Д-р Гьокхан Яджъ

Д-р Гьокхан Яджъ пред Епицентър.бг: 5 дни в болница + 2 в хотел= нов живот

Операции за отслабване в случай на диабет тип 2 се правят и на 14-годишни деца

6564 | 27 февр. 2018 | 22:43

Болестното затлъстяване означава много високо телесно тегло, което сеопределя според индекса за телесна маса или когато мазнините са в много високо процентно съдържание спрямо ръста на пациента

Д-р Гьокхан Яджъ-1519764261.jpgОперации за отслабване-1519764316.jpg

Интервю на Десислава Пенева, специално за Епицентър.бг

 

В живота си, всеки прави личният си избор как да съществува.

Процентът на хората с наднормено тегло непрекъснато нараства, това е един шокиращ реализъм за целия свят.

 

Специалисти споделят, че основната причина за това е драстичната промяна в начина на живот на човека.

 

Чрез индекса на телесна маса (ИТМ или BMI) се определя до каква степен е напреднало медицинското състояние - затлъстяване или наднорменото тегло, а също така и  какви здравословни вреди биха последвали от това състояние.

 

Винаги трябва да има баланс между енергийният внос, чрез  храна в организма и енергийният разход за всяко едно тяло или често и прекомерно хранене без физическа активност, води до дадени последствия.

 

Вероятността от затлъстяване да последват усложнения като - сърдечносъдови болести, диабет тип 2, обструктивна сънна апнея, астма, остеоартрит е много сериозна и плашеща. Други причини са генетична предразположеност, ендокринни заболявания, лекарства, психиатрично заболяване, бавен метаболизъм.

 

Всички тези доказателства, било то и само написани думи, трябва да ни стреснат.

 

Това е причината, да се запознаем с една иновативна процедура за решаването на тези проблеми в така забързаното ни съществуване. За всичките подробности ни разказва проф. Д-р Гьокхан Яджъ от престижната турска болница Гювен в Анкара. Той е специалист по Обща и Онкологична хирургия,  трансплантации на органи,  метаболитна и бариатрична хирургия.

 

Проф. Д-р Гьокхан Яджъ е завършил Военномедицински факултет Гюлхане. Бил е научен сътрудник в Университет Мадисон, Уисконсин, САЩ - Отделение по трансплантация. През 2005 г. е обявен за почетен член на престижния университет. През 2010-а завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи, Страсбург - Франция, Програма за бариатрична и метаболитна хирургия. Яджъ специализира и в Медицински център АСАН, Южна Корея по Програма за Трансплантация на черен дроб жив донор.

 

- Какво е бариатричната и метаболитна хирургия?

-          Бариатричната и метаболитната хирургия са много сходни, но не не напълно еднакви. При нас нещата се класифицират метаболитна хирургия и болестно затлъстяване.

 

Болестното затлъстяване означава много високо телесно тегло, което сеопределя според индекса за телесна маса или когато мазнините са в много високо процентно съдържание спрямо ръста на пациента. След като се изчисли точно ИТМ може да се преценява,  към коя категория на затлъстяването спада /каква точно процедура е необходимо да се извърши/. ИТМ се определя по формула за съотношението между ръста и килограмите на пациента.

 

Когато индексът на телесна маса е над 30, се попада в категория затлъстяване, акогато е на 40, това се определя като болестно затлъстяване. Когато пациента е с над 40, то тогава той със сигурност подлежи на лечение чрез хирургическа намеса. 

 

Когато пациентът е в категорията между 35-40 от ИТМ + хипертония, диабет тип 2, ставни увреждания, двигателни проблеми, сънна апнея, е препоръчително да се предприеме хирургическа намеса.

 

Метаболитна хирургия. Вече има една нова класификация, на пациенти които са с диабет тип 2, при тях дори и да не са в категория затлъстяване, когато вече ИТМ е над 30, но диабетът не може да се овладее. При тях се прилага тази метаболитна хирургия, която всъщност е за лечение на диабет тип 2.

 

Но тук много ясно трябва да подчертаем, че това лечение е само за диабет тип 2, не и диабет тип 1./инсулино-зависимият/.  Разликата в диабет тип 2,  е че при него може да се произвежда инсулин, но не в достатъчно количество. Всъщност в метаболитната хирургия има 4-ри метода, а аз правя по- конкретно подобен  на слиив гастроектомията /sleeve gastrectomy/, но тук се прави свързване на червото към стомаха и по този начин се усвоява само 1/3 от приетата храна.

 

“Аз съм специалист по онкологична хирургия и по трансплантации на органи. Правил съм трансплантации на пациенти с ИТМ над 40,  правил съм и онкологични операции, но когато при тях се приложи тази метаболитна хирургия най-важното е, че голяма част от последващите ги заболявания в следствие на основното се предотвратяват. Тоест това е като една превенция, да не стига пациента до там.

 

Също така тези пациенти трябва поради ред причини да се определят като една друга категория пациенти, при тях всяка една операция може да бъде много трудна и доста сложна, а и да не се стигне до точно желаният ефект.

 

През последните 10 години аз виждам, че пациенти, които се нуждаят от операция, те просто предприамт тази стъпка, защото осъзнават, че имат нуждата от нея.

 

Най-важното е, че тези операции се провеждат, чрез лапароскопски методи, това предизвиква още по- голям интерес от моя страна. За мен е много голямо удоволствие да правя тези операции /бариатрична и метаболитна хирургия/, защото по принцип тези пациенти биват някак социално  изолирани, малко по-депресивни. Психологични проблеми се наблюдават при тях.

 

Много голямо удоволствие ми доставя, когато видя тези пациенти, да достигнали до нормалното за тях тегло и как щастието от този факт им се отразява на целият им живот. Те всъщност започват своят нов начин на живот. Те са мотивирани от цялата тази промяна случила се с тях, а аз още повече да продължавам да го правя.

 

- Има ли възрастови ограничения за този вид интервенции?

-          Има да, биологичната възраст на пациентите е важна, но това може да се определи индивидуално, спрямо състоянието на всеки един пациент.  Оперирал съм 72-годишен пациент, нищо не ми пречи да оперирам пациент и на 75-годишна възраст, стига общото му състояние да е подходящо, а физическото му състояние изглежда на 60 и организма му е в тази кондиция, аз мога даго оперирам, но има ограничение с възрастта при децата, те трябва да бъдат поне на 13-14 години. Също така при тях да се наблюдава ИТМ за да се направи тази оперативна намеса.

 

- Какви изследвания са необходими преди да се подложи човек на такъв вид процедура?

-          Всъщност, ние имаме представителство в България и там се провежда първоначалното запознаване с личностният случай на даденият пациент, това е 1-та стъпка за преценяване дали даденият пациент е подходящ за такъв вид операция.

 

Информацията се координира между пациента и хирурга и дали ще бъде одобрен вече той може да постъпи в нашата болница. Постъпването в болницата и като цяло процедурата е сътворена въз основа на една пакетна услуга, всички предварителни изследвания които сеправят на пациента се правят в болницата,а не в България.

 

Детайли за пациента, пълни изследвания, прегледи при кардиолог, белодробни изследвания, ендокринолог, диетолози, всички тези прегледи и изследвания, а и всеки е нужно да даде съгласието си за извършването на дадената интервенция. Ако някъде при някой пациент има специфика, се обсъжда какъв подход и кой метод е подходящ при даденият пациент.

 

- Следоперативният и възстановителен процес…

-          Тези операции са чрез лапароскопски методи, минимално инвазивни, ако даденият пациент няма някакви предишни коремни операции, усложнения, здравословни проблеми от друг характер, този пациент 100% успешно бива опериран и много бързо се възстановява.  Няма никакви разрези, прониква се чрез 5 малки отвора които се правят около корема, пациента още  същият ден след операцията е изправен на крака и се стабилизира. Нашият опит показва, че при едноседмичен престой в Анкара

 

5 дни в болница + 2 в хотел= нов живот  

 

Всички пациенти за моя радост са се възстановили успешно, успешно свалят килограми, елиминират заболяванията които са имали преди.  Това е щастие.

 

- Пациентите…

-          За последните 2 години и половина между 600-700 пациента се подлагат на такъв вид интервенция, а от както аз правя този вид интервенции над 3700 пациента съм оперирал, като тези пациенти са от цял свят.

- За успеха …

 - Ако сте готови за един нов живот, ако сте психически, физически готови за извървяването на този път, то ние ще Ви придружим през цялото време.

 

За един нов, по-добър живот, ако вярвате в себе си, то ние също вярваме във вас. Ако вярвате в себе си, можете да се оставите в нашите ръце, ние сме за това, за да Ви помогнем за всичко от което имате нужда.

 

- Може ли да се каже, че диабет тип 2 и наднорменото тегло са пандемията на 21 век?

-          Да това е световен проблем, дори и в Китай. Ако нямаше храна, нямаше да имаме проблем с това. Ако направя операция на пациент с диабет тип 2, който страда от затлъстяване, вероятността този пациент да бъде излекуван след този вид операция е 85%, те спират приемането на медикаментите за поддържането  в нормални референти стойности на диабета си. Индекса на телесна  маса спада в нормите, живота им се променя влиза в нормите.

 

Всеки има правото на собствения си начин на живот. А за важната стъпка към този, по добрият начин на живот, е винаги насреща проф. д-р Гьокхан Яджъ. 


От категорията

Той празнува юбилей днес

Джордж Клуни на 60: Не съм във възторг, но все пак е по-добре, отколкото да съм мъртъв

Снимка БГНЕС-1620301900.jpg

Когато децата се изправят пред некрасивата реалност виждам шок, изписан по ...

6 май 2021 | 14:44

Цитиридис взе диванчено на Сашо Кадиев, актьорът хукнал с ново гадже в Доминикана

Кадър. бТВ-1620132713.jpg

Кадиев и изгората му са на воаяж в Пунта Кана, Доминикана. След упорито ...

4 май 2021 | 15:51

В Оман всеки може да учи в чужбина като напише мотивационно писмо
(Галерия)

Петя Илиева в Оман-1620543905.jpg

Пустинниците в Израел говорят веднъж седмично. Индийските махараджи превръщат ...

9 май 2021 | 09:50

„Три жени на микрофона“ ще шокират публиката в JoyStation на 9 юни
(Галерия)

„Три жени на микрофона“ ще шокират публиката в JoyStation на 9 юни-1620402614.jpg

7 май 2021 | 18:49