справедливостта”. Това коментира председателят на Предизборния щаб на БСП и водач на листата на „БСП за България” в Ямбол Кристиан Вигенин по време на пресконференцията на „Позитано 20”.

 

Той подчерта, че е нужно да се предприемат мерки, за да бъде България извадена от списъка на страните, в които има чума по дребните преживни животни. Вигенин уточни, че от 2018 г. година досега, България продължава да седи с този статут в Организацията по здравеопазване на животните – по думите му повече от 3 години предишното управление не е искало да се справи с този проблем, за да не признае греха си пред хората.

 

„Това е една победа – не я наричам малка, защото тя е доминото, което малко по малко ще доведе до падането и на останалите плочки от подредбата, която беше направена от кабинета на Бойко Борисов. Нашата битка продължава за хората в този регион и за справедливост – нещо, което очакват всички български граждани.

 


От категорията

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а-1623824473.jpg

Никога няма да го забравя и оттогава досега посветих много работа да се чуе, ...

16 юни 2021 | 09:14

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

-1601918113.jpg

За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се ...

16 юни 2021 | 08:53

Първан Симеонов: Хората харесват стила на служебния кабинет

-1613631978.jpg

Постоянно се констатира какви разкрития имат, а крайната цел е ...

16 юни 2021 | 09:21

Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине

-1617441938.jpg

Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с ...

16 юни 2021 | 08:44