Община Русе отбеляза Деня на река Дунав

Мотото на инициативите беше „Открий Дунав“

Община Русе отбеляза Деня на река Дунав

1095 | 30 юни 2022 | 13:22

Идеята на празника е да се привлече общественото внимание към значението и опазването на реката, нейните притоци и природата около нея


Община Русе отбеляза 29 юни – Деня на река Дунав, с поредица от събития на русенския кей.

 

Мотото на инициативите беше „Открий Дунав“.
Празникът започна с шествие на деца от русенските градини. Под ритъма на барабани те тръгнаха от Вития мост и стигнаха до специално изградени шатри. Там ги очакваше обичаният русенски актьор Илия Деведжиев, който с помощта на децата от Русенската детска опера увлече най-малките в занимателната игра „Русе – пристанище на 60-те кораба“. Участниците слушаха приказка за Сексагинта приста и изработиха цветни корабчета от хартия, които закачиха на парапета на кея.


Денят на река Дунав продължи на откритата сцена с изпълнения на Мажоретен състав „Екстрийм“ и Танцов състав „Импулс“ към Общинския младежки дом с ръководители Вероника Миланова и Петя Бонева, Вокална група „Слънце“ към Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител д-р Наталия Константинова, Балетна школа „Инфанти“ при НЧ „Захари Стоянов – 1937“ с ръководител Снежана Байчева, Танцова формация „Мираж“ към ОбДЦКИ с ръководител Наталия Томова и Вокално студио за поп и джаз пеене към ОМД с ръководител Вили Икономов.
В 20:30 ч. започна концертът на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а след тях за публиката свири русенската рок група „Soda A’coustic“.
В зала „Филхармония“ се състоя концертът „По течението на Синия Дунав”, организиран от Държавна опера – Русе и Международно дружество „Елиас Канети“. Негов диригент бе Давид Холцингер, а участие взеха солисти на операта.


Като част от Деня на река Дунав по-рано през деня на кея се проведе и детският празник „Моят приказен Дунав“. Всеки участник имаше възможност в рамките на час да нарисува с цветни тебешири своята емоционална връзка с втората по големина в Европа река. Малките творци имаха възможност да си тръгнат от празника с гигантски мидени черупки, намерени от организаторите на събитието на русенския кей. „Моят приказен Дунав“ се организира от СНЦ „Дунавско сияние“ и е част от еко-арт активностите „Приказният свят на природата 2022“, които се финансират по Програма „Култура“ към Община Русе.


На 29 юни 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Идеята на празника е да се привлече общественото внимание към значението и опазването на реката, нейните притоци и природата около нея.


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19