Корнелия Нинова Снимка: БСТВ

Демографската криза трябва да се решава дългосрочно, ще предложим конкретни мерки, заяви вицепремиерът

Нинова по повод тревожните данни: Свикваме Националния съвет по демография (ВИДЕО)

4991 | 7 ян. 2022 | 11:53

"От тук нататък искам да заявя, че какво и да правим, "ако няма народ", то ние няма смисъл да го правим", допълни вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и председател на БСП

Корнелия Нинова Снимка: БСТВ-1641549235.jpgНинова призова: Всеки законопроект да е с мисъл за демографската криза! -1641561101.jpg

За първи път от 80 години насам населението у нас е толкова малко – вече официално под 7 млн. Това стана ясно след изнесените данни от Националния статистически институт. Това са с 11% по-малко от последното преброяване.

"През последните дни ни заливат тревожни новини за високи цени и инфлация, за заболели от COVID и макар тези проблеми да са важни, в една от най-тревожните се превърна тази за населението."

Това каза в специално изявление пред депутатите вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и председател на БСП Корнелия Нинова, предаде бТВ.

"От тук нататък искам да заявя, че какво и да правим, "ако няма народ", то ние няма смисъл да го правим", допълни Нинова.

Тя се обърна към депутатите с апел властите в страната да се обединят около значимостта на темата.

"Дайте да се хванем и да свършим работа. От наша страна ние ще свикаме заседание на Националния съвет по демография към Министерския съвет и ще обсъдим конкретни мерки, които да предложим," обясни вицепремиерът.

По думите ѝ това не е въпрос за един парламент или за един мандат. Въпросът не е за едномандатници, а за държавници, посочи Нинова.

Вицепремиерът посочи, че от тук нататък всеки един законопроект трябва да преминава с мисъл за демографския проблем.

 

Ето цялото изявление на Корнелия Нинова:

 

Уважаеми г-н Председател,
Уважаеми г-н Премиер, 
Колеги Вицепремиери, 
Дами и господа народни представители,
Уважаеми български граждани,
В последните дни ни заливат тревожни новини за скачащи цени, за инфлация, за увеличаващи се заболели от Covid-19 и не ни се иска да пропуснем, може би, една от най-тревожните от вчера – изнесената статистика след преброяването на българското население. За пръв път от 80 години сме под 7 милиона български граждани.

 

Намалели сме с 11% за 10 години, близо 800 хиляди по-малко сме за тези 10 години. 


Сигурно разбирате, че каквото и да правим тук, ние, като екип от Министерски съвет, вие, като народни представители и законодателство, ако няма народ, няма смисъл да го правим.

 

Затова се обръщаме днес към вас – да обединим усилията си по тази тема. През годините много сме говорили, дайте да се хванем да свършим работа. Защото, уважаеми колеги, тук ще дойдат други българи, на наше и на ваше място, въпросът не е за един парламент и не е за този състав на Народното събрание и на Министерски съвет само.

 

Това не е въпрос за един мандат и за политици едномандатници.  

Това е въпрос за държавници. Нека да сложим някакво реално начало на действия по този въпрос. От наша страна, ние ще задействаме свикване на Националния съвет по демография в Министерски съвет към премиера, ще обсъдим конкретни мерки и ще ви ги предложим.
Наясно съм, че ние сме тук да се отчитаме пред вас, а не да ви даваме акъл.

 

Но се обръщаме със загриженост. Молим всеки законопроект, който гледаме оттук нататък, нека положим усилия да му правим оценка на въздействие върху демографската криза. Ще бъде полезно и ще даде резултат.

 

От наша страна, като екип, имаме готовност да седнем рационално, умно и държавнически да сложим начало на реални действия, които да започнат да решават най-тежкия въпрос – съхраняването на българския народ.

 Нинова призова: Всеки законопроект да е с мисъл за демографската криза!

"От тук нататък искам да заявя, че какво и да правим, "ако няма народ", то ние няма смисъл да го правим", допълни вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и председател на БСП

От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39