Причината е натискът от ЕС след приемането на закон, забраняващ дискусии по темата в училищата

Орбан иска референдум по въпросите за ЛГБТИ и защитата на децата в Унгария

1909 | 21 юли 2021 | 14:05

Бъдещето на децата ни е заложено на карта, така че не може да става дума за отстъпки по този въпрос, каза унгарският лидер във видеоклип


Унгария планира да проведе референдум по въпроси, свързани със защитата на децата, предаде „Ройтерс“. С референдума унгарските власти целят да дадат отговор на натиска, упражняван им от Европейския съюз във връзка с влязъл в сила този месец унгарски закон, който според ЕС дискриминира представителите на ЛГБТИ общността. Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Европейската комисия в злоупотреба с правомощия заради скорошните й действия, насочени срещу унгарското законодателство, забраняващо дискусии за хомосексуализма и смяната на пола в училищата.

 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен нарече законопроекта "позор" и заяви, че изпълнителната власт на ЕС ще използва "всички налични правомощия", за да принуди Унгария да отмени или измени закона. Според ЕК правната норма нарушава правилата на ЕС относно правата на свобода на изразяване. Критиците на унгарския закон смятат, че умишлено се цели приравняване на хомосексуалност и педофилия, като под благовидния предлог за защита на децата се създава дискриминация към хората с различна сексуална ориентация.

 

„Бъдещето на децата ни е заложено на карта, така че не може да става дума за отстъпки по този въпрос", каза унгарският лидер във видеоклип, публикуван във „Фейсбук“.

 

„През последните седмици Брюксел открито атакува Унгария заради закона ѝ за защита на децата. Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детските градини, училищата, по телевизията и под формата на реклами", категоричен бе Орбан.

 

Унгарският премиер не уточни кога ще бъде проведен планираният референдум. Референдумът ще съдържа пет въпроса, сред които дали гласоподавателите одобряват провеждането на занимания по сексуална ориентация в училищата без съгласието на родителите, дали според тях сред децата трябва да бъдат насърчавани процедурите за смяна на пола, дали на децата трябва без никакви ограничения да бъдат показвани материали, които могат да повлияят на сексуалната им ориентация и дали процедурите по смяна на пола трябва да бъдат достъпни и за деца.


Намери своята история

От категорията

Турция на Ердоган: "Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем"

Турция на Ердоган: "Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем"-1628142369.jpg

Безработицата е достигнала 27,2 процента, а при жените - 33,7. Младежката ...

5 авг. 2021 | 08:41

Путин свърза пожарите и наводненията в Русия с изменението на климата

Снимка: ТАСС-1628182429.jpg

Според руския лидер през последните 44 години средната годишна температура на ...

5 авг. 2021 | 19:52

Спасиха древна Олимпия от опустошителните пожари

Снимка: "Катимерини"-1628188228.jpg

Десетки градове и села бяха евакуирани - от покрайнините на Атина и на остров ...

5 авг. 2021 | 21:29

Над 200 милиона заразени с Covid-19 и над 4 257 000 жертви от началото на пандемията

-1613028815.jpg

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус настоя по-богатите страни да ...

5 авг. 2021 | 20:07