Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

2240 | 12 май 2022 | 09:11

„Безценен е опитът, който споделихме. Музикалният обмен, информацията, дружеските и партньорски отношения, които установихме са здрава основа за бъдещите ни съвместни дейности и изяви“, казват диригентите

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов-1652335986.jpgНорвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов-1652335973.jpgНорвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов-1652335948.jpg

В дейностите по проект „България-Норвегия пеят!”беше предвиден Workshop в Осло, който се проведе от 3 до 6 май 2022 г. В него взеха участие: диригент на „Детски хор на БНР“ – Михаела Котева, диригент на хор „Бодра Смяна“ към НДД Александър Кочков,  диригент на Детски хор „Орфей” при ОП „Младежки център” гр. ХасковоЕлена Цветкова, диригент на „Пловдивските момчета и младежи” към ЦПРЛ ОДК гр. Пловдив Борислава Благоева, диригент и композитор Отец Кирил Попов.

 

Неговите произведения са включени в репертоара на хоровете от България и Норвегия, които ще бъдат изпълнявани по време на лятното пътуващо турне по различни градове в България. С тях присъства и координаторът на проекта за България Албена Тонева. Целта на уъркшопа беше срещи с норвежки колеги, посещение на репетиции, за обмяна на опит в областта на хорово и музикално творчество на Норвегия и България с основна тема „Детската норвежка песен”.

 

Екипът от експерти беше посрещнат от координатора от Норвежка страна Фроде Барт, който представи интересна и богата програма, свързана с дейностите по проекта.

 

Още на 3 май нашите представители присъстваха на репетиция на основния хор на Ruseløkka skole в Осло. Екипът беше впечатлен от високото артистично ниво на музикалния хор на норвежките момичета с диригент Anne Karin Sundal Ask. Новостите, които се забелязваха, са по-различното звукоивличане, невероятния  музикантски подход към хористите /10 – 17 годишна възраст/.

 

Изпълненията са акапела и диригентът споделя, че не използва пиано при разучаване на песните и по време на репетиции. Стилът на музиката им обединява в едно –  новаторството и доразвива традиционното културно и фолклорно певческо наследство на Норвегия.

Втората среща на екипа е с Камерен хор Majorstua с диригент Øystein Fevang. В състава пеят 34 опитни хористи.

 

Българските специалисти чуха голямо разнообразие от гласове, които споделят ентусиазма за създаване на музика - предимно класическата, но също така народни мелодии и джаз. Диригентът  Øystein Fevang, който същевременно е диригент на Филхармоничния Хор на Осло, демонстрира висок професионализъм и изключително тънко светоусещане за музициране.

 

По време на репетицията, под ръководството на диригента – композитор Отец Кирил Попов, хористите разучиха неговата авторска песен „Тело Христово” и тя прозвуча прекрасно в далечното от България място.

На 4 май, програмата на уъркшопа е още по-наситена и градивна. Българите присъстват на репетиция на КОРК /оркестътът на Норвегия/ в зала – студио на Норвежкото радио и телевизия и слушат репетиция на Концерт за виолончело от Дворжак.

 

Гостът,  жена – диригент от Тайван, солистът и оркестърът от 54 души доставят огромна наслада с невероятните изпълнения и на други композиции от американски автори. Плътният звук  на оркестровия ансамбъл и вдъхновяващата енергия, която се излъчваше от сцената, не на последно място дисциплината и професионализмът на музикантите, оставят незабравимо впечатление и силни емоции в сърцата на българския екип.

 

Денят продължава с посещение на Foss High School  - училище за обучение на деца  по музика, танци и драма в Осло. Следва запознанство с диригента на училищния хор Pål Rullestad и присъствие на репетиция на над 50 ученици – хористи, които подготвят репертоар за завършване на учебната година. Децата изпълняват, както традиционна музика с влияние от норвежкия фолклор, така и поп, и авторски песни на ученици от хора.

 

Норвежкият диригент Pål Rullestad ще пристигне лятото в България за една от дейностите по проект „България и Норвегия пеят!“, а именно – летния хоров камп на Приморско.

 

Вечерта завършва с посещение на репетиция на Малер Симфония № 3в концертната зала на филхармонията в Осло. За екипа беше чест да се докоснат до едно от най-великите произведения на композитор на 20-ти век.

 

На 5 май програмата включва посещение на Frognerparken, в който могат да се видят изумителните фигури и скулптурни ансамбли на великия норвежки скулптор Вигеланд.

 

Уъркшопът в Осло завършва с присъствие на репетиция на Хор Con Amore в зала на територията на църквата Nordberg. Там се изявиха четириматастуденти -  ръководени от големите диригенти Нина Карлсен и Фредрик Отестад /ръководители на най-големия Хор на момчетата в Осло/.

 

Като обобщение екипът споделя, че посещението в Осло премина много успешно и ползотворно за всички. Диригентите са категорични: „Безценен е опитът, който споделихме. Музикалният обмен, информацията, дружеските и партньорски отношения, които установихме са здрава основа за бъдещите ни съвместни дейности и изяви.“

 

Проект BGCULTURE-2.001-0029 „България – Норвегия пеят!“

Финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство2014-2021 г.

Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“

 


От категорията

На 28 май

Грузински монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир
(Видео)

Грузински монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир-1653568314.jpg

Събитието с полифонични изпълнения се организира от посолството на Грузия по ...

26 май 2022 | 15:31

"Калуш" продава трофея от "Евровизия", събира пари за украинската армия
(Видео)

"Калуш" продава трофея от "Евровизия", събира пари за украинската армия-1652685009.png

Групата наскоро обяви, че ще пътува из Европа, за да събере средства за ...

26 май 2022 | 10:08

Десислава Минчева разказва с пастели в Нирвана
(Видео)

Десислава Минчева разка с пастели в Нирвана-1653676917.jpg

Професорът от Националната художествена академия рисува специално за галерията ...

27 май 2022 | 21:41

АРТ галерия "Вежди" показва живопис на Георги Трифонов
(Видео)

АРТ галерия "Вежди" показва живопис и керамика на Георги Трифонов-1653658065.png

За първи път се показва и една ценна негова керамика

27 май 2022 | 16:27