Нинова брани децата от Истанбулската конвенция, джендър идеологията пълзи в света

В крайна сметка след тричасов остър дебат парламентът отхвърли двата законопроекта

Нинова брани децата от Истанбулската конвенция: Джендър идеологията пълзи в света

7598 | 27 ян. 2023 | 19:04

Няма в тази зала български политик, който да е бил подложен на по-голям натиск от мен. Оказва се жесток натиск върху мен от 5 години" това нещо да се приеме в българския парламент. Пет преврата в БСП съм преживяла заради това!", изтъкна Нинова


В парламента пламна разгорещена дискусия по предложените изменения и допълнение на Закона за защита от домашното насилие на първо гласуване, внесени от Надежда Йорданова и Корнелия Нинова.

 

Иван Ченчев от БСП каза, че социалистите виждат в текстовете директна препратка към Истанбулската конвенция.

"Най-много този проект го подкрепя Българския хелзинкски комитет“, изтъкна той. И прочете, че оттам са направили и предложение, да се замени понятието "фактическо съжителство“, с понятието “лица в интимна връзка“, които касаело интимни партньрои, а по този начин се защитавали партньорите от различен и един и същи пол.

"БСП пази християнството. Не пипайте българските деца! Не ги пипайте!“, отсече Иван Ченчев.

Скандалният бивш шеф на БАБХ Христо Даскалов взе думата. Той призна, че видял за първи път хомосексуалст през 1974 г. в "двойката“ (не уточни тролей или автобус) в Стара Загора. И две години по-късно бил разбрал, че хомосексуалистите, можело да си живеят нормално като момченце и момиченце. Даскалов извади и някаква статистика според която, 6% от населението на Земята, били с хомосексуални наклонности.

“Единственото хубаво нещо и се радвам е, че другият четвъртък, този парламент ще бъде разпуснат и този закон няма да може да мине на второ четене. Шест процента са хомосексуалисти, другите 94% не знам как се наричат. Очаквайте същинската Истанбулска конвенция по-късно“, каза Георги Свиленски.

 

От "Възраждане“ се изказаха остро срещу предложенията на Надежда Йорданова. Преди това тя заяви, че те не включвали понятието за пол. С него се защитавали мъже, жени и деца от домашното насилие. От "Възраждане“ обаче заявиха, че с тях се правил опит да се вкарат противоконституционни текстове, отвъхрлени от Конституционния съд.

Ивайло Папов заяви, че с тях се целяло вкарването на опита на скандинавските страни, който е насочен срещу семейството и семейната институция. Колегата му Златанов пък нарече вносителите еничари. Освен това те били първият удар срещу българското семейство. Йордан Иванов от ДБ нарече изказванията на "Възраждане“ политическа сатира. И поиска да разбере кои са текстовете, които според тях, били противоконституционни.

 

"Няма нищо по-отвратително от насилие върху жена, дете, включително и мъж. Второ - всеки граджанин е свободен след 18 г. да определя как и с кого да живее. Декларирам тези две неща като изконни ценности за БСП. Много се преплетоха темите за Закона за домашно насилие и Истанбулската конвенция, заяви Корнелия Нинова.

И продължи: "През 2018 г. България беше спасена от Истанбулската конвенция благодарение на БСП. И в красивите думи там срещу домашното насилие и в красивите думи, внесен от ДБ, зад тях, се крият лицеприятни неща. Тихомълком, джендър идеологията пълзи в света, в Европа и вече е в България, в едни такива благоприятни закони“, заяви в емоционално изказване Корнелия Нинова.

“Няма в тази зала български политик, който да е бил подложен на по-голям натиск от мен. Оказва се жесток натиск върху мен от 5 години това нещо да се приеме в българския парламент. Пет преврата в БСП съм преживяла заради това! И няма в шестия път да натисна копчето и да подкрепя този законопроект. Остана ни едно - семейството и децата. Е, за тях ще се боря докрай!“, завърши развълнувана Корнелия Нинова.

ДБ и "Възраждане“ се хванаха за гушите заради текстовете на Закона. Хората на Костадин Костадинов заподозряха удар срещу семейството, а него депутат се провикна от трибуната: Еничари!

Стоян Таслаков заяви, че от този закон ще спечелят единствено частните НПО-та, които ще се занимават с отвличане на деца от семействата им, а финансирането на тези НПО-та, ще идва от държавния бюджет.

Искрен Митев от ПП нарече депутатите от "Възраждане“ "шкембе патриоти" и поиска депутатът Златанов да бъде изгонен заради вика си "Еничари!" към вносителите на промените в Закона за домашното насилие.

"Ако гоня всички, ще останем по някои точки доста камерен състав“, отговори му Никола Минчев.

Разправията продължи с пълна сила. "Хрантутници на чужди посолства и на чужди НПО-та. Човек, който цял живот е на хранилка на чужди НПО-та, да ми говорите тука, айде няма нужда“, скочи Цончо Ганев от "Възраждане“ на депутат от ДБ. Ганев се обърна и към Надежда Йорданова, че сипела лъжи от трибуната и била вкарала този закон, който не била откраднала, а бил й даден.

Минчев поиска Ганев да прекрати изказването си, а той му отвърна, че имал още време. "За поредица от недопустими изрази, изречени от парламентарната трибуна, ви налагам наказание "забележка““, сряза го Никола Минчев.

 

В крайна сметка след тричасов дебат парламентът отхвърли двата законопроекта на ДБ и БСП за защита от домашното насилие. Промените в текстовете остават за следващото 49-о Народно събрание.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 


Еврохолд

От категорията

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Чака се отговорът на Радев на предложението за смяна на външния министър

Чака се отговорът на Радев на предложението за смята на външния министър-Rumen-Radev-Snimka--Feysbuk_1703492794.jpg

В мотивите за персоналната промяна служебният премиер посочва необходимостта от ...

16 апр. 2024 | 08:06

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Фейсбук група зове за "Българския майдан" срещу Радев, предупреждава за "грозни и кървави сцени"

-Maydan_1713258875.png

Публикацията е от 5-ти април и бе споделена в социалните мрежи Фейсбук и Х. ...

16 апр. 2024 | 12:08

Най-важното

Предприети са действия по издирването на извършителите

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган-Grobat-na-Balgarskiya-patriarh-Neofit-e-porugan_1713253938.jpg

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, ...

16 апр. 2024 | 10:34

Този служебен кабинет засега не издържа изпита, каза тя

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

„Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми ...

16 апр. 2024 | 11:07

Кариерата на Стефан Димитров бележи връх при правителството на Сергей Станишев

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

16 апр. 2024 | 10:57

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Правителството очевидно е политическо, а не експертно, посочи дипломатът

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06

Тези от ПП пият, карат и си седят общински съветници и проповядват нов морал, възмути се той

Борисов на среща в "Подуяне": Да вкараме Йорданка Фандъкова на първо място като депутат (ВИДЕО)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1713194876.jpg

Лидерът на ГЕРБ не стигна дотук - той съобщи още една новина - бившият шеф на ...

15 апр. 2024 | 18:24

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира исканата замяна на Стефан Димитров с Даниел Митов

Експерт: Няма норма, която да задължи президента да освободи служебен министър

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията-Dimitar-Markov-ot-Tsentara-za-izsledvane-na-demokratsiyata_1713260782.jpg

Според него най-вероятната хипотеза в настоящата ситуация е, че докато ...

16 апр. 2024 | 12:41