Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

15579 | 31 март 2023 | 14:51

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се изчерпва. В неделя хората ще гласуват за излизане на България от задънената улица. Няма значение кой ще бъде първи, кой ще бъде втори...


Огнян Минчев
Фейсбук


Направихме малка крачка напред. Намаляха войнствените мнения - "ако не направим ние правителство, няма да има правителство..." Замени ги друга мантра: "На изборите гласувайте за нашите. Ако не спечелят нашите първо място, компромис и правителство няма да има."

 

В предизборна кампания е така - твърди се всичко. Българската политическа криза се дължи на обстоятелството, че след изборите продължаваме да говорим и да вършим същото, каквото и по време на кампанията.

 

Това са пети поредни избори - след предходните четири не можа да бъде формирано успешно правителство, което да води конкретна и перспективна политика за управление на страната. Четворната коалиция се оказа "квадратура на кръга" - по много причини.

В неделя избираме пети пореден парламент - за последните две години. Нека всеки призовава да се гласува за неговата партия (коалиция). Нека се плашим взаимно - "ако нашите не спечелят, отиваме на шести поред избори..." Приемам всичко това до неделя вечер.

 

Оттам нататък идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство. Който и да се е оказал на първо място.

 

Продължаването на "служебното управление" след 2 април няма просто да бъде удължаване на едно мъчително безвремие.

В българската политическа система настъпват - и ще настъпят с още по-голяма сила - необратимои промени, които няма да се харесат на партиите - нито на тази на първо, нито на тези на второ и трето място. Тези промени ще се харесат само на издигналите лозунга - "Колкото по-зле, толкова по-добре".

Българският избирател има много кусури в качеството си на гражданин - обсъждали сме ги неведнъж. Сред тези кусури обаче не присъства наивността...

 

Всеки един от нас изпитва на гърба си последствията на политическата импотентност, маскирана зад благовидни обяснения от високопринципен, идеологически характер.

 

През април 2021 г. неочаквано голям брой хора гласуваха за партията на шоуто - ИТН. През юли 2021 г. същата партия стана първа политическа сила. През следващите месеци сценаристите и сайбията им обилно се изплезиха на електората. Капризничиха, философстваха (да, Боже мой...!), вилняха вътре и вън от парламента.

 

През ноември 2021 г. първа политическа сила беше вече Продължаваме промяната...

През октомври 2022 г. ИТН остана извън парламента. "Тя танцува само едно лято" - имаше такъв филм навремето, сякаш правен за партията на шоуто...


ГЕРБ и ПП не са непосредствено застрашени от толкова светкавичен упадък, какъвто преживяха пишман политиците в неравноделен такт. Но не са и застраховани...

 

Вече две години хората гласуват, за да бъдат управлявани.

Вече две години хората показват категорично, че в своята съвкупност избирателите не приемат крайните политически позиции.

 

Нито са склонни да подарят триумфална победа на "партиите на промяната", нито са склонни да подкрепят категорично статуквото.

 

Хората еднозначно гласуват за умерен, разумен вариант на обществена и политическа промяна.

 

Те искат "партиите на статуквото" и "партиите на промяната" да се споразумеят и да създадат умерено, фиксирано върху приоритети правителство на преход към една нова обществена и политическа ситуация в България.


Нова, защото включва няколко млади поколения, които се въздържаха от политическо участие в продължение на доста години.

 

Нова, защото моделът на олигархично управление, заченат през 90-те години и достигнал върха си през второто десетилетие на 21 век е напълно изчерпан - включително по геополитически причини.

 

Но замяната на този модел с истински обществен договор хората искат да постигнем разумно, спокойно и договорено - а не с революции и улични безобразия. Защото знаят, че с революции нищо добро не се постига.

Не вярвате ли?

Ами вижте тогава къде са главните герои на революцията от 2020 г. Да ги виждате някъде на почетно място в политическия процес? Не, не можете да ги видите изобщо.

Българският избирател си дава сметка, че обществото е обезкървено - демографски, политически и от гл. точка на кадърен политически и обществен елит.

 

Затова в своята съвкупност избирателят иска разумна, умерена, категорична и необратима промяна.

 

«On s'engage et puis… on voit» - бил казал Наполеон - "Да почнем, пък после ще видим..." Без да е изучавал специално Наполеон, българският съвкупен избирател мисли нещо подобно. Той разбира, че е в блатото, че го управляват "пет за четири" шепа зелени чорапи заедно с кръчмаря на базата...

Разбира, че досегашните (статуквото) имат опит, но носят голям товар от миналото си. Разбира, че новите (промяната) имат голямо желание, но мислят, че "всичко което хвърчи се яде"... Затова съвкупният избирател иска двете страни да си надвият на ината и да направят съвместно управление - за извеждане на страната от задънената улица.

Не пет - сто и пет пъти да питате хората на избори какво искат, все това ще ви кажат - искат споразумение за управление на страната.

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се изчерпва.

 

 

Ако могат нещо да направят - да заповядат.

Ако отново кажат - "не, не ми харесва, ще се видим наесен", наесен ще се видим за да ги изпратим да си правят компания с ИТН.

 

Българинът е търпелив, но не е за подигравка...

В неделя хората ще гласуват за излизане на България от задънената улица. Няма значение кой ще бъде първи, кой ще бъде втори...

 

И първият, и вторият ще трябва да седнат на една маса и да се споразумеят за управлението на страната.

 

Защото поредният абортиран парламент може да доведе не просто до нови поредни избори. Той може да доведе до нарастващо като лавина убеждение, че тази политическа система не работи.

 

И тогава - жална ни майка! Защото няма резервна политическа система, която да "сработи". Който твърди друго е или наивник, или зложелател на българите.

В неделя хората ще дадат мандат за управление под условие - условието е партиите да се договорят. Не подритвайте отново този мандат г-да политици!

Може да се окаже, че си ритате хляба по улицата...

 

 


Еврохолд

От категорията

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне-Politico--Sporazumenieto-mezhdu-SASht-i-Ukrayna-nyama-da-prodalzhi-i-deset-mesetsa--ako-Tramp-se-zavarne_1718358110.jpg

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я ...

14 юни 2024 | 12:38

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор-1599315950.jpg

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно ...

13 юни 2024 | 09:09

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

Най-важното

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Те разполагат с много пари и трябва да се провери откъде идват, смята той

Проф. Николай Радулов: Срам ме е, че гарантирах за Николай Марков, "Величие" е пълна с измамници
(Видео)

Проф. Николай Радулов-Prof--Nikolay-Radulov_1718368411.jpg

Експертът по национална сигурност заяви, че има информация за полицейски ...

14 юни 2024 | 15:33

БСП има нужда от диалогичен лидер, който да обедини лявото, категоричен е председателят на Младежкото обединение

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България-SASht-sanktsioniraha-ruska-orazheyna-kompaniya--registrirana-v-Balgariya_1718351551.jpg

Собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в ...

14 юни 2024 | 10:51

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

По думите му трябва да има много ясен разговор за лявото

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Този вот е катастрофален. Даже катастрофален не е точно. Това е историческото ...

14 юни 2024 | 15:22

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42