Корнелия Нинова

Отиваме към предсрочни избори, категорични са социалистите

Корнелия Нинова към премиера: Господин Борисов, вие не се справихте, корабът потъва и го напускат!

55297 | 11 май 2016 | 10:43

Не си и помисляйте да оправдавате политическата си немощ с конгреса ни, обърна се към управляващите новият лидер на БСП

Корнелия Нинова-1462953566.jpgКорнелия Нинова. Снимка: БГНЕС-1462952674.jpg

„Имаме политическа криза и политическа нестабилност в страната, не си и помисляйте да оправдавате политическата си немощ и да управлявате с БСП.“

 

Това заяви днес в началото на парламентарния сезон от парламентарната трибуна в декларация на парламентарната група на БСП новият председател на партията Корнелия Нинова.


"Признайте си истинската причина за този разпад - корабът потъва и го напускат, продължи тя. В тази сложна ситуация не можем да не видим и ролята на държавния глава - този човек не намери за необходимо да защити българските граждани, когато им отнехте достъпа до здравеопазване и образование, както и за несправедливата пенсионна реформа, посочи Нинова. Но намери за необходимо да защити монополите и търговските вериги. Но пък се сега се сети да защити правата на част от гражданите в Изборния кодекс. Ние след ветото на президента отново ще гласуваме против този Изборен кодекс, подчерта Нинова.

 

Ако днес стои въпросът: „А сега накъде?”, отговорът на БСП е - към предсрочни избори, повтори тезата си Нинова от конгреса на партията.

 

Г-н Борисов, обърна се тя към премиера, който не е в залата, вие не се справихте, не станахте обединител на хората у нас, не дадохте сигурност и бъдеще на народа. Затова ние през този парламентарен сезон ще се борим за връщането на държавата в икономиката, да се ограничат олигарсите, които източват ресурсите на хората и държавата, за създаването на инвестиционен фонд, за да се инвестира в икономиката за подкрепа на малкия и среден бизнес. Нека размразим социалните плащания и ги вържем към прага на бедността, спрете реформата в образованието, спрете и реформата в здравеопазването, спрете и пенсионната реформа, се обърна тя към депутатите. Нинова се спря на проблемите с демографската катастрофа, бедността и корупцията. Време е за алтернативата, а тя е левият проект за развитието на България, тя е в БСП лава България, заключи Нинова.

 

Публикуваме пълния текст:

 

Уважаема госпожо председател,

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Започваме тази сесия в една сложна обстановка, определена с две думи тя е -политическа криза, очаквана и предвидима политическа нестабилност. Правителството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ се роди като съюз на интереси, лични и тясно партийни.  Този съюз не роди политики а произведе противоборства, скандали за разпределение на влияние и постове, сбъркани реформи, плаващи мнозинства и несигурност в българското общество.

 

Пада доверието в държавността, дълговете растат без ръст в икономиката и доходите

 

Продължава да пада доверието в институциите и държавността. Продължават да растат дълговете на България, но те не доведоха до забележим ръст в икономиката, до подобряване на живота на хората, до повишаване на качеството на образованието или достъпът до здравеопазването, до повишаване на доходите  и на сигурността.

 

Конкретният повод, за да лъсне цялата несъстоятелност на този клуб по интереси, оглавяван от г-н Борисов,  стана Изборния кодекс.  През него всеки от вас, партиите в управляващото мнозинство, провидя възможност да бетонира партийното си оцеляване, да се гарантира във властта, защото с участието във властта отблъснахте своите избиратели и не виждате бъдеще. Решихте,  че не политиката, която водите, не подкрепата на народа, а един закон може да ви го гарантира това политическо бъдеще.

 

Не се спряхте да погазите дори принципите на демокрацията и върховния закон – Конституцията. Не успяхте и вместо да признаете провала си, си търсите удобно оправдание. Преди Конгреса на БСП всеки упрек към вашето управление оправдавахте с предстоящата лидерска битка.   

 

Не си и помисляйте да оправдавате политическата си немощ с БСП

 

Не си и помисляйте след Конгреса на БСП да оправдавате собствената си немощ, политическа невъзможност да управлявате държавата с БСП. Не си и помисляйте да внушавате в обществото, че БСП е причина за разпада на вашата коалиция, че е влязла в задкулисни предварителни договорки с АБВ, за да се оттеглят те от управлението. Такива няма! Признайте си истинската причина за този разпад, а тя е  - корабът потъва и...бягат!

 

В цялата тази сложна ситуация не можем да не видим и ролята на държавния глава. Този човек не намери за необходимо да защити правата на българските граждани, когато ги подложихте на геноцид със здравната реформа. Не намери за необходимо да защити правата на българските граждани, когато им отнехте равният достъп до образование. Не намери за необходимо да ги защити, когато въведохте с г-н Калфин несправедливата пенсионна реформа, която лишава от право младите хора да се пенсионират.   

 

Президентът защити монополите

 

Разбира се той намери за необходимо да защити монополите и търговските вериги срещу българските производители и днес изведнъж осъмна с усещането, че е държавен глава, който трябва да защити от вас самите, които сте го излъчили, правата на българските граждани в Изборния кодекс.

 

През цялото това време БСП не влезе в никакви договорки и задкулисни игри, застанахме принципно на позицията си в защита на българската Конституция и защита на правата на българските граждани.  За това, когато бъде внесен отново за гласуване Изборния кодекс, съставен от вас, ние отново ще гласуваме против, защото този закон отнема български права и погазва принципните на демокрацията и на Конституцията.

 

Нашата цел е България да бъде суверенна, справедлива, икономически активна и социална държава

 

Нашата история и нашата цел като партия не е да бъдем партия еднодневка и да съществуваме в политиката сами за себе си.  Нашата цел е България да бъде суверенна, справедлива, икономически активна и социална държава. За това, ако днес стои въпросът, „ А сега на къде”,  отговорът на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е – към предсрочни избори.

 

Г-н Борисов, вие не се справихте, не станахте обединител на нацията, не дадохте сигурност и бъдеще на народа. За това, ние в тази сесия ще предложим алтернативата на това управление, а тя е  - да създадем икономика, уважаеми дали и господа.

 

2020 г. спират европарите. Държавата да се върне с активна роля в икономиката

 

През 2020г. спират европейските пари и макар и късно тогава ще разберете, че без собствена икономика и производство нямаме бъдеще. За това, в тази сесия ние ще предложим през законодателство да се върне активната роля на държавата в икономиката и тя да се изразява в: отмяна на всички лобистки закони, които създадохте и с които храните фирмите около властта; приемане на антимонополни закони, с които да се ограничат големите и олигарсите,  които източват финансовите ресурси на държавата и жизнените сили на хората; да създадем в Българската банка за развитие клонова мрежа в цялата страна, да я капитализираме и да дадем възможност тя да инвестира при облекчени условия, да кредитира при облекчени условия малкия и средния бизнес; да създадем отново инвестиционен фонд, с който държавата пряко да инвестира в икономиката, а което отново да подпомогнем малкия и средния бизнес. Тези мерки ще доведат до допълнителни приходи в бюджета които да преразпределим справедливо, като върнем ролята на социалната държава. Нека размразим социалните плащания и ги привържем към прага на бедността, а не към минимално гарантирания доход.

 

Нека обвържем социалните плащания с ръста на минималната работна заплата. Спрете реформата в образованието и да върнем ролята на общинското и държавното образование. Спрете реформата в здравеопазването и върнете в нейния център не парите, а човека. Спрете пенсионната реформа и отново не мислете само за това какви пари, какъв дефицит, какъв бюджет. Мислете за това - могат ли днешните пенсионери да живеят с тези пенсии и може ли да обричате бъдещите никога да не доживеят до пенсия.

 

Три основни въпроса за решаване: демографската катастрофа, бедността и корупцията

 

И ако още ни е останало някакво чувство за държавност и отговорност да поставим като елемент от националната сигурност 3 въпроса, да търсим тяхното устойчиво и дълготрайно решение,  те са:   демографската катастрофа, бедността и корупцията.

Дами и господа управляващи,

 

Вие сте неспособни да предложите на България перспектива, а на народа си – бъдеще. Видяхме, какво можете до тук. Време е за другото, различното, за алтернативата, а тя е в левият проект за развитието на България, тя е в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.


ГЕРБ
БСП
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

Фандъкова: Ще работя за създаването на нови 7 технологични училища в различни региони на България

Фандъкова: Ще работя за създаването на нови 7 технологични училища в различни региони на България-Fandakova--Shte-rabotya-za-sazdavaneto-na-novi-7-tehnologichni-uchilishta-v-razlichni-regioni-na-Balgariya_1716896201.jpg

Този ангажимент бе поет пред Доброслав Димитров, председател на Управителния ...

28 май 2024 | 14:34

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

Нанков за Денков и опорките на ПП за магистралите: Аман от този абсолютно некомпетентен човек!

Николай Нанков-Nankov--Vazhni-za-Lovech-obekti-shte-zalegnat-v-byudzheta-za-2024-g-_1702887638.jpg

Нека "великите комбинатори" от ПП му обяснят, че строителство на ...

28 май 2024 | 20:31

Най-важното

Заседанието на правителството започва в 16 ч.

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

За скандалните билбордове на ПП: Кой си ти, бе, Денков? Ние с Пеевски сме те направили премиер - за тебе сме господа

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората, заявява председателят на ДПС

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум"

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум". Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората-Delyan-Peevski--Spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-predi-81-godini-e-primer-za-natsionalna-smelost_1710096690.png

Министърът, като принципал, трябва да предотврати опитите на поредната ...

28 май 2024 | 16:48

Премиерът прие на "Дондуков" 1 Мехмет Саит Уянък

Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик

Димитър Главчев разговаря на "Дондуков" 1 с новия турски посланик Мехмет Саит Уянък-Dimitar-Glavchev-razgovarya-na--Dondukov--1-s-noviya-turski-poslanik-Mehmet-Sait-Uyanak_1716893916.jpg

В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила ...

28 май 2024 | 13:56

С траурна церемония тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!-1537534543.jpg

С тържествена служба в Кобург бившият цар бе почетен преди тленните му останки ...

28 май 2024 | 14:11

Няма да Ви простими, че продължавате да дискриминирате българските деца

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!-Habilitiranite-meditsi--Fon-der-Layen-podkrepya-proekta--Mama-i-Az--v-Sofiya--Glavchev-da-pita-_1716885078.png

Нямате време, г-н служебен премиер: моля, признайте, че беше грешка паническата ...

28 май 2024 | 11:21

ГЕРБ и ДПС не са тоталитарни организации, а продукт на българската демокрация - такава, каквато всички ние я направихме

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Целта е ВСУ и наемниците-пилоти да могат да летят със самолети Ф-16

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06