проф. д-р Николай Димитров

В заведението има 14 операционни зали, вкл. 1 хибридна, 1 с бипланов ангиограф

Проф. д-р Николай Димитров: Новата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати. Идва и в София

63365 | 8 дек. 2021 | 13:09

Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените помощ и грижи, са най-ценното доказателство, че ние реализираме реформата в България. А пациентът за нас винаги стои на първо място, казва проф.Николай Димитров

проф. д-р Николай Димитров-1638964708.jpgрецепция-1638962343.jpgоперационни-1638962331.jpgНовата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати: Идва и в София-1638962316.jpgНовата „швейцарска“ болница в Бургас отвори врати: Идва и в София-1638962201.png

‚Сърце и Мозък‘ Бургас е най-новата високотехнологична болница на 

Българския Кардиологичен Институт (БКИ) – националният лидер в животоспасяването, част от който са още многопрофилната болница ‚Сърце и Мозък‘ в Плевен, 5 специализирани кардиологични болници във Варна, Ямбол, Плевен, Шумен, Велико Търново и 15 медицински центъра в цялата страна.

От 2007 г. до днес в БКИ са диагностицирани и лекувани над 2,3 милиона пациенти. Установено е дългогодишно сътрудничество с водещи научноизследователски медицински центрове в Европа и Съединените щати.

 

Епицентър.бг  разговаря с проф. д-р НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ, медицински директор на новата болница в Бургас:

 

Capture_5Проф.Николай Димитров, д.м.н. е началник на Клиниката по кардиология на МБАЛ ‚Сърце и Мозък‘ гр. Бургас и гр. Плевен, и медицински директор на МБАЛ ‚Сърце и Мозък‘ в Бургас. Завършва Медицинския университет в София през 1996 г., а след това неговият научен интерес и талант го отвеждат на двегодишна изследователска специализация в Съединените щати. Специализацията

си по инвазивна кардиология прави в Швейцария. В България започва като асистент в УМБАЛ „Света Екатерина“ и става доцент по кардиология. В различни периоди ръководи клиниката по кардиология в Правителствена болница и е директор на Националната кардиологична болница. Национален консултант по кардиология 2010-2012 г. Доктор на науките.

 

Проф. Димитров има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология. Постигнал е патент в областта на инвазивната кардиология при сътрудничеството си с Медицинския университет в Кьолн, Германия. Самостоятелно получава втори и трети патент в същата област. През 2000 г. защитава първата си дисертация върху нестабилна стенокардия, на база на която през 2002 г. придобива академична длъжност доцент. От 2020 г. е професор.
_____________


- Проф. Димитров, наскоро отвори врати новата модерна болница ‚Сърце и Мозък‘ в Бургас. Защо се появява още една болница?
- Защото има нужда от издигане на качеството в здравеопазването и за да осигури достъп до иновативни и липсващи до момента здравни технологии за лечение на социално значими заболявания като интервенционално лечение на исхемични инсулти и мозъчни аневризми, високоефективна роботизирана хирургия (вкл. робот Да Винчи последно поколение), минимално инвазивна сърдечна хирургия, електрофизиология и кардиостимулация. МБАЛ ‚Сърце и Мозък‘ започна дейност в Бургас преди две години в малка и мрачна сграда, но за този период се утвърди като предпочитан избор на лекарите и пациентите в регионa – с над 1300 осъществени сърдечни операции. От ноември 2021 г. болницата се помещава в нова собствена сграда, построена само за година и половина – свръхмодерна, оборудвана с най-висок клас апаратура, което дава възможност на нашите специалисти да прилагат мултидисциплинарен подход при намирането на оптималното лечение за пациенти, страдащи от различни хронични и остри заболявания, особено такива с мултиморбидност.

 

Традиционното сътрудничество с водещи световни университетски болници и, разбира се, натрупаният опит в ‚Сърце и Мозък‘ Плевен са безценни за добрите резултати на нашите лекари и синхронизирани екипи. Основна разлика е, че в Бургас не разполагаме с уникалния за Балканите и Източна Европа Гама Нож за отстраняване по безкръвен път на тумори в мозъка, с който известната клиника на д-р Румен Лазаров вече година работи в Плевен в полза на пациенти от цялата страна и от чужбина.


Изключително ценна за остро нуждаещите се пациенти от специализирана и животоспасяваща помощ в региона на Югоизточна България е хеликоптерната площадка към болницата, която изграждаме в сътрудничество с община Бургас и областната администрация. Тя ще бъде част от чаканата от десетилетия националната система за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS). По-важно, ‚Сърце и Мозък’ Бургас има много квалифицирани лекари от няколко европейски страни, медицински сестри и медицински персонал и разполага с най-модерната кардио и неврохирургична база в региона.

- Разбрахме, че ‚Сърце и Мозък‘ Бургас е известна като „швейцарската“ болница в града. Как си го обяснявате?
- Няма нищо случайно. Швейцария е символ на благоденствието и високото качество на живот, а Бургас е градът на благоденствието, сега ще издигнем и качеството. Новата съвременна ‚Сърце и Мозък‘ отвори врати, за да издигне здравния статус и качеството на живот в най-гъсто населената област у нас на нивото на Германия и Нидерландия, където задоволството на пациентите е над 90%. Интересен факт е, че главният архитект на новия клиничен комплекс е от Швейцария, родена в Бургас. Тази година, 32-членното жури на Националния конкурс „Сграда на годината 2021” с председател арх. Виолета Комитова, Министър на Регионалното развитие и благоустройството, отличи болницата с първа награда в категорията „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение – сгради здравеопазване“.

 

Истината е също, че се стремим дори отвъд народното „швейцарско‘ клеймо, да превърнем ‚Сърце и Мозък‘ в Бургас в национален и европейски център на водещи медицински научни и практически достижения. В него ще работят по различно време доказани лекари от Цюрих, Берн и Женева, Мюнхен, Милано, Прага и Париж и то във всички 12 основни клинични специалности, сред които гръдна и съдова хирургия, образна диагностика, урология, гастроентерология, ортопедия и травматология. Още през януари 2022 г. очакваме първия екип от водещи чешки и френски кардиолози и кардиохирурзи, който ще работи постоянно, рамо до рамо с българските специалисти в Бургас. Понеже БКИ, научноизследователският център на ‚Сърце и Мозък‘, ръководен от млад и талантлив български професор, има дългогодишно сътрудничество и обмен със световния лидер в областта на кардиологията, кардиохирургията и трансплантацията на сърце и бял дроб „Кливлънд Клиник“ от Съединените щати, планираме обучение на български лекари в Бургас от американски светила.

 

операционни
В болницата има 14 операционни зали (вкл. 1 хибридна, 1 с бипланов ангиограф)


- С какво Вашата болница се отличава от останалите?
- Почти във всичко и с всичко. Първо ще кажа, че компетентната частна инициатива е естествен двигател на прогреса – винаги работи по-бързо и по-модерно от държавната машина. ‚Сърце и Мозък‘ в Бургас съчетава и прилага знанията и опита, успешните практики и научноизследователска работа, натрупани в чужбина, в страната и особено в много успешната болница в Плевен. Ние наистина сме носители на новото, защото интегрираме най-съвременните научни постижения в ежедневната работа и постоянно развиваме нашите млади специализанти, докторанти и водещи лекари. Работим посветено, даваме път за развитие, осигуряваме специализации в чужбина и достойно заплащане на лекарския и медицинския труд, стимулираме лекарите ежедневно да се самоусъвършенстват и да доказват какво могат и знаят. Хилядите излекувани пациенти, изразили своето удовлетворение от получените помощ и грижи, са най-ценното доказателство, че ние реализираме реформата в България. А пациентът за нас винаги стои на първо място!

- Планирате ли създаването на още „дворци на здравето“ в други области на страната?
- Българските пациенти страдат хронично от липсата на реални реформи в най-важния сектор на обществено-икономическия живот – здравеопазването. Продължаваме да сме най-болната, най-бедната и кратко живееща нация в Европа въпреки милионите левове обществен ресурс, потънали в големите държавни и особено в столичните болници. Съвсем закономерно, пациентите са несигурни и неудовлетворени.

На този фон, инвеститорът клас „А“ Търговска Лига и БКИ планират изграждането на истински модерна, многопрофилна болница на територията на гр. София, Източната дъга (Казичене). Целта е ясна – умни и ефективни инвестици в болнична помощ, ранна диагностика и животоспасяващи интервенции. Традиционно от години работим в тясно експертно сътрудничество с водещи медицински центрове от САЩ и Европа. Планираме да специализираме трансплантации на сърце и бял дроб заедно с професори от Кливланд Клиник чрез специализации и обмяна на опит. Разбира се, комплексът ще разполага със собствена хеликоптерна площадка за HEMS.


Време е столицата да усети новото високотехнологично и високо конкурентно здравеопазване. Време е да има и „швейцарска“ голяма болница в София. Ние знаем как да реализираме реформата в служба на пациента и българските семейства.

 

Епицентър.бг пръв съобщи подробно за проекта Сърце и Мозък‘ София

 

 


От категорията

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Калина Андролова: Терзиев не прави разлика между реалност и фантазна надстройка на изходните факти

Калина Андролова-1492614440.jpg

Псевдоаристокрацията на комунистическата държава от 80-те лансира днес своите ...

27 септ. 2023 | 22:11

Наско Борисов: И сградата на Руската църква, и земята под нея са собственост на руското посолство

Наско Борисов: И сградата на Руската църква, и земята под нея са собственост на руското посолство-Nasko-Borisov--I-sgradata-na-Ruskata-tsarkva--i-zemyata-pod-neya-sa-sobstvenost-na-ruskoto-posolstvo_1695931812.jpg

Абсолютно недопустимо беше според принципите на правовата държава и правилата ...

28 септ. 2023 | 23:09

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51