Корнелия Нинова

Отиваме към предсрочни избори, категорични са социалистите

Корнелия Нинова към премиера: Господин Борисов, вие не се справихте, корабът потъва и го напускат!

43341 | 11 май 2016 | 10:43

Не си и помисляйте да оправдавате политическата си немощ с конгреса ни, обърна се към управляващите новият лидер на БСП

Корнелия Нинова-1462953566.jpgКорнелия Нинова. Снимка: БГНЕС-1462952674.jpg

„Имаме политическа криза и политическа нестабилност в страната, не си и помисляйте да оправдавате политическата си немощ и да управлявате с БСП.“

 

Това заяви днес в началото на парламентарния сезон от парламентарната трибуна в декларация на парламентарната група на БСП новият председател на партията Корнелия Нинова.


"Признайте си истинската причина за този разпад - корабът потъва и го напускат, продължи тя. В тази сложна ситуация не можем да не видим и ролята на държавния глава - този човек не намери за необходимо да защити българските граждани, когато им отнехте достъпа до здравеопазване и образование, както и за несправедливата пенсионна реформа, посочи Нинова. Но намери за необходимо да защити монополите и търговските вериги. Но пък се сега се сети да защити правата на част от гражданите в Изборния кодекс. Ние след ветото на президента отново ще гласуваме против този Изборен кодекс, подчерта Нинова.

 

Ако днес стои въпросът: „А сега накъде?”, отговорът на БСП е - към предсрочни избори, повтори тезата си Нинова от конгреса на партията.

 

Г-н Борисов, обърна се тя към премиера, който не е в залата, вие не се справихте, не станахте обединител на хората у нас, не дадохте сигурност и бъдеще на народа. Затова ние през този парламентарен сезон ще се борим за връщането на държавата в икономиката, да се ограничат олигарсите, които източват ресурсите на хората и държавата, за създаването на инвестиционен фонд, за да се инвестира в икономиката за подкрепа на малкия и среден бизнес. Нека размразим социалните плащания и ги вържем към прага на бедността, спрете реформата в образованието, спрете и реформата в здравеопазването, спрете и пенсионната реформа, се обърна тя към депутатите. Нинова се спря на проблемите с демографската катастрофа, бедността и корупцията. Време е за алтернативата, а тя е левият проект за развитието на България, тя е в БСП лава България, заключи Нинова.

 

Публикуваме пълния текст:

 

Уважаема госпожо председател,

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Започваме тази сесия в една сложна обстановка, определена с две думи тя е -политическа криза, очаквана и предвидима политическа нестабилност. Правителството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ се роди като съюз на интереси, лични и тясно партийни.  Този съюз не роди политики а произведе противоборства, скандали за разпределение на влияние и постове, сбъркани реформи, плаващи мнозинства и несигурност в българското общество.

 

Пада доверието в държавността, дълговете растат без ръст в икономиката и доходите

 

Продължава да пада доверието в институциите и държавността. Продължават да растат дълговете на България, но те не доведоха до забележим ръст в икономиката, до подобряване на живота на хората, до повишаване на качеството на образованието или достъпът до здравеопазването, до повишаване на доходите  и на сигурността.

 

Конкретният повод, за да лъсне цялата несъстоятелност на този клуб по интереси, оглавяван от г-н Борисов,  стана Изборния кодекс.  През него всеки от вас, партиите в управляващото мнозинство, провидя възможност да бетонира партийното си оцеляване, да се гарантира във властта, защото с участието във властта отблъснахте своите избиратели и не виждате бъдеще. Решихте,  че не политиката, която водите, не подкрепата на народа, а един закон може да ви го гарантира това политическо бъдеще.

 

Не се спряхте да погазите дори принципите на демокрацията и върховния закон – Конституцията. Не успяхте и вместо да признаете провала си, си търсите удобно оправдание. Преди Конгреса на БСП всеки упрек към вашето управление оправдавахте с предстоящата лидерска битка.   

 

Не си и помисляйте да оправдавате политическата си немощ с БСП

 

Не си и помисляйте след Конгреса на БСП да оправдавате собствената си немощ, политическа невъзможност да управлявате държавата с БСП. Не си и помисляйте да внушавате в обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция, че е влязла в задкулисни предварителни договорки с АБВ, за да се оттеглят те от управлението. Такива няма! Признайте си истинската причина за този разпад, а тя е  - корабът потъва и...бягат!

 

В цялата тази сложна ситуация не можем да не видим и ролята на държавния глава. Този човек не намери за необходимо да защити правата на българските граждани, когато ги подложихте на геноцид със здравната реформа. Не намери за необходимо да защити правата на българските граждани, когато им отнехте равният достъп до образование. Не намери за необходимо да ги защити, когато въведохте с г-н Калфин несправедливата пенсионна реформа, която лишава от право младите хора да се пенсионират.   

 

Президентът защити монополите

 

Разбира се той намери за необходимо да защити монополите и търговските вериги срещу българските производители и днес изведнъж осъмна с усещането, че е държавен глава, който трябва да защити от вас самите, които сте го излъчили, правата на българските граждани в Изборния кодекс.

 

През цялото това време БСП не влезе в никакви договорки и задкулисни игри, застанахме принципно на позицията си в защита на българската Конституция и защита на правата на българските граждани.  За това, когато бъде внесен отново за гласуване Изборния кодекс, съставен от вас, ние отново ще гласуваме против, защото този закон отнема български права и погазва принципните на демокрацията и на Конституцията.

 

Нашата цел е България да бъде суверенна, справедлива, икономически активна и социална държава

 

Нашата история и нашата цел като партия не е да бъдем партия еднодневка и да съществуваме в политиката сами за себе си.  Нашата цел е България да бъде суверенна, справедлива, икономически активна и социална държава. За това, ако днес стои въпросът, „ А сега на къде”,  отговорът на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е – към предсрочни избори.

 

Г-н Борисов, вие не се справихте, не станахте обединител на нацията, не дадохте сигурност и бъдеще на народа. За това, ние в тази сесия ще предложим алтернативата на това управление, а тя е  - да създадем икономика, уважаеми дали и господа.

 

2020 г. спират европарите. Държавата да се върне с активна роля в икономиката

 

През 2020г. спират европейските пари и макар и късно тогава ще разберете, че без собствена икономика и производство нямаме бъдеще. За това, в тази сесия ние ще предложим през законодателство да се върне активната роля на държавата в икономиката и тя да се изразява в: отмяна на всички лобистки закони, които създадохте и с които храните фирмите около властта; приемане на антимонополни закони, с които да се ограничат големите и олигарсите,  които източват финансовите ресурси на държавата и жизнените сили на хората; да създадем в Българската банка за развитие клонова мрежа в цялата страна, да я капитализираме и да дадем възможност тя да инвестира при облекчени условия, да кредитира при облекчени условия малкия и средния бизнес; да създадем отново инвестиционен фонд, с който държавата пряко да инвестира в икономиката, а което отново да подпомогнем малкия и средния бизнес. Тези мерки ще доведат до допълнителни приходи в бюджета които да преразпределим справедливо, като върнем ролята на социалната държава. Нека размразим социалните плащания и ги привържем към прага на бедността, а не към минимално гарантирания доход.

 

Нека обвържем социалните плащания с ръста на минималната работна заплата. Спрете реформата в образованието и да върнем ролята на общинското и държавното образование. Спрете реформата в здравеопазването и върнете в нейния център не парите, а човека. Спрете пенсионната реформа и отново не мислете само за това какви пари, какъв дефицит, какъв бюджет. Мислете за това - могат ли днешните пенсионери да живеят с тези пенсии и може ли да обричате бъдещите никога да не доживеят до пенсия.

 

Три основни въпроса за решаване: демографската катастрофа, бедността и корупцията

 

И ако още ни е останало някакво чувство за държавност и отговорност да поставим като елемент от националната сигурност 3 въпроса, да търсим тяхното устойчиво и дълготрайно решение,  те са:   демографската катастрофа, бедността и корупцията.

Дами и господа управляващи,

 

Вие сте неспособни да предложите на България перспектива, а на народа си – бъдеще. Видяхме, какво можете до тук. Време е за другото, различното, за алтернативата, а тя е в левият проект за развитието на България, тя е в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.


От категорията

ВСС продължи да обсъжда освобождаването на Гешев - този път за "политическия боклук"

ВСС започна обсъждане на второто искане за освобождаване на Иван Гешев за израза "политически боклук", употребен от него на пресконференция на 15 май
Снимка БТА-VSS-zapochna-obsazhdane-na-vtoroto-iskane-za-osvobozhdavane-na-Ivan-Geshev-za-izraza--politicheski-bokluk--upotreben-ot-nego-na-preskonferentsiya-na-15-may-Snimka-BTA_1686228137.jpg

Кадровиците ще изслушат Борислав Сафаров и Ясен Тодоров за емоционалното ...

8 юни 2023 | 15:14

ВСС прекрати със 17 гласа процедурата срещу главния прокурор по първото искане за оттеглянето му

Заседание на ВСС
Снимка БТА-Zasedanie-na-VSS-Snimka-BTA_1686222324.jpg

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава ...

8 юни 2023 | 13:27

ТАСС: Социалисти и лидери на "Възраждане" били на прием в руското посолство в София

Социалисти и лидери на "Възраждане" били на прием в руското посолство в София-Sotsialisti-i-lideri-na--Vazrazhdane--bili-na-priem-v-ruskoto-posolstvo-v-Sofiya_1686236871.jpg

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова се обърна към гостите с ...

8 юни 2023 | 18:07

Гешев: Емоционалното състояние може да доведе до агресия и изрази

Гешев: Емоционалното състояние може да доведе до агресия и изрази-Geshev--Emotsionalnoto-sastoyanie-mozhe-da-dovede-do-agresiya-i-izrazi_1686236797.jpg

Дано не ви се налага да определяте емоционалното си състояние, когато ей ...

8 юни 2023 | 18:02

Най-важното

С думите, изречени от главния прокурор, се уронва престижът на съдебната власт, твърдят вносителите на искането

ВСС продължи да обсъжда освобождаването на Гешев - този път за "политическия боклук"

ВСС започна обсъждане на второто искане за освобождаване на Иван Гешев за израза "политически боклук", употребен от него на пресконференция на 15 май
Снимка БТА-VSS-zapochna-obsazhdane-na-vtoroto-iskane-za-osvobozhdavane-na-Ivan-Geshev-za-izraza--politicheski-bokluk--upotreben-ot-nego-na-preskonferentsiya-na-15-may-Snimka-BTA_1686228137.jpg

Кадровиците ще изслушат Борислав Сафаров и Ясен Тодоров за емоционалното ...

8 юни 2023 | 15:14

Противниците на Гешев обявиха защо са оттеглили искането за свалянето му - израелецът стоял далече

ВСС прекрати със 17 гласа процедурата срещу главния прокурор по първото искане за оттеглянето му

Заседание на ВСС
Снимка БТА-Zasedanie-na-VSS-Snimka-BTA_1686222324.jpg

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава ...

8 юни 2023 | 13:27

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС

Пеевски поиска нов обществен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!-Peevski-poiska-nov-obshtestnen-dogovor--Umnokrasivite-ne-mogat-da-ni-nalagat-nishto-_1686215366.jpg

Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва ...

8 юни 2023 | 12:08

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

ГЕРБ не участва в разговори за състава на Комисията по конституционни въпроси, заяви тя

Десислава Атанасова: Връщането на Спецов в НАП е абсолютно недопустимо

Атанасова: ГЕРБ не участва в разговори за състава на Комисията по конституционни въпроси-Atanasova--V-GERB-SDS-znaem-ot-opit--che-nay-trudnata-bitka-v-politikata-e-bitkata-sas-samiya-sebe-si_1684837867.jpg

Ще ми се най-накрая и господин Радев да покаже своя проект на Конституция, за ...

8 юни 2023 | 13:55

ВСС спори как да продължи след оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор
-1649049451.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Те ще разкажат за емоционалното състояние на главния прокурор преди прескофференцията на 15 май

ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по второто искане за оставката на Гешев

ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по второто искане за оставката на Гешев-VSS-shte-izslusha-Borislav-Sarafov-i-Yasen-Todorov-po-vtoroto-iskane-za-ostavkata-na-Geshev_1686230202.jpg

Адвокат Радостина Томова, която представлява Иван Гешев, заяви, че думите на ...

8 юни 2023 | 16:07

Той прогнозира, че няма да се стигне до конституционна реформа в 49-ото НС

Проф. Пламен Киров: Процедурата за отстраняването на Гешев тръгна накриво

Проф. Пламен Киров: Оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев цели по-бърз резултат-Prof--Plamen-Kirov--Gabrovski-mozhe-da-e-predlozhenie-za-premier-otnovo--ako-e-kato-Stanishev_1671000564.jpg

Гешев не би могъл да направи нещо, с което "да разтърси" българската ...

8 юни 2023 | 13:53