Снимка: Пресцентър на правителството на Република Северна Македония, архив

Срещата попаднала в сянката на "инцидента в Битоля", обясни дипломат №1 на Скопие

Османи за разговорите с Генчовска: Конструктивни, но недостатъчни да се предвиди изходът от тях

3528 | 6 юни 2022 | 22:53

Външният министър на Северна Македония увери, че няма конкретно френско предложение, "но има ангажимент не само от френското председателство, но и лично от президента Макрон, който проявява интерес"


Като една от добрите и конструктивни срещи, осъществявани между България и Република Северна Македония, която за съжаление е попаднала в сянката на инцидента в Битоля. Така оцени министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи проведените през уикенда разговори с българския министър на външните работи Теодора Генчовска и водената от нея делегацията в Скопие, предаде БТА.

В интервю за македонската телевизия „Сител” Османи повторно изтъкна, че по време на двудневните разговори през уикенда за пръв път са били обединени експертните екипи на двете външни министерства и „политическото ниво на сътрудничество”.

По думите му разговорите са били „достатъчни, за да се продължи нататък, но е рано да бъде предвиден изходът от тях”. „Качеството не трябва да бъде жертва на времето, а то е кратко. Ако има достатъчно воля, има и достатъчно възможности да се намери решение. Трябва да използваме останалото време до максимум, за да намерим устойчиво решение”, подчерта Османи.

Външният министър на Северна Македония увери, че няма конкретно френско предложение, "но има ангажимент не само от френското председателство, но и лично от президента Макрон, който проявява интерес". По думите му страната преговаря двустранно с България, но той е в постоянен контакт и с френското председателство, като включително днес е имал два разговора с Франция, без да уточни с кого. ”Правим максималното от наша страна, но не зависи само от нас.”, посочи Османи.

Той оцени като спекулация твърдението, че Франция дава гаранции, чрез включване в преговорната рамка на всички български искания.

„България настоява нейните искания да влязат в преговорната рамка, ние (Република Северна Македония) смятаме, че проблемите са двустранни и така трябва да бъдат решени, има и португалско предложение. Франция тества разположението на страните от ЕС. Всекидневно информираме френското председателство, не оставяме нищо на случайността.”, уточни Османи.

Що се отнася до вписването на българите в Конституцията той коментира, че разговорите узряват в правилна посока - човешки права и институционална гаранция на правата на по-малките етнически общности.

„Без съмнение Северна Македония има уникален модел на индивидуални и колективни права, но това не включва исторически въпроси, които вменяват на гражданите някакви чувства за идентичност. Важно е да се създаде доверие у гражданите, у депутатите, чрез започване на процеса на преговори, а след това чрез всички възможни гаранции да започнем да работим за нещо, за което показваме политическа воля, че ще направим”, каза Османи.

Що се отнася до предишното му изявление, че ако през юни Северна Македония не получи дата за начало на преговорите, тя ще обърне фокуса от преговорите с България към себе си, Османи каза, че това е била неговата „обективна оценка”, че прозорецът на възможностите за старт на преговори се затваря с френското председателство, което в България е разбрано погрешно като ултиматум.

"Това беше искрен призив да се ангажираме, защото като политици имаме отговорност към гражданите, имаме отговорност към бъдещите поколения, да използваме този прозорец на възможности, за да не позволяваме в годините напред гражданите да култивират гняв и омраза помежду си. Мисля, че беше искрен призив към България и ЕС и на този факт основавам моя оптимизъм, че това е може би един от редките прозорци за възможност и за това е и непрекъснатата ни работа до последно", каза Османи.

 


Намери своята история

От категорията

Соченият за наследник на Путин: Западът балансира между хибридна война и открит конфликт с Русия

Николай Патрушев-1660900347.jpg

"Започнатата от нашата страна специална военна операция в Украйна се ...

19 авг. 2022 | 12:11

Федерален съдия разсекретява частично документа, довел до тараша на ФБР в резиденцията на Тръмп

Имението на Тръмп във Флорида, обискирано от ФБР-1660024167.jpg

Съдия Брус Райнхарт нареди на министерството на правосъдието да редактира ...

19 авг. 2022 | 10:37

Виктор Орбан: Войната в Украйна слага край на превъзходството на Запада

Виктор Орбан-1654159259.jpg

Но има няколко печеливши от войната. Печелят онези, които имат собствени ...

19 авг. 2022 | 14:14

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%-1652980321.jpg

Одобрение за дейността на руското правителство изразяват 52,1 на сто от ...

19 авг. 2022 | 14:07