Нинова: Стопираме всякакви преговори за правителство

Искаме изслушване на шефа на ДАНС от парламента, категорична е лидерът на БСП (ВИДЕО)

Удар по масата! Нинова: Стопираме всякакви преговори с Петков за правителство. Радев да свика КСНС

25203 | 29 юни 2022 | 14:54

Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безплецедентно в българската дипломатическа история и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас това е абсолютно неприемливо - и по начина, по който е взето, и по съдържанието му, коме

Нинова: Стопираме всякакви преговори за правителство -1656503726.pngНинова: Стопираме всякакви преговори за правителство-1656507710.pngНинова: Стопираме всякакви преговори за правителство-1656507680.pngУдар по масата! Нинова: Стопираме всякакви преговори с Петков за правителство. Радев да свика КСНС. Снимка БСП-1656507623.jpg

Рязък и категоричен политически ход предприе лидерът на БСП Корнелия Нинова и БСП след едноличното решение на премиера Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати

 

Стопираме всякакви преговори за правителство с "Продължаваме промяната". Искаме изслушване на шефа на ДАНС на закрито заседание от парламента. Призоваваме президента Румен Радев да свика незабавно КСНС, заяви тя на специална пресконференция.

 

Решението е взето на извънредно съвместно заседание от Изпълнителното бюро и парламентарната група на червените. Заседанието бе по настояване на вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова, която с пост във фейдбук вече изрази възмущението си от решението за изгонване на руските дипломати.

 

Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безплецедентно в българската дипломатическа история и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас това е абсолютно неприемливо - и по начина, по който е взето, и по съдържанието му, коментира вицепремиерът и лидер на левицата Корнелия Нинова.

 

Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера, няма такова решение на Министерския съвет, категорична бе Нинова.

 

И обясни, че членовете на БСП в правителството са категорични, че в МС такова решение не е обсъждано и взимано.

 

Социалистите настояват за закрито заседание на парламента, на което да бъде представен доклада на службите, въз основа на който Петков е взел решението за изгонване на дипломатите.

 

Те призовават и за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Не може президентът да не знае, ако службите имат такава информация, обясни тя и поиска заседание на КСНС. „Изказването му от сутринта е изключително  тревожно. Ако президентът не знае,  че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата”, каза Нинова.

Тя съобщи, че шефът на ДАНС трябва да праща такива доклади на президента, шефа на НС и премиера. „Не може президентът да не знае, ако има такава информация”, коментира лидерът на БСП.

 

За пореден път премиерът Кирил Петков взема еднолично решения, които засягат националната сигурност.  Досега проявявахме толерантност.

 

Ще се върнем на масата за разговори, ако „Продължаваме Промяната” предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега”, каза в заключение Корнелия Нинова.

 

Ето цялото изявление на Корнелия Нинова

Първо – стопираме всякакви преговори с “Продължаваме промяната“ за съставяне на ново правителство. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието, което се съдържа в това решение.

Второ – това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като например вицепрезидентът Йотова, да го докаже и да извади такова решение. Ние, членовете на Министерски съвет от “БСП за България“, категорично заявяваме, че не е взимано такова решение в Министерски съвет.

Трето – от много години Българската социалистическа партия се борим за правова държава, за сила на институциите и за върховенство на закона. Настояваме въпросът да отиде там, където му е мястото. Влизаме в момента в залата и искаме закрито заседание на Народното събрание и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на г-н Петков.
Обръщаме се към президента – да свика спешно Консултативен съвет по национална сигурност. Изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е в ред в държавата. Държавната агенция “Национална сигурност“ изготвяйки такива доклади, трябва да ги изпраща на президента, на председателя на Народното събрание и на премиера. Шефът на ДАНС се назначава от президента, не може президентът да не знае, ако има такава информация. По публичната информация, която и ние четем, тъй като не сме виждали този доклад, се касае за шпионаж, който застрашава националната сигурност. Най-уместно е президентът веднага да свика Консултативен съвет по национална сигурност.

Четвърто – за пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, които много сериозно засягат националната политика – и вътрешна, и външна. Досега проявявахме толерантност, разбиране, в името на общата цел, която си бяхме поставили – да променим модела на управление на България до този момент. Но тъй като това е поредното такова решение, ще се върнем на масата за разговори, ако “Продължаваме промяната“ предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

 Нинова: Стопираме всякакви преговори за правителство

Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безплецедентно в българската дипломатическа история и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас това е абсолютно неприемливо - и по начина, по който е взето, и по съдържанието му, коме

От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32