Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

Ведомството на Лорер се кани да управлява две оперативни програми през новия програмен период

Новото правителство - огромна концентрация на власт и финансов ресурс под контрола на ПП

32938 | 8 дек. 2021 | 15:24

Новото правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно намерени баланси и раздута администрация, която трябва да угоди на партийните щения на четирите партии, които изграждат коалицията.


Новото  правитество се ражда трудно на базата на много компромиси, трудно намерени баланси и раздута администрация, която трябва да угоди на партийните щения на четирите партии, които изграждат коалицията, личи от прегледа, който Епицентър. бг направи на последните договорки между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

 

Така към момента премиерът Кирил Петков ще има рекорден брой вицепремиери - петима, двама от които ще са от „Продължаваме промяната“ – Асен Василев и Калина Константинова, която ще надзирава дигитализацията на административната реформа под мотото "ефективно управление".

Освен това Асен Василев ще е натоварен с правата и отговорностите на "супер министър", както Петков го обяви пред "Шпигел": "Асен Василев ще стане финансов министър и вицепремиер, отговарящ за енергетика и икономика, нещо като супер министър". Василев се готви да носи много дини – освен координационното звено по еврофондовете, към МФ ще бъде прехвърлена и агенцията за одит на средствата от европейските агрофондове. Сега тази изпълнителна агенция е под шапката на земеделското министерство.


Прави впечатление, че ПП поема всички структури, към които ще бъдат насочени парите от Плана за възстановяване и устойчивост - дигитализация, електронно управление, зелена енергия, гори, храни. От Земеделието ще бъдат извадени Агенцията по горите и Агенцията по храните и пренасочени директно към министър-председателя, тъй като към тези агенции вървят огромни потоци евросредства. Кадруването през преструктуриране и разместване на агенции, ресори, шапки, не е нищо ново и се предприема от всяка власт. В случая структурните размествания са големи и целенасочени, а зад привидния баланс личи голяма концентрация на власт в финансов ресурс в ресори под контрола на Василев/Петков, с което ще се изпразнят от съдържание някои от министерствата -  на земеделието и на икономиката.


Прокарана е голяма концентрация на ресурси при друг любим на ПП ресор – иновациите. След решението за разделяне на Министерството на икономиката на две – едно, което да поеме иновациите и растежа с титуляр Даниел Лорер, и второ – с ресор икономика, което да поеме държавните предприятия, където заминистър се спряга Корнелия Нинова, стана ясно, че ведомството на Лорер се кани да управлява две оперативни програми през новия програмен период. Според проектоспоразумението към него ще мине дирекцията, която ще управлява новата европрограма за конкурентоспособност (с 1,5 млрд. евро общ бюджет с националното съфинансиране), както и Държавната агенция за научни изследвания и иновации, в момента под шапката на МС. Предвидено е агенцията да управлява новата програма за научни изследвания, иновации и дигитализация с бюджет 1 млрд. евро. Така министерството на Лорер ще командва две оперативни програми, които разчитат на финансиране от един и същ фонд на ЕС. Не е сигурно как ще погледне ЕК на подобна концентрация. Към структурата на Лорер ще минат голяма част от проектите и в програмата за икономическа трансформация по плана за възстановяване.

На фона на "дебелия портфейл" на министъра на иновациите и растежа възниква въпросът какво ще остане в другото министерство – на икономиката. Засега се знае, че ведомството ще поеме контрола над определени държавни дружества. Прегледът на сега действащия правилник на икономическото министерство показва, че за новата структура, за която се спряга Корнелия Нинова, не остава много. Вече бе обявено, че насърчаването на инвестициите и българската агенция за инвестиции ще са към Лорер. Така за Нинова остават скромни по численост дирекции като сега съществуващите „Икономическа политика“, „Индустриални отношения и управление на държавното участие“ и „Международна търговия“. Неслучайно се появиха и критики, че вместо да се върви в посока оттегляне на държавата от реалната икономика, се случва обратното, подчертава "Сега".

С голямо портфолио е и транспортното министерство, което също ще е в портфейла на „Продължаваме промяната“.

 

Според Епицентър. бг запазването в новото правитество на още двама души от екипа на президента Стефан Янев – в ролята на министър на отбраната, и на вътрешния министър Бойко Рашков създава усещането, че Радев фактически ще владее всички най-важни лостове на бъдещата изпълнителна власт - финансовите, силовите, службите и армията.

 

"Демократична България" обяви, че ще постави пред коалиционните партньори въпроса за смяната на шефове на специални служби. Според Атанас Атанасов "не беше удачно служебно правителство, назначено от президента, да прави предложения на своя патрон за тези промени. В смисъл, че не трябваше да бъдат назначавани като титуляри шефовете на служби".  

Усещането за феодализация на цели сектори, за което първо Епицентър бг обърна внимание, заради факта, че всеки министър сам ще назначава екипа си, ще бъде притъпено от последвалото решение всяка партия да има свой човек във всички министества. Отделно от това ПП ще прати свои политкомисари във всяко от тях с цел контрол във всички „чужди“ министерства. Формулата "една партия носи отговорността" от ПП определиха като по-работеща от гледна точка на стиковката на екипите, но възниква риск от феодализиране на ресорите, а въпросът за контрола над силовите министерства, които са в ръцете на „Продължаваме промяната“, остава висящ. И това вече се изтъква не само от опозицията, но и от ДСБ.


От ДСБ открито предупредиха при консултациите при президента Радев, че феодализирането на министерствата е проблем. Тук със сигурност баланс ще се търси по линия на разпределяне на отговорностите в парламента, където ще има разминаване в ресорите на отделните партии. От ПП явно се надяват да избегнат парцелирането чрез запазването на 18 експертни съвета във всички области на политиките, които ще заседават поне веднъж месечно. Но това на свой ред е тромаво и ще размие отговорността, като дублира работата на парламентарните комисии.

Формулата на властта ще е 10:4:4:3, което значава, че България ще има 21 министерства - рекорден брой за последните десетилетия. Две от структурите са нови и тепърва ще се окомплектоват – министерство на иновациите и растежа, което ще поеме част от настоящите дейности на министерство икономиката, и министерство на електронното управление.

На ниво вицепремиери има ключова разлика спрямо политическите традиции до момента - липсва вицепремиер за еврофондовете. Нещо повече – предвидено е функциите на Министерския съвет по координиране на работата по еврофондовете изцяло да отпаднат. За целта съществуващата в момента дирекция „Национално координационно звено“ ще бъде преместена във финансовото министерство. Това исторически не е нещо ново – мястото на това звено през годините е било спорно, но има опасения, че моментът изобщо не е подходящ заради голямото забавяне на Националния план за възстановяване и устойчивост, на споразумението с ЕК за новия програмен период и новите оперативни програми. Докато България може да си позволи леко забавяне при оперативните програми, нещата при Националния план за възстановяване и устойчивост, по който чакаме 12 млрд. лв. извънредно финансиране от ЕК, не стоят така. 70% от ресурса трябва да се договори до края на 2022 г., а планът още не е одобрен от ЕК, подчертава "Сега".

Прегледът на проектите в Националния план за възстановяване и устойчивост показва, че много бързо ще трябва да влезе в час и новото министерство за електронно управление, за което ще отговаря „Демократична България“. Министерството ще се занимава с няколко крупни проекта по този план. Тежки проекти има и в сектор „Енергетика“, но повечето от тях ще се изпълняват от енергийните дружества.

 

Коалиционното споразумение няма да бъде подписано заедно от четирите лидери на партиите в коалицията. Договорът за властта ще бъде изграден на двустранни спрозумуния между ПП и другите три партии БСП, ИТН и ДБ.  "Досега сме разговаряли, че лидерите на "Продължаваме промяната" подписват отделно с всяка една от партиите в коалицията. Ако се стигне до общо подписване, това за нас би било по-добре. Още в началото на воденето на разговорите ние заявихме, че е хубаво да има обща лидерска среща, едновременно да седнем и да изясним спортните въпроси, а не да си препредаваме промени в споразумението. До този момент "Продължаваме промяната" не са ни поканили на такава обща среща и до този момент знаем, че ще подписваме отделно", заяви Нинова. 

След като четиримата не искат да седнат заедно и да положат подписите си, как ше упрявляват заедно и как ще седнат на общата правитествена маса, остава загадка.

 

Не е ясно и кой точно номинира Кирил Петкова и Асен Василев и пред кого те се отчитат, тъй като ПП не е партия, няма регистрация, а решенията й се взимат еднолично от дуото Петков/Василев.

 

Пред "Шпигел" Кирил Петков обяснява следното: "Политически, Асен и аз работим на принципа на двойния контрол - нито едно решение не се взима, без да е одобрено от другия. Това действа като форма на контрол и балансиране".  Петков е категоричен, че в неговите действия не може да се търси идеологическа украска: "Не сме нито десни, нито леви. И това е нещо добро, защото ако все още вярваш в идеологии, реално не използваш мозъка си""Оптимизмът ви изглежда заразен, но и наивен", реплекира го журналистът от германското списание.

 

 


Еврохолд

От категорията

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 08:10

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

The Atlantic: Китай е големият победител от войната в Украйна

-Si--Putin_1715960126.jpg

Всяка надежда, че Си може да използва влиянието си върху Путин като лост за ...

25 юни 2024 | 08:56

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Най-важното

Няма да останем безучастни срещу настъпващия национализъм в Северна Македония!

Делян Пеевски: Думите на Мицкоски са провокация към европейските ценности

Делян Пеевски: Думите на Мицкоски са провокация към европейските ценности-Peevski--Blagodarya--Vyarvam--che-DPS-i-lichno-az-shte-opravdaem-golyamoto-doverie--koeto-ni-glasuvahte_1717958762.jpg

Арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ ...

25 юни 2024 | 07:38

Новият премиер на РСМ заяви, че има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес"

Мицкоски чака правителство в България: Искате промени в конституцията? Защо?

Християн Мицкоски, премиер на Северна Македония
Снимка БТА-Hristiyan-Mitskoski--premier-na-Severna-Makedoniya-Snimka-BTA_1719291942.jpg

„След шест месеца ще ни кажат „Гоце Делчев чий е”, „Илинденското въстание ...

25 юни 2024 | 08:04

Вътрешният министър отговори на нападките на бившия служебен министър

Калин Стоянов: Демерджиев омаловажава работата на над 16 000 полицаи, които се справиха с вота

Калин Стоянов: Демерджиев омаловажава работата на над 16 000 полицаи, които се справиха с вота-Kalin-Stoyanov--Ot-dnes-po-patishtata-shte-bade-absolyutno-tsyalata-tehnika--s-koyato-razpolagame_1715605435.jpg

Твърденията на този човек, че Министерството не е реализирало нито една ...

25 юни 2024 | 08:15

За БСП ще бъде трудно да отлепи от сегашното дъно на 7%, посочи бившият лидер на левицата

Станишев: Трябва да се сключи официална управленска коалиция, в която е ясно кой носи отговорност

Сергей Станишев: Би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми избори-Sergey-Stanishev--Bi-bilo-krayno-bezotgovorno-da-se-hvarli-stranata-v-sedmi-izbori_1719294374.jpg

Работата на политиците е да решават реални проблеми, а политиците в момента се ...

25 юни 2024 | 08:25

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Президентът охлади мераците на "Възраждане" за третия мандат

Костадинов: Готови сме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет. Радев го поряза: Нямате гласове!
(Видео)

Радев и Възраждане-Radev-i-Vazrazhdane_1719296047.jpg

„Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституция и закона ...

25 юни 2024 | 09:12

Съдийската колегия на ВСС дискриминира съдия в изгода на подсъдим, неговата приятелка и адвокатката му

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 08:10

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13