Накратко, това би било една мелница, която ще смаже всички ни

Опасни игри с карти на Балканите

4356 | 5 май 2021 | 13:41

„Велика Албания“, „Велика Сърбия“, „Велика Хърватия“: Кой иска да променя границите на страните на полуострова?


Ставрос Цимас, в. "Катимерини"

„Призрачен нон пейпър“, който, както се твърди, очертава промени на граници в Западните Балкани, се появи, за да събуди кошмарни сценарии в момент на силни геополитически сътресения в по-широкия район на Югоизточна Европа, Черно море и, разбира се, Източното Средиземноморие.

Никой официално не е виждал този документ, за който съобщи словенски сайт, твърдейки, че правителството в Любляна е сред авторите му, и който, според твърденията, съдържа териториални изменения, които радикално ще променят сегашната карта, като разделят Босна и Херцеговина и създадат "Велика Албания", "Велика Сърбия" и "Велика Хърватия".

Словенското правителство отхвърли съществуването на такъв документ и информира Сараево за това, макар че албанският премиер Еди Рама бе цитиран от сръбска телевизия да твърди, че е говорил със словенския премиер преди известно време, за да представи различни идеи и всъщност е виждал този нон пейпър.

Правителството на Северна Македония отиде дори по-далеч, като заяви, че планът, очертан в документа, би имал опасен дестабилизиращ ефект.

Това, разбира се, не е първият път, когато сценарии, предвиждащи промени на граници и териториални размени, са лансирани от всички различни "готвачи" от "Балканската кухня", предимно с фокус върху Косово и утвърждаването на неговия режим, който също така да бъде признат от Сърбия.

Но това са измамнически времена и онези страни (като например Гърция), които по един или друг начин се оказват попаднали във водовъртежа на подобни радикални промени и създаването на нови властови центрове в близко съседство, най-внимателно обърнаха внимание на подобни намеци за намерения, особено когато на хоризонта се мержелеят по-широки геополитически промени.

Всякакви размествания на картата на Западните Балкани означават премахване на статуквото - по същество Дейтънското споразумение, изковано с "огън и чук" посредством войните в Босна и Хърватия, а по-късно в Кумановското споразумение, което проправя пътя към косовската независимост.

Подобна промяна неизбежно ще въвлече всяка балканска държава, тъй като ще засегне сигурността и интересите на всичките, водейки до още кръвопролития.

Присъствието на "Велика Албания" на нашата северна граница не може да бъде прието от Гърция, която в такъв случай ще бъде оправдана да потърси анексия на "Северен Епир", нито пък България ще толерира "Велика Сърбия", без също да поиска да се разшири, претендирайки за оставащата част от Северна Македония, да не споменаваме турците, които биха видели възможност да се опитат да влязат в Тракия.

Накратко, това би било една мелница, която ще смаже всички ни.

Източник: Дарикнюз, БТА

 


От категорията

Дойче веле: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън

Дойче веле: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън-1623821982.jpg

През февруари отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от ...

16 юни 2021 | 08:38

Проф. Валери Стефанов: Ние сме врагове сами на себе си. Трудно ни е да имаме колективна надежда

Проф. Валери Стефанов: Ние сме врагове сами на себе си. Трудно ни е да имаме колективна надежда-1623684552.jpg

Нашето битие е битие на разочарование от очакваните промени. Имали сме ...

14 юни 2021 | 18:14

Политолог: Срещата Путин – Байдън легитимира промените в света

Станислав Бачев Снимка: Личен архив-1623829418.jpg

Фактът, че политиката на САЩ към държави като Иран, Сирия и Украйна се провали, ...

16 юни 2021 | 10:43

Le Figaro: Политкоректните леви се превърнаха в заплаха за западната демокрация

-1623828838.jpg

Цензурата се превръща в необходим инструмент за превъзпитание на населението и ...

16 юни 2021 | 10:27