Вярвам в гражданския контрол, подчерта кметът Пенчо Милков

Обсъдиха правилата, по които ще действа Общественият съвет по околна среда в Русе

1343 | 13 ян. 2022 | 11:09

Основната цел на съвета е гражданско участие и контрол върху управлението на въпросите, свързани с околната среда


Проведе се първата среща между местната власт и русенци за определяне правилата за работа на Обществения съвет по околна среда. Основната цел на съвета е гражданско участие и контрол върху управлението на въпросите, свързани с околната среда.


„Вярвам в гражданския контрол. Ако хората бъдат въвлечени в процеса, те ще бъдат информирани в максимална степен“, каза кметът Пенчо Милков и допълни, че всеки, който желае да стане член на съвета, може да го направи свободно.
„Приветствам това. Общественият съвет трябва да е с отворен вход“, заяви Давид Александров, съпредседател на сдружение РОД Интернешънъл.
Много въпроси бяха повдигнати от присъстващите, а основният бе как русенци реално ще осъществяват контрол върху чистотата на атмосферния въздух.
„Нормативно трябва да се позволи на гражданите да влизат в предприятията“, каза кметът.
При разговорите му с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов са обсъдени готвените промени на начините, по които се проверява дейността на предприятията. Идеята е в проверките да се включат местните омбудсмани и представители на създадените по места обществени съвети.
Част от русенци заявиха, че за да се подобри качеството на въздуха, е необходимо РИОСВ Русе да изгради нова лаборатория или да оборудва съществуващата, както и да се осигури газхроматограф.
„Не можеш да протестираш, да съдиш, който и да е замърсител, ако не можеш да докажеш, че той замърсява“, сподели Христина Момчилова, председател на организацията „Екосевер“. Тя настоя да се сформира екип и Русе да кандидатства за финансиране и закупуване на най-добрата лаборатория за изследване на въздуха и водите и почвите. Момчилова подкрепи работата на общината по изграждане на екологичен кадастър, съдържащ информация за веществата, които „влизат“ и „излизат“ от предприятията и допълни, че е необходимо такъв да се създаде и на национално ниво чрез закон.


На срещата пред присъстващите бе представен проект за правила, по които да действа Обществения съвет. В края на срещата бе взето решението всеки от тях да ги разгледа и да даде предложения за допълването и изменението им, докато се стигне до общото им утвърждаване и приемане на следващата официална среща.

 


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39