Остри реакции след коментар на Тръмп за НАТО и Русия, Той отхвърли критиките: Направих Алианса силен

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че подобни коментари подкопават сигурността

Остри реакции след коментар на Тръмп за НАТО и Русия, Той отхвърли критиките: Направих Алианса силен

8062 | 13 февр. 2024 | 12:14

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, германският канцлер Олаф Шолц и други западни лидери порицаха заплахите срещу НАТО


"Съюзниците на САЩ осъдиха "опасните" забележки на Доналд Тръмп относно Русия", гласи заглавието на британското издание "Файненшъл таймс".

 

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, германският канцлер Олаф Шолц и други западни лидери порицаха заплахите срещу НАТО от лидера в надпреварата за номинацията на американската Републиканска партия за президентския пост, след като бившият държавен глава на САЩ заяви, че Москва ще може да прави "каквото си поиска" с членове на алианса, които не изпълняват поставената цел да отделят по 2 процента от БВП за отбрана.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че подобни коментари подкопават "сигурността на всички нас, включително и на САЩ", и излагат на риск американските и европейските войници. "Очаквам, че независимо от това кой ще спечели президентските избори, САЩ ще останат силен и ангажиран съюзник в НАТО", подчерта той.

 

Тръмп се защити срещу критиките след изказването си, като заяви, че "е направил НАТО силнa", отбелязва френският в. "Монд".

 

"Направих НАТО силна и дори радикалните леви демократи и фалшивите републиканци признават това", заяви експрезидентът вчера в своята социална мрежа "Трут сошъл". "Когато казах на двадесетте държави, които не плащаха справедливия си дял, че трябва да плащат или няма да получат американска защита, парите потекоха", каза той. "Но сега, когато вече не съм тук, за да кажа "трябва да плащате", те пак започват", добави Тръмп.

 

Вероятният кандидат на Републиканската партия на предстоящите президентски избори в САЩ редовно критикува съюзниците от Атлантическия алианс, че не изпълняват ангажиментите си за военни разходи, припомня френското издание. Вчера той отправи критики и срещу сумите, отпуснати от САЩ за Украйна, в сравнение с партньорите им от НАТО. И то в момент, когато в американския Конгрес се обсъжда нов пакет от 60 млрд. долара за Киев.

 

"Ние помагаме на Украйна с над 100 милиарда долара повече, отколкото НАТО", посочи Доналд Тръмп. "НАТО трябва да се съобрази с това и трябва да го направи сега", поиска той. "В противен случай Америка ще бъде на първо място", добави бившият бизнесмен.

 

Снощи съюзниците на Доналд Тръмп в Камарата на представителите нанесоха още един удар по поддръжниците на помощта за Украйна, като отказаха да разгледат в сегашния му вид обсъждания в Сената пакет, който би отпуснал 60 млрд. долара за Киев, пише френският в. "Фигаро",

Демократите и републиканците в Конгреса на САЩ спорят от месеци относно помощта за Украйна – съюзничка на САЩ, която води война с Русия от близо две години. Огромното мнозинство от демократите са в подкрепа на помощта, но републиканците са разделени, като поддръжниците на Тръмп са много по-изолационистки настроени. На фона на кандидат-президентската кампания това се превърна в дистанционен сблъсък между президента Джо Байдън, който призовава за спешно приемане на новите средства, и Доналд Тръмп, който твърди, че ако бъде преизбран през ноември, ще намери разрешение на войната между Русия и Украйна "за 24 часа", без да обяснява как точно. 

 

"Светът приема коментарите на Тръмп за НАТО буквално, а МАГА ги приема сериозно", пише британският в. "Индипендънт" (като визира движението "Да направим Америка отново велика", на английски съкращавано до МАГА, бел.ред.).

 

"Той говори скандални неща, за да провокира хората", казва сенатор Мит Ромни пред британското издание. "Това върши работа на митингите. За съжаление, то има въздействие и по света, където нашите приятели се чудят дали могат да разчитат на Америка", добавя той.

 

Но друг сенатор – подкрепящият Тръмп републиканец Роджър Маршал от Канзас, защити бившия президент, използвайки стар афоризъм, който мнозина подхвърляха по времето на Тръмп в Белия дом: "Мисля, че хората трябва да осъзнаят, че трябва да приемат всичко, което той казва, сериозно, но не буквално".

 

Но международните лидери нямат друг избор, освен да приемат думите на Тръмп както буквално, така и сериозно. И като се имат предвид предишни изказвания на Тръмп, както и предишната му отстъпчивост пред Путин, те може би са по-прозорливи от републиканците в САЩ, отбелязва лондонският в. "Индипендънт".

 

Доналд Тръмп направи услуга на Европа, смята изданието "Политико". Сега, когато водещият кандидат в републиканската надпревара поканва Путин да нападне съюзници от НАТО, Европа може най-накрая да се подготви да се защитава.

 

"С един замах Тръмп освободи Европа от ограниченията на американския "балон на сигурността", подчертава изданието.

"Възхищението на Доналд Тръмп от авторитарните управници е тревожна константа, която обаче се е превърнала в нещо нормално в САЩ", пише кореспондент на швейцарския в. "Льо тан".

 

"Заплашена от Тръмп, Германия трябва да направи повече за отбраната си", гласи заглавието на френското издание "Опинион".

 

Фактите са, че вчера германският канцлер Олаф Шолц откри строежа на нов завод за артилерийски боеприпаси. Целта на производството ще бъде да повиши способностите на германската армия, която е подложена на по-голям натиск от всякога да подобри възможностите си след изявленията на Доналд Тръмп относно НАТО, подчертава "Опинион".

 

Германският канцлер подкрепи "мащабното" производство на оръжие в Европа и призова европейците да се върнат към масовото производство на военна техника, като отдават предпочитание на дългосрочните поръчки. Шолц ги предупреди, че Русия представлява дългосрочна заплаха за сигурността на континента, пише и португалският в. "Диариу де нотисиас".

 

"Колкото и да е неприятна тази реалност, не живеем във времена на мир", подчерта канцлерът, като напомни за продължаващата война в Украйна и "имперските амбиции", които според него проявява руският президент Владимир Путин.

 

Според Шолц решаването на тези проблеми ще изисква по-тясно сътрудничество между 27-те страни членки. "Силната отбрана изисква стабилна индустриална база. Това ще се случи, ако ние, европейците, групираме нашите нашите поръчки, обединим ресурсите си и така дадем на индустрията перспективи за следващите 10, 20 или 30 години", отбеляза той.

 

Шолц призна дори, че Германия е давала лош пример по отношение на политиката на въоръжаването, без необходимото дългосрочно планиране, отбелязва португалското издание.

 

Фактът, че изказването на Тръмп не предизвика силно осъждане от Републиканската партия, показва степента на влиянието му над нея, отбелязва в. "Чикаго трибюн".

 

Въпреки шока, предизвикан в Европа от твърдението на Тръмп, че би насърчил Русия "да прави каквото си иска" с "провинилите се" членове на Алианса, във Вашингтон повечето републиканци омаловажиха или защитиха забележките, които изглеждаха като покана за руска агресия.

"Аз бях тук, когато той беше президент. Той не подкопаваше и не унищожаваше НАТО", заяви сенаторът от Флорида Марко Рубио, дългогодишен "ястреб" в областта на отбраната. "Мисля, че ще гледам какви са действията му, а не какви са думите му", добавя и сенаторът Майк Раундс от Южна Дакота, който е твърд поддръжник на НАТО и на изпращането на допълнителна помощ за Украйна, пише "Чикаго трибюн".

 

По традиция републиканците защитават дългогодишните военни съюзи и противопоставянето на Москва. Но със засилването на влиянието на Тръмп, мнозина, които някога биха реагирали с тревога на подобни изказвания, до голяма степен възприеха неговите приоритети или предпочетоха да се оттеглят, тъй като стана ясно, че влиянието му не е намаляло, отбелязва американското издание.

 

Тръмп е известен с негативни коментари за НАТО и бивши служители на администрацията казват, че той многократно е заплашвал да изтегли САЩ от алианса, който е бил централен за американската политика в продължение на десетилетия. Един от бившите съветници заяви, че очаква Тръмп да продължи със заплахите си, ако спечели втори мандат, пише още "Чикаго трибюн".

 

Но съюзниците и поддръжниците му твърдят, че въпреки изказванията си той не се е отказал окончателно от НАТО, докато е бил президент. Те смятат, че думите му са блъф или демонстрация на твърда тактика за водене на преговори.

 

Ясно е обаче, че Тръмп и някои около него искат да променят съюза, подчертава "Чикаго трибюн". В политически видеоклип на сайта на кампанията си Тръмп обещава да "завърши процеса, който започнахме при моята администрация, за фундаментална преоценка на целта и мисията на НАТО".

 

От друга страна, въпреки че Тръмп често е критикуван за похвалите си към руския президент Владимир Путин и предложеното съкращаване на помощта за Украйна, съюзниците му посочват, че Русия завзе украинска територия през 2014 г., по време на управлението на тогавашния президент Барак Обама, а след това започна нашествието си през 2022 г., когато в Белия дом беше Джо Байдън. Така че те не са притеснени.

"Реалността е, че днес НАТО е толкова силна, колкото никога не е била и нямаше да е така, ако Тръмп я беше отслабвал като лидер", подчертава сенатор Рубио пред "Чикаго трибюн".

 

Междувременно Тръмп отхвърли критиките и увери, че е направил Алианса силен, предаде Франс прес.


"Направих НАТО силна и дори радикалните леви демократи и фалшивите републиканци признават това", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут соушъл" (Truth Social).

 

"Когато казах на 20-те държави (от Алианса), които не плащат справедливия си дял (за отбрана в размер на 2 процента от брутния вътрешен продукт), че трябва да платят или няма да имат американска защита, парите потекоха", увери той.

Тръмп, който е явният фаворит за номинацията на републиканците за президентските избори през ноември, на които, както изглежда, ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън, призова НАТО да изравни помощта си за Украйна с американската. "Иначе ще бъде Америка на първо място!", предупреди той, имайки предвид външнополитическата си доктрина по време на своя президентски мандат (2017-2021 г.).


Намери своята история

От категорията

Русия нанесе съкрушителен комбиниран удар по украинската енергийна система

Руските сили нанесоха комбиниран удар с дронове, балистични и крилати ракети срещу обекти на енергийната инфраструктура в шест района на Украйна-Ruskite-sili-nanesoha-kombiniran-udar-s-dronove--balistichni-i-krilati-raketi-sreshtu-obekti-na-energiynata-infrastruktura-v-shest-rayona-na-Ukrayna_1712931903.jpg

Като "най-голям успех" руснаците определят изваждането от строя на ...

12 апр. 2024 | 17:24

Путин: Русия беше принудена да отговори на украинските атаки срещу нейните енергийни обекти

Путин: Русия беше принудена да отговори на украинските атаки срещу нейните енергийни обекти-Putin--Rusiya-beshe-prinudena-da-otgovori-na-ukrainskite-ataki-sreshtu-neynite-energiyni-obekti_1712899211.jpg

Руският президент е убеден, че Украйна се е натикала в ъгъла, когато е отказала ...

12 апр. 2024 | 08:19

"Хизбула" обяви, че е изстреляла десетки ракети "Катюша" по израелски позиции

-1578858010.jpg

Техеран се зарече да отмъсти за израелския удар на първи април по сградата на ...

12 апр. 2024 | 22:17

US разузнаването: Иран удря Израел до 48 часа

Демонстрация срещу Израел и САЩ в Иран-Demonstratsiya-sreshtu-Izrael-i-SASht-v-Iran_1712947916.jpg

САЩ отправиха предупреждение към дипломатите си в еврейската държава. Очаква се ...

12 апр. 2024 | 21:48

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20