Яна Маринова във вихъра на хорото в шоуто „И аз го мога“.

Яна Маринова:

Нямам нужда от адреналин извън сцената

12254 | 28 март 2015 | 16:25

"Сървайвър“ е най-трудният период в живота ми"

Яна Маринова във вихъра на хорото в шоуто „И аз го мога“.-1427553629.jpgАктрисата прекарва много часове във фитнеса.-1427553714.jpgЯна обича конете, но и разходките в гората с кучето си, порода алабай -1427553697.jpgШоуто „И аз го мога“ не е само адреналин, а и забава.-1427553670.jpgСпортистката надви конкуренцията миналата сряда с акробатичния си номер.-1427553650.jpg

- Яна, очевидно си падаш по предизвикателствата и екстремните шоута.


- Всъщност съм била само в едно - „Сървайвър“. Риалити форматите са много забавни, когато са направени добре и публиката може да бъде съпричастна и да изживява приключенията на участниците. Не се и замислих, когато приех да стана част от „И аз го мога“.


- Къде е по-трудно - в „И аз го мога“ или в „Сървайвър“? В първото се изискват умения, а във второто - силна воля.


- Много са различни. В „Сървайвър“ физическите усилия се съчетаваха с глад, стрес, студ, недоспиване, перманентна болка. Много е различно! В „И аз го мога“ се чувстваш в безопасност. Шоуто е направено с премерен риск.


- Повечето хора си мислят, че в „Сървайвър“ ви снимат кални и изнемощели, а вечер си лягате в петзвездния хотел.


- Грешат! „Сървайвър“ е един от най-трудните периоди в живота ми. Зъбите ми още са вдлъб­нати оттогава.


- От липса на витамини?


- От глад! Стискаш зъби през нощта. Там всички игри бяха направени по индиански мъчения, при които се предполага, че измъчваният умира. Изпитанието е доколко можеш да издържиш на болка. Докато в „И аз го мога“ пак има болки, но те са от контузии и всичко е в рамките на нормалното за спортиста.


- Значи нищо няма да ти се опре в „лекото“ шоу.


- Хич не е леко, напротив! За мен е страшно сложно да забав­лявам зрителя, да го накарам да съпреживява и да е съпричастен. Трябва да се усмихваш, когато те боли, да понасяш страх - това е задължително за „И аз го мога“, защото никой не иска да гледа някого, който се мъчи и се напъва. На мен ми се опря акробатичният рокендрол. Исках да са ми бързи краката, но след задно салто, независимо че партньорът ми помагаше с ръка, имах такъв спазъм на мускулатурата... Мозъкът ми подаваше сигнала къде трябва да са ми краката и ръцете, но те бяха като едни забодени клечици.


Изключително е важно да намериш баланса между това да откриеш кои елементи биха могли да бъдат научени за пет дни и да ги изпълниш без грешка. Който каквото ще да казва, ако едно нещо се усвоява за цяла година, не може да се научи за пет дни. То може да бъде научено кьопаво и нелицеприятно за екрана. Трябва да намериш баланса между шоу и правилно представяне. Ако между сложните елементи си несръчен и неуверен, това дразни окото на зрителя. И на журито!


- Имаш ли някаква фобия, която може да ти попречи?


- Страх ме е от всички страшни неща. Само глупаците не се боят. Но няма нещо специфично, което да е маниакално. Аз съм човек, който обича свободата и ако в живота ми има нещо, което да ме плаши до степента на фобия, ще се посъветвам с психолог, за да го преодолея. Да си ходя с фобия цял живот, не е в мой стил.


- В твой стил е стремежът към екстремното.


- Аз не търся някакви страшни предизвикателства. Нямам нужда от прекален адреналин извън сцената. Не съм скачала с бънджи или с парашут. Прекалено екстремните неща ме накараха да се отдръпна от каскадьорството.


- Но продължаваш да го вършиш.


- Защото съм добра в хореографията на боя, научена съм да имитирам красиво единоборствата. Нямам нужда от преживявания, които да ми спират дъха, но със сигурност не обичам да ми е скучно.


- Дали непрекъснатото търсене на физическо самодоказване не се корени в трудното ти детство?


- Като малка се биех по улиците. Това беше моето самодоказване. Успях да го преодолея, разбрах, че е глупаво. Както и лошата компания, в която бях попаднала на 16 години. Намерих сили да кажа „Край“. Това беше самодоказване. Сега обичам да ми е хубаво. За мен синоним на това е „мускулната радост“. Когато вървиш по дългия и труден път, в който се срещаш с хора, истински добри в това, което искаш да постигнеш, се чувстваш удовлетворен и по-съвършен. Когато мускулатурата ти е напрегната, а след това почива, храната е по-вкусна, любовта е по-вкусна, един хубав филм е по-вкусен, един разговор с приятел е по-вкусен...


- Говориш като пристрастена.


- Хората се радват да вземат наркотик, да отидат на шопинг, да пийнат алкохол, да дръпнат по цигара, да клюкарстват... Аз тези неща ги заменям с мускулната радост. И не само от упражненията, а да отида в планината с кучето - 82-килограмов алабай, или с приятелка да изкачим витошките скали Ушите, ако съм на море, да се разходя по плажа...


- Значи си вечно активна?


- Боже! Трябваше да ме видиш вчера пред камината. Излежавах се като котка с часове. Не ми трябва телевизия, а хубава книга или филм. Лежа и си мечтая. Ужасно самодостатъчна съм си. Дори понякога приятелите ме обвиняват, че съм саможива.


- Със сина си Никола как се забавлявате?


- Във всичко участва. Ходим на ски, играем волейбол, язди. Дори спечели едно състезание за начинаещи. Вторият ми съпруг Тихомир му е треньор по карате, тренира и баскетбол. Но не е само спортна натура. Учи в Руския лицей. Беше на три олимпиади - по математика, литература и руски език, и се представи много добре. 

 

- Идва ли да те гледа?


- Аз сина си не го занимавам много със себе си. Той е на 12 и има собствен живот.


- С какво американските продукции се различават от българските? Ти си се снимала и в двете.


- Много е различно. Не знам как е при големите звезди. Аз участвам в масовото производство на филми. Там дисциплината и йерархията за железни. Няма го разбирането „Аз съм артистичен и симпатичен“ и останалото е лигавщини. Там всеки е всестранно развит, когато става дума за актьори. Те трябва да са физически издръжливи, да пеят и да танцуват, да свалят и да качват килограми, когато стане нужда за роля. Колкото повече умения имаш, толкова по-вероятно е да успееш, но дисциплината е водещата.


- Как реагират, когато разберат, че каскадьорката е и актриса?


- Една от спецификите на каскадьора е да не се мъчи да изпъкне, т.е. и когато общувам с актьорите, не отивам да кажа „Аз съм актриса“. Ето, в The way back дублирах главната героиня. Имах сцена върху изкуствен лед в Самоков и бях застанала върху него и си разгрявах стъпалата. Колин Фарел дойде при мен и ме попита: „Ти танцьорка ли си?“ Аз му казах, че това са упражнения за гъвкавост. Говорихме три минути, но аз не му разказах за себе си. За мен беше важно той какво ще сподели.


- Е, какво сподели?


- Каза ми няколко неща, които веднага ми определиха мнението за него, обаче няма да ги разкрия. Научих и детайли за професията. За мен са важни, може за другите хора да не са Бог знае какви, но аз запомних и анализирах всяка дума. Но не го занимавах със себе си.


- Много си играла, но чувстваш ли се актриса?


- Не знам какво да отговоря на този въпрос. Хората, които не са в артистичния бранш, чуват „Актриса, модел, каскадьор...“ Повечето холивудски актриси са били модели. Актриса е название на извършваните от мен действия, но дали се чувствам такава. Да, чувствам се, защото това работя.


- Как те възприеха в началото колегите в сериалите „Хотел „България“, „Стъклен дом“, „Фамилията“?


- Много ми помагаха. Цялата ми школа е при Георги Кадурин, Асен Блатечки, Стефан Данаилов и Васил Банов.


- Когато стана Мисис България, вярвала ли си, че ще стигнеш дотук?


- Надявах се, мечтаех го всяка нощ.


- На световния конкурс спечели приза за най-красива усмивка.


- О, беше готино, попивах всяко нещо, учех се как се прави шоу.


- Т.е. възприемаш всяко нещо, което ти се случва, като училище - трупаш знания, умения.


- Това е целият живот. Едно училище. Иначе какъв е смисълът да живееш.


- Той няма ли да се срути, ако нямаш възможност за физическа активност?


- Предполагам, че ще си предавам знанията или ще гледам спортове. Затова хората пълнят стадионите, концертните и кинозалите, защото им липсва нещо. Ако не можеш да участваш лично, можеш да го изживееш чрез другите.


- Непрекъснато разтягаш мускули, докато говорим.


- Идвам от тренировка за „И из го мога“. Готвя номер на обръч във въздуха, вися на него и трябва да изпълня фигури. Трудно е, свързано е с болка, с преодоляване на страха от високото.


- А имаш ли какво да преодоляваш по отношение на жълтите медии?


- Имам питане към онези, които се дразнят от тях. Когато си известен и направиш нещо суперуспешно, цяла България разбира и го коментира. Ако направиш нещо лошо, всички я коментират. Когато не си известен, дори да направиш нещо велико, цяла България не знае и те обсъждат само в кварталното кафене. Не можеш да пиеш вода, без да си намокриш устата. Да, гадно е, когато напишат лъжа, но времето минава и хората виждат истината. Разбира се, в някои моменти те нараняват, друг път те развеселяват, но и жълтите медии са необходимо зло. Мен ме нараняват, когато напишат нещо злобно и баба ми се разплаче.


- Много държиш на баба си?


- Да. Майка ми почина и тя е моят близък човек. Макар че и на майка си дължа страшно много. Тя беше психолог и учителка, артистична. Тя ме накара да се влюбя в театъра, в балета, в оперетата. Майка ми беше моралната подкрепа, а баба ми - физическата.


- Играеше в една пиеса с Елен Колева и Деси Бакърджиева. Как се спогаждахте три красиви жени?


- С уважение. Това е разковничето. Когато има уважение, конфликтът загива.


- Не спорехте ли?


- Спорехме, но скандалите са типични за хора, които не са интелектуално претоварени.


- Въпреки това имаш повече приятели мъже, отколкото жени.


- Да, по-момчешка съм някак си. А най-близките ми приятелки не са от актьорския бранш. Някои от тях са бивши спортистки, други не пипват спорт.


- Ти обаче си състезателна натура, имаш ли амбиция да спечелиш „И аз го мога“?


- Това е състезание, но и шоу - зависи какво ще ти се падне. Могат да ти се паднат неща, които можеш, но пък онзи, който да не е успял да се справи, да е сладък в провала си.


- А когато свърши? Какво ще е следващото предизвикателство?


- Няма как да знам. Аз обичам да живея в днешно време. Имам планове, но не може да си добър в нещо, ако се разпиляваш.


- Да не си суеверна и се боиш да си кажеш плановете?


- Гениалният филм „Теорията на всичко“ за Стивън Хокинг. Той обяснява разликата между суеверието и физиката. Суеверието е незнание как да си обясниш физични и химични процеси.


- Значи си реалист? Аз си представях, че имаш някаква бляскава мечта.


- Не можеш само да мечтаеш за бляскавото. Мечтая утре да нямам контузия. Надявам се, когато се засиля с обръча, да се синхронизирам със Сашо Балкански, който винаги е железен. Мечтая да изпълня елемента, както ми го е показала менторката Ана Леон. Надявам се да оправдая очакванията на екипа за постановката на номера ми. Тези неща ако се случат, бляскавото е дошло. Ако само мечтаеш за бляскавото, вече си го изпуснал!

 

Лексикон

 

Пазиш ли диети?


Всички знаят, че с мен не се говори, когато съм гладна. А това се случва поне четири пъти дневно.

 

А на кого се възхищаваш?


На Новак Джокович. Не го познавам, не искам да приличам на него, но му се възхищавам. А в тениса хич ме няма.

 

В какво се стремиш да бъдеш по-добра?


Насочвам се главно към неща, които ще ми помогнат в професията.


От категорията

Кейт и Меган в САЩ: Рокли с деколте тип "лодка" и бижута на Даяна. Коя изкопира другата?

Меган и Кейт
Сн. Инстаграм-Megan-i-Keyt-Sn--Instagram_1670490703.jpg

Принцесата на Уелс бе с колие с изумруди, подарено на лейди Ди лично от ...

8 дек. 2022 | 17:14

Хари: Меган жертва всичко, свободата си, за да влезе в моя свят. По-късно направих същото за нея

Меган: Обявяването на годежа ни с Хари беше режисирано реалити шоу
Сн. Инстгарам-Megan--Obyavyavaneto-na-godezha-ni-s-Hari-beshe-rezhisirano-realiti-shou-Sn--Instgaram_1670493684.jpg

Появиха се първите епизоди от документалната поредица за семейния живот на ...

8 дек. 2022 | 11:57

Българският филм „Духът на Шехерезада“ показва таланта на арабски преселници
(Видео)

Българският филм „Духът на Шехерезада“ показва таланта на арабски преселници-Balgarskiyat-film--Duhat-na-Sheherezada--pokazva-talanta-na-arabski-preselnitsi_1670526766.jpg

Екзотичната Манал Ел-Фейтури влиза в ролята на Шехерезада

8 дек. 2022 | 21:11

Сериалът „Вина“ започва на 5 януари по БНТ 1
(Видео)

Сериалът „Вина“ започва на 5 януари по БНТ 1

 -Serialat--Vina--zapochva-na-5-yanuari-po-BNT-1--_1670521799.jpg

В главните роли са Елела Теблис, Владимир Зомбори, Михаил Билалов. Режисьор - ...

8 дек. 2022 | 19:48

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08