Нинова и Петков се срещат в парламента

Срещата е в стаята на парламентарната група на левицата (ВИДЕА)

Инфарктно! Нинова не отстъпва, не иска Петков за премиер! Той объркан: Диалогът продължава

28529 | 30 юни 2022 | 09:00

"Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложат друг кандидат премиер. Петков каза, че днес ще събере своя изпълнителен съвет и ще реши какво да прави. Не се месим в работата на други партии, но той за нас е неприемлив премиер", каза Н


Парламентарната група на БСП е препотвърдила пред премиера Петков решението си от снощи да прекрати преговорите за ново правителство, ако той фигурира като кандидат за премиер, научи Епицентър. бг

 

Това е станало на спешно свикана снощи среща на парламентаристите от левицата с министър-председателя в оставка, поискана от него. Срещата се проведе рано тази сутрин в парламента. 

 

В отчаяните си ходове да се спаси политически Петков отиде на крака при социалистите, но те категорично го отрязаха, сочи проучването на Епицентър. бг сред нагласите на депутатите на БСП. "Много тежка среща, колегите го размазаха премиера, нищо не му спестиха", призна един от социалистите.

 

Корнелия Нинова лично присъства на срещата.

 

На срещата Петков е бил подложен на унищожителна критика за поведението си като премиер и за едноличните си решения, които взима и които БСП научава от медиите.

 

Министър-председателят в оставка излезе посърнал от стаята на БСП в парламента и започна да се оправдава пред медиите, че не е взел еднолично решение за изгонването на 70-те руски депутати.

 

"Решението за 70-те служители не е въпрос на бързо решение", каза след срещата Кирил Петков с видимо притеснен вид.

 

"Въпросът оттук нататък е да избегнем кризисна точка, която не е от съществено значение. Диалогът с БСП продължава, защото основните проблеми пред държавата са други, а не кои институции и кога са взели това решение (за руските дипломати - б.р.). Ние сме в екстремна ситуация в света. Информацията, която идва от службите не може да се игнорира, посочи Петков в опит да отклони вниманието от темата за руските дипломати.


"Първият страх бе, че аз съм взел нещо еднолично. Периодът започва от март, след това има доклади, междуведомствена група, след това има Съвет за сигурност със всички служби и това даде чувство на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила не ден за ден, а от дълго време. Аз допуснах грешка при комуникационното представяне на събитията", разкая се Петков.

"Това беше диалогът, диалогът продължава. Както знаете има непреодолими неща, които някак си успяваме да ги преодолеем. Най- важният фокус за България в момента е икономическото състояние и антикорупционната тема. А сега цялото внимание на обществеността се фокусира върху 70-те дипломати от руското посолство, а истински важните теми отиват на заден план", продължи с оправданията си Петеков.

По думите му, много е изгодно за някой дали тези дипломати е трябвало или не е трябвало да бъдат гонени. "По-важни са цените, Плана за възстановяване, законите, Рашков ще влезе ли в КПКОНПИ", добави той.

"Това бе доста сериозен институционален път, който бе извървян. Това успокои нашите партньори, че не става дума за грешка. Диалогът продължава, защото основните цели и рискове са много по-големи, отколкото кои институции колко врем са участвали в това решение. Не можем да игнорираме информацията от нашите служби, за да има стабилност, не спираше с обърканата си тирада Петков, като сам се опровергаваше.

Минути по-късно Корнелия Нинова обясни какви са резултатите от срещата с премиера в оставка.

"Петков запозна парламентарната група с процеса на взимане на решението, кога е започнал, кои са били ифнормирани. Това не променя позицията ни от вчера. Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложат друг кандидат премиер. Петков каза, че днес ще събере своя Изпълнителен съвет и ще реши какво да прави. Не се месим в работата на други партии, но той за нас е неприемлив премиер", каза тя.

"Казахме, че решението му е еднолично, защото МС не е вземал такова решение, както вчера се гласува решението на Народното събрание за Македония. Ние гласувахме против. Ние научихме от медиите, което е факт", обясни лидерката на БСП.

 

Срещата е поискана късно снощи, обяви тази сутрин лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия.

 

Срещата идва след напрежението между БСП и премиера по повод на изгонването на 70 руски дипломати.

 

Вчера Корнелия Нинова заяви, че спира коалиционните разговори с ПП, ако техен кандидат за премиер отново е Кирил Петков.

 

Остава условието на левицата за правителство без Петков, каза Нинова минути преди срещата.

 

"Няма да преговаряме, ако Кирил Петков е номинацията на ПП за премиер. В това увери депутатът от БСП Александър Симов пред bTV. БСП няма да приеме еднолично някои да взима решение, без да бъдат заобикаляни като партньори".

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!Нинова след срещата с Кирил Петков

"Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложат друг кандидат премиер. Петков каза, че днес ще събере своя изпълнителен съвет и ще реши какво да прави. Не се месим в работата на други партии, но той за нас е неприемлив премиер", каза Н

Кирил Петков след срещата с Нинова

"Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложат друг кандидат премиер. Петков каза, че днес ще събере своя изпълнителен съвет и ще реши какво да прави. Не се месим в работата на други партии, но той за нас е неприемлив премиер", каза Н

От категорията

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски. Избраха ги Петков и Василев

Делян Добрев: Посредниците, които ни продават газ, са руски-1657018320.png

Според него Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват от затвор, а ...

11 авг. 2022 | 09:00

Заплатите на директорите на болници през 2021 г. достигат до 122 000 лева на месец

Заплатите на директорите на болници през 2021 г. достигат до 122 000 лева на месец-1648125721.jpg

Първенец по заплата е изпълнителният директор на "Медика Кор" (Русе) ...

11 авг. 2022 | 18:19

Крум Зарков информира представители на ЕК в България за приоритетите на правосъдното министерство

Снимка: Министерство на правосъдието-1660231117.jpg

Министърът на правосъдието проведе работна среща с изпълняващия длъжността ...

11 авг. 2022 | 18:17