Още през 2004-а стана ясно, че българската държава не е плащала издръжка на царското семейство

Преди 72 години дадоха 24 часа на царското семейство да напусне България

Още през 2004-а стана ясно, че българската държава не е плащала издръжка на царското семейство

15704 | 11 септ. 2018 | 15:18

Царица Йоанна успява да вземе тайно два предмета – единственото копие от филма с погребението на Цар Борис ІІІ. Вторият предмет е екземпляр от тома, посветен на 25-годишнината от царуването на Н.В. Цар Борис ІІІ


Получавало ли е царското семйство издръжка от комунистическата държава?

Този въпрос отново излиза на дневен ред след публикация, че България е платила на наследниците на цар Борис III 20 милиона лева при екстрадирането им от страната като обезщетение за отнетото му имущество.

В отговор Симеон II отново заяви, че това са груби лъжи.

Какви са фактите?

На 16 септември ще се навършат 72 г. от деня, в който последното българско царско семейство напуска страната принудително.
Ден преди това, на 15 септември 1946 г. 26-ото Обикновено народно събрание обявява България за Народна република. На референдума, проведен на 8 септември, 95 % от българите гласуват против монархията и така в страната се установява република.

Три години по-рано целокупният народ лее сълзи и трупа цветя пред ковчега на отишлия си без време Цар Борис III.


В продължение на две години след комунистическия преврат царското семейство живее на практика под домашен арест във "Врана" в страх за живота си, зорко следено. Царицата майка, царят и княгинята са заставени да останат в България, за да се предотврати народното недоволство.

След референдума временен председател на републиката става председателят на парламента Васил Коларов.

Още на следващия ден след обявяванета на България за република правителството на Кимон Георгиев дава ултиматум на съпругата на починалия български монарх Борис ІІІ в рамките на 24 часа да напусне завинаги пределите на страната, заедно с невръстните си деца - деветгодишния цар Симеон ІІ и 13-годишната му сестра княгиня Мария-Луиза.


Царицата решава да замине за Египет.

Началникът на кабинета на председателя на Министерския съвет Алтънов съобщава на царицата, че на следващия ден има два парахода за Египет. Единият заминава след 3 дни, вторият – след седмица и пътува през Одеса.

Царица Иоанна избира първия кораб.

Любопитен е фактът, че когато се урежда паспорт на изгнанническото семейство, валиден само за 3 месеца, Георги Димитров казва: „Сега сме квит с Борис”. Дълги години тоталитарната пропаганда упорито крие, че цар Борис ІІІ лично се е застъпил пред нацистките власти за спасяването на Димитров в Лайпциг.

На 16 септември в 16 часа царското семейство тръгва с автомобил от Врана.
Княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис Трети, казва на царица Йоанна: "Това ми напомня на бягството към Варен” (през юли 1791 г. крал Луи XVI и Мария-Антоанета с децата си бягат тайно от Тюйлери, за да се спасят от революционерите, които все пак ги залавят и обезглавяват).

"Знаехме, че тръгваме. Накъде? Не го разбирахме. Мама каза: „Тръгваме”. И си оставихме всичко. За 24 часа си оставихме и кучета, и коне, и играчки. Всичко! Не беше лесно. Голям зор изкарахме в Египет. Но Слава богу – и го казвам с големи букви – оцеляхме. Благодарение на майка ми станахме хора – Симеон и аз", разказва княгина Мария-Луиза години по-късно.

Локомотивът и двата вагона с царското семейство тръгват от гара Казичене, придружавани от съветски конвой. Въпреки страха от репресии, на гарите по пътя се чуват думите на хората към Йоанна: „На кого ни оставяш".

Комунистическата пропаганда обявява, че царското семейството ще получи 5 милиона лири стерлинги след напускането на страната. Царицата и децата ѝ никога не получават тези пари. Но мълвата за тях се носи и след 1989-та година.

Докато е премиер, Симеон Сакскобургготски разпорежда на финансовото министерство да провери дали в периода 1946-1955 г. е гласуван бюджет за издръжка на царското семейство.
През 2004 година по нареждане на финансовия министър Милен Велчев архивари проверяват дневника на Георги Димитров, за да видят дали има данни държавата да е изплатила големи помощи при заминаването на царското семейство. Не са открити документи за изплатена издръжка на царица Йоанна и децата ѝ при напускането им на България, както и превеждане по-късно на суми за образованието на децата на цар Борис Трети.
Днес прессекретариатът на Симеон Втори обяви, че през 1946 г. царското семейство си е тръгнало само с 800 долара.

През 1946 година семейството тръгва с няколко куфара и каси с лични предмети. „Всички мебели, килими, спомени останаха там. Реших да оставя най-скъпите предмети… Исках да зная каква стойност да придам на съветската покана да взема със себе си всичко, което искам. Те се опитваха да създадат една позорна пропаганда за „грабителската алчност” на Царицата с цел да я съсипят в лицето на общественото мнение, което не преставаше да проявява своята привързаност към короната… Оставих всичко, което най-много обичах”, разказва години по-късно Царица Иоанна. Тя изтъква и втора причина – страхът й, че интендантът Расуканов ще бъде обвинен и може да плати с живота си за липсите, които комунистите произволно биха констатирали. В София остават и книгите й.

Царица Йоанна успява да вземе тайно два предмета – единственото копие от филма с погребението на Цар Борис ІІІ, което е запазила, докато комунистите са унищожили всички други копия. Вторият предмет е екземпляр от тома, посветен на 25-годишнината от царуването на Н.В. Цар Борис ІІІ, която се изпълва на 3 октомври и която Царят не доживява. Това издание също е унищожено.

Локомотивът и двата вагона с царското семейство тръгват от гара Казичене, придружавани от съветски конвой. Властите забраняват на прокудените да тръгнат от града, страхувайки се, че това може да предизвика безредици. Въпреки страха от репресии обаче, на гарите по пътя се чуват думите на хората към Царицата и Симеончо, както народът обичал да нарича малкия Цар: „На кого ни оставяш?”.

На гара Свиленград влакът се забавя, тъй като машинистът слиза и категорично отказва той да бъде този, който ще изведе Царското семейство от България.
Два часа чакат турски локомотив, който да изведе влака от България на път за Истанбул.


На следващата сутрин влакът пристига в Истанбул. Семейството се качва на турския кораб „Аксу”. Царицата признава, че едва тогава, след 2 години на страхове, най-после се чувства в безопасност заедно с децата си.

С кораба "Аксу" Йоанна с децата пристига в Александрия, Египет, където са нейните родители - италианският крал Виктор Емануил Трети и кралица Елена (б.р. - На 2 юни 1946 г. в Италия се провежда референдум република или монархия, в който над 54% подкрепят републиката и кралското семейство напуска страната). Там остават 5 години. 

След сватбата на Симеон II с доня Маргарита Гомес-Асебо през 1962 г. Йоанна се установява в прочутата вила "Янтра" в Ещорил, Португалия.

Така Симеон Сакскобургготски напуска България, без никога да е абдикирал от престола. Някои смятат, че референдумът е противоконституционен и нелегитимен, защото не е проведен в съответствие с действащата в страната Търновска конституция, която не предвиждала промяна на формата на държавно управление.

През 1993 г. Йоанна се завръща за първи път в България след 47 години изгнание, придружена от дъщеря си Мария-Луиза. Посрещната е от стотици хиляди българи, които скандират името ѝ и това на Симеон.

На 28 август, когато се навършват 50 години от смъртта на цар Борис III, Йоанна се покланя пред гроба му в Рилския манастир.

Йоанна Българска умира на почтената 92-годишна възраст. Погребана е там, където е дала обет като млада - в църквата „Св. Франциск“ в Асизи, където е венчана. До последния си ден е обичала България и винаги я е наричала „моята втора родина“.

Симеон ІІ се завръща в България за пръв път през 1996 г. след 50 г. изгнание, посрещнат с цветя, национални знамена и възгласи „Искаме си царя!”. „Това беше може би най-големият емоционален шок, който съм изживявал. Петдесет години бях бежанец и, понеже ги броях точно, - 49 години и девет месеца в изгнание! Бях дълбоко трогнат от факта, че съм отново в Родината си”, припомня си Негово Величество в едно интервю.

Оттогава темата за царските имоти и царското наследво не спира да провокира общественото мнение.
Днес българската държава води дела със Симеон Сакскобургготски, с които отнема един по един т.нар. царски дворци.

Фактите: Симеон II е цар на България от 1943 до 1946 г.
Заради ненавършено пълнолетие от негово име управлява регентски съвет.
От 28 август 1943 г. до 9 септември 1944 г. в него влизат регентите княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и генерал Никола Михов, а след Деветосептемврийския преврат от 1944 до 1946 г. – представителите на Отечествения фронт (ОФ) Тодор Павлов, Венелин Ганев и Цвятко Бобошевски.
Тримата регенти, голяма част от министрите на последните три правителства, депутати, генерали от българската армия, изтъкнати журналисти и представители на висшата и средна управляваща класа на България през войната са екзекутирани след присъди от така наречения „Народен съд“ през февруари 1945 г. („Кървавия четвъртък“).

 


От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Европейски нюзрум: Създава се Европейски съюз за танковете „Леопард“

Първите германски бойни танкове „Леопард 2“ могат да бъдат в Украйна след около три месеца-Germanski-tank--Leopard-2--Snimka--Uikimediya_1674646248.jpg

Германия, САЩ и други съюзници искат да подкрепят Украйна във войната срещу ...

27 ян. 2023 | 17:58

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23