Необходими продукти
250 г ориз за суши
100 пушена сьомга, нарязана на ленти
1 краставица, нарязана по дължина на 8 парчета, без семките
2 бр. авокадо, нарязани по дължина на 8 парчета без кората
6 листа от водорасли нори
суши оцет
соев сос
уасаби крем
100 г туршия от джинджифил
Начин на приготвяне
1. Оризът се измива неколкократно и се вари с 400 мл вода на слаб огън 20 минути в съд, покрит с капак (или в специална електрическа тенджера за варене на ориз). Оставя се още 10 минути в съда.
2. Изсипва се в широка купа, прибавят се 2-3 с. л. от оцета и се разбърква с дървена лъжица, оставя се да изстине.
3. Върху бамбукова подложка за суши (макису) се поставя листо нори, върху 1/3 от него се разстила тънък слой ориз и по средата на ориза по дължина се поставят нарязаните зеленчуци и сьомгата.
4. С помощта на рогозката листото с плънката се навива на руло, като последният сантиметър от листото се овлажнява с вода по дължина, преди да се притисне.
5. Готовото руло се нарязва с остър нож на 6-8 парчета (след отстраняване на неравните краища), подрежда се в плоска чиния с разреза нагоре и се гарнира с джинджифила.
6. Сервира се с малка плоска чинийка със соев сос, в която е разтворен уасаби крем на вкус.