Пътепис

Ох, слонска баня, ох голям кеф! (снимки и видео)

11132 | 16 ноем. 2015 | 10:12

Президентът на Шри Ланка подарява гигантите с хоботи на други държавни глави

-1447619223.jpg-1447619547.jpg-1447619447.jpg-1447619361.jpg-1447619261.jpg

Президентът на Шри Ланка Махинда Раджапакса показва уважението си към други държавни глави като им подарява... слонове. А от развъдника в градчето Пиннавала не могат да му откажат, защото резерватът е издяло държавен, подчинен на Министерството на здравеопазването.

Който получи в дар или си купи слон, обаче трябва да бъде богат, да има в изобилие храна, вода и площ и да е готов на внезапни проверки всеки месец. Емисари на националния парк пристигат в „незнаен ден, в незнаен час” и разучават как живее симпатичният гигант. При сянка от съмнение, че не се грижат добре за животното, го връщат обратно в Пиннавала.

„В момента резервата обитават 79 животни – 48 женски и 31 мъжки”, каза пред epicenter.bg пиар мениджърът Чандрика Приадахаршан и пояснява: „Развъдникът е създаден през 1975 г. като сиропиталище за изоставени от майките си слончета-бебета. Първите питомци са пет. От тогава върху 25-те му акра площ сме отгледали 69 малки. Някои остават при нас, други продаваме на зоопаркове и храмове, трети разменяме срещу други животни.

Ветеранът ни се нарича Раджа. Роден е през 1944 г. и е ослепял от нечовешки лошото отношение на предишните си стопани, при които е бил работно добиче. Слоницата Сама пък е изгубила крака си, стъпвайки на пехотна мина. Всяко животно си има своя съдба. А ние я разказваме на учениците, които се включват в т.нар. уелнес програма. Около 60 доброволци от цял свят използват отпуските си да популяризират сред децата любовта към животните и необходимостта да се запази видовото разнообразие в природата.”

От таблата в парка научавам, че в Шри Ланка слоновете са от местен подвид Elephas maximus maximus. Хоботът им е изграден от около 100 000 мускула и имат изключително обоняние. Ушите изпълняват няколко функции, които улесняват живота на гигантите: те улавят инфра- и ултра звуци, неразличими от човека, изпълняват ролята на вентилатори за охлаждане на тялото, чрез различни видове помахвания слоновете общуват помежду си. Зрението им е доста лошо. Бивните растат през целия им живот. Общият брой на костите в слонското тяло е 282. Средното тегло на азиатския подвид е между 3 и 5 тона в зависимост от пола. Новороденото бебче тежи 100 кг и е високо около метър.

Колкото и невероятно да звучи, но тези животни понякога имат нужда от педикюр – при 5 нокътя на предните крака и по 4 на задните. С деликатната задача се занимават само няколко души в света, които сноват между циркове, зоологически градини и резервати, за да пилят слонски нокти. На ден слоновете преживят до 300 кг листа, клонки, дървета и плодове по 16 часа в денонощието и изпиват до 250 литра вода. Те обичат да плуват, наслаждават се и на ходенете „под строй” с около 4 км/ч.

Цялата тази информация идва при посетителя в шри-ланкийския резерват неусетно, докато се разходжа между групи от жизнерадостни гиганти. А те са почти като чиновници. В 9 часа се оставят туристите да ги хранят в устата с плодове, 15 минути по-късно късметлиите с хобот пият мляко от огромни бутилки с труд придържани от гостите, докато служители в резервата им правят снимки. Естествено, се разписах с лично участие по всички адреси.

Освен това се радвах на неколкомесечни общителни бебоци със скромното тегло от 100-150 кг. В парка свободно движещите се диви екземпляри са отделени в специална територия, където не срещат хора. Питомните бивши работни добичета или „артисти” обикалят из парка.

По-неуправяемите стоят вързани на почтено разстояние. Но всеки слон си има личен гледач, който хем му угажда, хем следи настроението му. Защото слонът лесно се нервира и носи потенциална опасност за посетителите. Дресьорите така добре познават питомците си, че щом усетят дори сянка от промяна в настроението, веднага ги отвеждат встрани. Иначе охотно разказват за навиците им, хранителния им режим и номерата, които питомците им могат да изпълняват.

Купувам паничка с плодове и сядам на специална пейка. Щом ме вижда, сипматична слоница се заклаща към мен. Съзнавам, че съдържанието на купата е нищожно, но пък е пълна с деликатеси – диня, пъпеш, банани, папая. Подавам й ги и тя деликатно ги поема с хобота или ме изчаква да й ги пъхна в устата. Гледачите наоколо се скъсват да документират събитието.

Най-завладяващото зрелище обаче е водопоят точно в 12 часа. Величествена гледка! Стадо от над 50 различни по калибър слонове, предвождани от най-възрастната женска, се втурва към реката. Портата на резервата се отваря и слонската кохорта тръгва по улицата на градчето. Магазините още в 11,50 са започнали да пускат кепенците, ресторантите да прибират панически масичките, а хората да прибират децата си, играещи на улицата.

 

Гигантите могат да бъдат много опасни, макар нашето съзнание да е „отровено” от убеждението, че са сладки и сговорчиви като анимационния Джъмбо.

Туристите са зад яки метални заграждения. Огромни мъжки слонове, бебета, тийнейджъри с тегло над половин тон препускат в неподозиран галоп по улицата и се потапят в реката. А там във водната вакханалия пръхтят доволно, пръскат се с хоботи, киснат, подвили крак, докато пазачите не ги подкарат обратно към развъдника.

 

И тази гледка не е за изпускане – многотонното стадо отново минава в тръст покрай хотели, магазини и „семинари”, където бели серсеми се учат да правят ръчно хартия от слонско ако. Логично – то си е 100% целулоза.

Където и да са животните, не остават без надзор. „Местните хора знаят, че те са агресивни и опасни, обаче европейци и американци могат да пострадат. Пазачите разпознават настроенията им и знаят докъде да допускат посетителите”, обясни ми г-жа Приадахаршан.

„Десертът” на обиколката из резервата е клетката на бебетата – неколкомесечни сладури с щръкнала като на гелосан тийнейджър „коса” и неравноделни движения. Срещу няколко долара ти връчват двулитрова бутилка мляко с биберон и ти едва я крепиш, докато малчовците лакомо смучат ли смучат. Прелест! Ама каква хидравлична сила имат – едва удържам шишето.

След това приключение всеки с радостен трепет дава лептата си в помощ на сиропиталището за слонове.Президентът на Шри Ланка подарява гигантите с хоботи на други държавни глави

Президентът на Шри Ланка подарява гигантите с хоботи на други държавни глави

От категорията

Тамара Глоба предрече: Четири зодии ще забогатеят внезапно в най-скоро време

Тамара Глоба предрече: Четири зодии ще забогатеят внезапно в най-скоро време-1483353651.jpg

За представителите на зодия Телец финансовите постъпления ще бъдат приятна ...

10 дек. 2023 | 10:54

Тейлър Суифт изпревари Путин и Си Дзинпин в класацията на сп. Time за "Личност на годината"
(Видео)

Тейлър Суифт е първата жена в класацията на сп. Time, обявена за втори път за Личност на годината-Teylar-Suift-e-parvata-zhena-v-klasatsiyata-na-sp--Time--obyavena-za-vtori-pat-za-Lichnost-na-godinata_1701925048.jpg

Певицата е първият автор на песни, който получи седем номинации за ...

7 дек. 2023 | 06:57

Принц Уилям и Кейт Мидълтън показаха годишната си коледна картичка

Принц Уилям и Кейт Мидълтън показаха годишната си коледна картичка-Prints-Uilyam-i-Keyt-Midaltan-pokazaha-godishnata-si-koledna-kartichka_1702208439.png

Черно-белият портрет се разграничава от миналогодишните коледни картички на ...

10 дек. 2023 | 13:39

Чарлз III избра снимка от коронацията за коледната си картичка

Чарлз III избра снимка от коронацията за коледната си картичка-Charlz-III-izbra-snimka-ot-koronatsiyata-za-kolednata-si-kartichka_1702202912.png

Фотографията е направена от Юго Бернар в тронната зала, допълват от ...

10 дек. 2023 | 12:07

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Президентът не работи за българския национален интерес, смята той

Василев отговори на Радев: В Конституцията не е записано колко трябва да е доверието в депутатите

Василев отговори на Радев: В Конституцията е записано е колко трябва да е доверието в депутатите-Vasilev-otgovori-na-Radev--V-Konstitutsiyata-e-zapisano-e-kolko-tryabva-da-e-doverieto-v-deputatite_1702228042.png

По думите му изказването му срещу министъра на здравеопазването дойде след ...

10 дек. 2023 | 19:05

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Съдбата като комбинация от случайност, чист късмет и безспирен извор на мечти през погледа на легендарния режисьор

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26