Пътепис

Ох, слонска баня, ох голям кеф! (снимки и видео)

10773 | 16 ноем. 2015 | 10:12

Президентът на Шри Ланка подарява гигантите с хоботи на други държавни глави

-1447619223.jpg-1447619547.jpg-1447619447.jpg-1447619361.jpg-1447619261.jpg

Президентът на Шри Ланка Махинда Раджапакса показва уважението си към други държавни глави като им подарява... слонове. А от развъдника в градчето Пиннавала не могат да му откажат, защото резерватът е издяло държавен, подчинен на Министерството на здравеопазването.

Който получи в дар или си купи слон, обаче трябва да бъде богат, да има в изобилие храна, вода и площ и да е готов на внезапни проверки всеки месец. Емисари на националния парк пристигат в „незнаен ден, в незнаен час” и разучават как живее симпатичният гигант. При сянка от съмнение, че не се грижат добре за животното, го връщат обратно в Пиннавала.

„В момента резервата обитават 79 животни – 48 женски и 31 мъжки”, каза пред epicenter.bg пиар мениджърът Чандрика Приадахаршан и пояснява: „Развъдникът е създаден през 1975 г. като сиропиталище за изоставени от майките си слончета-бебета. Първите питомци са пет. От тогава върху 25-те му акра площ сме отгледали 69 малки. Някои остават при нас, други продаваме на зоопаркове и храмове, трети разменяме срещу други животни.

Ветеранът ни се нарича Раджа. Роден е през 1944 г. и е ослепял от нечовешки лошото отношение на предишните си стопани, при които е бил работно добиче. Слоницата Сама пък е изгубила крака си, стъпвайки на пехотна мина. Всяко животно си има своя съдба. А ние я разказваме на учениците, които се включват в т.нар. уелнес програма. Около 60 доброволци от цял свят използват отпуските си да популяризират сред децата любовта към животните и необходимостта да се запази видовото разнообразие в природата.”

От таблата в парка научавам, че в Шри Ланка слоновете са от местен подвид Elephas maximus maximus. Хоботът им е изграден от около 100 000 мускула и имат изключително обоняние. Ушите изпълняват няколко функции, които улесняват живота на гигантите: те улавят инфра- и ултра звуци, неразличими от човека, изпълняват ролята на вентилатори за охлаждане на тялото, чрез различни видове помахвания слоновете общуват помежду си. Зрението им е доста лошо. Бивните растат през целия им живот. Общият брой на костите в слонското тяло е 282. Средното тегло на азиатския подвид е между 3 и 5 тона в зависимост от пола. Новороденото бебче тежи 100 кг и е високо около метър.

Колкото и невероятно да звучи, но тези животни понякога имат нужда от педикюр – при 5 нокътя на предните крака и по 4 на задните. С деликатната задача се занимават само няколко души в света, които сноват между циркове, зоологически градини и резервати, за да пилят слонски нокти. На ден слоновете преживят до 300 кг листа, клонки, дървета и плодове по 16 часа в денонощието и изпиват до 250 литра вода. Те обичат да плуват, наслаждават се и на ходенете „под строй” с около 4 км/ч.

Цялата тази информация идва при посетителя в шри-ланкийския резерват неусетно, докато се разходжа между групи от жизнерадостни гиганти. А те са почти като чиновници. В 9 часа се оставят туристите да ги хранят в устата с плодове, 15 минути по-късно късметлиите с хобот пият мляко от огромни бутилки с труд придържани от гостите, докато служители в резервата им правят снимки. Естествено, се разписах с лично участие по всички адреси.

Освен това се радвах на неколкомесечни общителни бебоци със скромното тегло от 100-150 кг. В парка свободно движещите се диви екземпляри са отделени в специална територия, където не срещат хора. Питомните бивши работни добичета или „артисти” обикалят из парка.

По-неуправяемите стоят вързани на почтено разстояние. Но всеки слон си има личен гледач, който хем му угажда, хем следи настроението му. Защото слонът лесно се нервира и носи потенциална опасност за посетителите. Дресьорите така добре познават питомците си, че щом усетят дори сянка от промяна в настроението, веднага ги отвеждат встрани. Иначе охотно разказват за навиците им, хранителния им режим и номерата, които питомците им могат да изпълняват.

Купувам паничка с плодове и сядам на специална пейка. Щом ме вижда, сипматична слоница се заклаща към мен. Съзнавам, че съдържанието на купата е нищожно, но пък е пълна с деликатеси – диня, пъпеш, банани, папая. Подавам й ги и тя деликатно ги поема с хобота или ме изчаква да й ги пъхна в устата. Гледачите наоколо се скъсват да документират събитието.

Най-завладяващото зрелище обаче е водопоят точно в 12 часа. Величествена гледка! Стадо от над 50 различни по калибър слонове, предвождани от най-възрастната женска, се втурва към реката. Портата на резервата се отваря и слонската кохорта тръгва по улицата на градчето. Магазините още в 11,50 са започнали да пускат кепенците, ресторантите да прибират панически масичките, а хората да прибират децата си, играещи на улицата.

 

Гигантите могат да бъдат много опасни, макар нашето съзнание да е „отровено” от убеждението, че са сладки и сговорчиви като анимационния Джъмбо.

Туристите са зад яки метални заграждения. Огромни мъжки слонове, бебета, тийнейджъри с тегло над половин тон препускат в неподозиран галоп по улицата и се потапят в реката. А там във водната вакханалия пръхтят доволно, пръскат се с хоботи, киснат, подвили крак, докато пазачите не ги подкарат обратно към развъдника.

 

И тази гледка не е за изпускане – многотонното стадо отново минава в тръст покрай хотели, магазини и „семинари”, където бели серсеми се учат да правят ръчно хартия от слонско ако. Логично – то си е 100% целулоза.

Където и да са животните, не остават без надзор. „Местните хора знаят, че те са агресивни и опасни, обаче европейци и американци могат да пострадат. Пазачите разпознават настроенията им и знаят докъде да допускат посетителите”, обясни ми г-жа Приадахаршан.

„Десертът” на обиколката из резервата е клетката на бебетата – неколкомесечни сладури с щръкнала като на гелосан тийнейджър „коса” и неравноделни движения. Срещу няколко долара ти връчват двулитрова бутилка мляко с биберон и ти едва я крепиш, докато малчовците лакомо смучат ли смучат. Прелест! Ама каква хидравлична сила имат – едва удържам шишето.

След това приключение всеки с радостен трепет дава лептата си в помощ на сиропиталището за слонове.Президентът на Шри Ланка подарява гигантите с хоботи на други държавни глави

Президентът на Шри Ланка подарява гигантите с хоботи на други държавни глави

От категорията

Престолонаследникът на Йордания се ожени на пищна сватба със 7-етажна торта и 1700 влиятелни гости

Сн. Инстаграм-Sn--Instagram_1685709149.png

На ислямската брачна церемония, известна като "катб ктаб", ...

2 юни 2023 | 15:30

Лили Иванова се показа като дете на 1 юни

Лили Иванова на състезание по гимнастика в Русе-Lili-Ivanova-na-sastezanie-po-gimnastika-v-Ruse_1685611479.jpg

Певицата отбеляза, че архивният кадър е от град Русе, по време на състезание по ...

1 юни 2023 | 12:22

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey Soul
(Галерия)

Black Eyed Peas пристигат в България с брилянтната J. Rey  Soul-Black-Eyed-Peas-pristigat-v-Balgariya-s-brilyantnata-J--Rey-Soul_1685908880.jpg

Сексапилната певица работи с групата още от 2018 година

4 юни 2023 | 23:00

За всяка болка си има билка, а за 10 хиляди болести – има чай
(Галерия)

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията на  втората по популярност напитка в света след водата-Boyka-Mihaylova--spetsialist-po-kitayska-chaena-kultura-i-tseremoniya--za-magiyata-na-vtorata-po-populyarnost-napitka-v-sveta-sled-vodata_1685811968.jpg

Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония, за магията ...

3 юни 2023 | 20:03

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45