Джо Байдън използва "Туитър", за да си припише заслугите за спада на цените

Ново рязко поевтиняване на петрола с над 3% към най-ниски нива отпреди руската инвазия в Украйна

4333 | 4 авг. 2022 | 21:57

Подкрепа за солидното поевтиняване оказват инвеститорските опасения, че политиките на повишаване на лихвите от страна на водещите централни банки и забавянето на глобалната икономика ще се отразят доста негативно върху търсенето


Петролът поевтинява рязко за втора поредна сесия на търговия и вече се търгува в най-ниските ценови нива отпреди началото на руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, предаде БНР.

Подкрепа за солидното поевтиняване на черното злато оказват инвеститорските опасения, че политиките на повишаване на лихвите от страна на водещите централни банки и забавянето на глобалната икономика ще се отразят доста негативно върху търсенето (потреблението) на петрол.

Фючърсите на петрол Брент се понижават към 19.50 часа българско време с 3,35% към 93,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 3,1% към 88,00 долара за барел - най-ниско ниво от началото на февруари 2022 г.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън използва "Туитър", за да си припише заслугите за спада на цените на петрола.

"Путин все още води своята война в Украйна, оказвайки натиск върху глобалните доставки на петрол и домакинствата могат да го почувстват. Но ние се активизирахме и започнахме да освобождаваме по един милион барела петрол на ден от нашия стратегически резерв и обединихме нашите глобални партньори да освободят част и от техните стратегически резерви. Сега цените на петрола са в рекорден спад“, написа той в "Туитър".

Рязкото поевтиняване на петрола стартира вчера късно следобед, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ отчете силно повишаване на складовите петролни запаси през седмицата до 29-ти юли с 4,467 млн. барела до 426,6 млн. барела. В същото време и запасите на бензин пък се повишиха изненадващо, което е сигнал, че настоящият летен ваканционен сезон на каране на автомобили е по-слаб дори от този през 2020 г. - когато коронавирусната пандемия все още беше в разгара си.

През настоящата седмица суровият петрол в Западен Тексас е поевтинял вече с 9,4%, най-големият процентен спад за една седмица от април насам, според Информационната служба за цените на петрола (OPIS), която е подразделение на Dow Jones & Co.

Днешният спад на американския лек суров петрол под 90 долара за барел е "доста значителен", като се има предвид колко затегнат остава петролния пазар поради недостига на предлагане и колко малко може да се направи в краткосрочен план, за да се облекчи това, написа анализаторът на Oanda Крейг Ерлам.

Силното поевтиняване на петрола е факт, въпреки че в сряда петролният картел "ОПЕК +" се споразумя за много скромно увеличение на производството на петрол със 100 000 барела на ден през септември.

"Сделката не беше съществена, но като се има предвид икономическата среда и предстоящите рискове за влошаване на растежа, не е изненадващо, че от "ОПЕК +" възприеха консервативен подход.. Ключовият въпрос е колко голям ще бъде дефицитът занапред (между търсене и предлагане)", добави Ерлам от Oanda.

Цените на бензина също падат рязко. Средната цена на галон обикновен безоловен бензин в САЩ падна днес към 4,14 долара, отстъпвайки от най-високите нива от 14 юни около 5,02 долара за галон. Цените на бензина в САЩ се понижават за 51-ви поредни дни. Въпреки това цените на бензина все още са с около един долар по-високи, отколкото бяха по това време миналата година, когато средната цена беше 3,19 долара за галон.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


ОЗК

От категорията

Компанията ICGB, която строи интереконтектора, е запълнила 182 км с газ при налягане от 40 бара

Компанията ICGB, която строи интереконтектора, е запълнила 182 км с газ при налягане от 40 бара-1660256922.jpg

Към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на ...

12 авг. 2022 | 01:26

Рекордни цени на тока в Европа заради продължителната гореща вълна

-1631801743.jpg

Германската базова мощност за доставка през следващата година, която ...

11 авг. 2022 | 22:11

Газовата криза у нас: Затварят производства заради липса на синьо гориво

В единствения торов завод у нас, в който се произвежда амоняк, принудително спряха производството, а 61 от работниците вече са освободени Кадър: БНТ-1660240867.jpg

Генералното решение според бизнеса е сключването на дългосрочни договори поне ...

11 авг. 2022 | 21:00

За месец бензинът у нас е поевтинял с 13 ст. за литър, метанът е поскъпнал с близо 50 на сто

-1585549689.jpg

Данните на платформата "Фюело" (Fuelo) показват, че днес по света ...

11 авг. 2022 | 20:40