Жени Живкова

Жени Живкова:

Отказах да съм кандидат-кмет на София от БСП

13966 | 15 септ. 2015 | 20:13

Дизайнерката, която представя новата си колекция, е била канена за член и от АБВ


Поводът за интервюто с дизайнерката Жени Живкова е представянето на нейната колекция есен/зима 2015-2016 „Готик мода и поп-арт” с лице по-малката й дъщеря Андреа Стефанова, която учи мода в Лондон. Ревюто ще покаже пет линии с общо 72 тоалета. От съчетаването на цветове и форми, разговорът закономерно се измества към политиката и турбуленцията в БСП, носталгията по социализма и спомените на децата й за прадядо им Тодор Живков.


- Госпожо Живкова, веднага след представянето на колекцията ще участвате в софийската Седмица на модата. За там подготвили ли сте нещо специално?

- Да, след ревюто отивам на София фешън уик, но ще включа в дефилето по-екстравагантните тоалети от последната си колекция и няколко от предишната. Представянето ми в третата вечер, посветена на облеклата от кутюр (висша мода б.а.), е след броени дни и няма как да покажа чисто нови дрехи. Пък няма и логика. С ревюто си аз реално откривам сезона и се включвам в Седмицата на модата, не само защото съвпадат като време, а и понеже дефилетата ще се излъчват и по световния Фешън канал.
- Ревюто ви отново е в сряда. Специално отношение ли имате към този ден?
- Не, ревюто ми винаги е в първия възможен ден след 15 септември - вторник, сряда или четвъртък най-късно. Нямам специално отношение към срядата. В последните години просто се е падало така.
- Защо решихте една от темите на колекцията ви да е „Готика”. Преди няколко години отново имахте линия в черно с огромни кръстове.
- Имах, но не беше чак толкова навътре в готиката. Много черно има в сегашната ми колекция. Стана едно преплитане между готик-модата и попарт културата, защото черното се разнообразява от по-шарените облекла на другата тема. Тя е контрапункт на тъмното. Готик-стилът предполага мрачно излъчване. Аз най-много обичам да работя с черно, но няма как цялата колекция да е такава.
- Защо ви харесва черното? За това, че може да се комбинира с всичко, или понеже е универсално?
- Няма нищо общо! Всички хубави платове и красиви модели ми идват да бъдат направени в черно. В линията си си съчетавам кожа с плат, материи с различни текстури, има и декоративни ципове в комбинация три цвята – черно, златно и сребро, Този тип тоалети ме провокира да ги направя малката ми дъщеря Андреа, която в последния момент реши да се включи в ревюто като лице на колекцията. Черното предразполага към нови варианти за комбиниране, тялото изглежда по различен начин в черно. Много модели просто не ми харесват в друг цвят.
- Предугаждате, че догодина ще се носи готика и попарт, или знаете, защото вие ще го лансирате?
- За България да, аз ще го лансирам. Надявам се да се носи. И готиката, и попартът не излизат от мода. Когато бях млада носех цветни дрехи, характерни за 80-те години на ХХ век. В по-късните години започнаха да ми харесват по-екстравагантните облекла, за които говорим.
- Случвало ли се е да носите свой тоалет и да се обръщат след вас на улицата?
- В интерес на истината, много се обръщаха, докато бях народен представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, защото там жените не ходят толкова елегантно облечени. Говоря за мои класически костюми, които правеха впечатление. Повечето от колегите знаеха, че съм и дизайнер. Винаги, когато ме видеха с нещо по-различно идваха да ме питат моя ли е дрехата.
- Вярно ли е, че са ви предлагали да се кандидатирате за кмет на София на местните избори?
- Да, бяха ми издигнали кандидатурата от няколко столични партийни организации.
Официално им отказах като си направих писмен самоотвод. На председателя на градската организация Калоян Паргов казах, че искам да се занимавам с мода и нямам желание да бъда кандидат за кмет. (засмива се) Ами ако недай си Боже ме изберат?!
- Мислите ли, че София някога би могла да има ляв кмет?
- Да, определено. Ако кандидатурата е силна и БСП е победила на парламентарните избори.
- При това състояние на БСП вие очевидно говорите хипотетично.
- Вие ме попитахте дали някога би могла да има, а не за близките години.
- БСП е много отслабена от братоубийствени войни. На какво се дължат те?
- Аз не съм вътре в нещата. Наблюдавам отстрани какво се случва, но познавам много от хората в БСП. Според мен това се дължи на лична амбиция. Партията трябва да се привдигне, но не мога да им давам рецепти за това. Та аз дори не съм неин член и никога не съм била.
- Не се ли допитват до вас?
- Не са се допитвали, а и не съм се срещала наскоро с никого от ръководството на БСП.
- На 7 септември (рожденият ден на Тодор Живков) имаше тържества в Правец. Бяхте ли там?
- Да, бях. От доста години има връщане на доброто чувство към дядо ми. Много ме радва, че това продължава и се разпространява сред младите хора.
- На какво се дължи, според вас?
- Нещата се избистрят и си идват на мястото, хората започват да гледат по-трезво на живота и на всичко, което се случва в страната. Онези, които са живяли през 70-те и 80-те години разказват на внуците и децата си и тези спомени се предават и очевидно се запечатват в съзнанието. Неслучайно и социологическото проучване, направено неотдавна, показва, че близо 50 процента от младите хора
искат да живеят по времето на социализма. На мен също ми е странно, но малката ми дъщеря Андреа в едно интервю каза, че и тя би искала да е живяла по времето на социализма, за да види, а не само да чува какво е било. Защото и в училище нищо не учат по тази тема.
- Тя май не помни дядо си?
- Помни го! Беше на три години, но Андреа беше непрекъснато с него и си спомня как е посрещала и изпращала гостите му. Не някакви конкретни разговори или случки.
- Голямата ви дъщеря Людмила сигурно има по-ярки представи?
- Тя постоянно стоеше при него. За тях той не е човекът от трибуната, а просто дядо.
- Питам се дали не сте избрали професията на дизайнер, въпреки че се учили история и теория на културата, за да не казват „Дължи кариерата на семейството си, спомените за дядо й я бутат”?
- Така е. Допреди да се включа в политиката през 2001 година, не исках и да чуя за нея. Дори когато ми предлагаха да се кандидатирам за народен представител аз си дадох съгласието часове преди регистрацията в ЦИК. Дотогава мислих и умувах. Знаех, че ще ми бъде трудно да комбинирам модата с политиката – и умствено, и чисто физически. Творческата работа също не е лесна. Пък и знаех, че ще е трудно после да се откажа. Но ето – взех решение и се отказах. Ако исках да си седя като един обикновен народен представител, който нищо не прави, можех да бъда такава и до ден-днешен. Но в парламента е важно какво наистина вършиш.
- Някога бихте ли се върнали в политиката?
- Това е въпрос, на който не мога да отговоря. Как да кажа категорично да или не? Не знам! Факт е, че откакто съм напуснала политиката непрекъснато имам различни предложения, но засега не ме привличат
- От АБВ кани ли ли са ви?
Да, канили са ме.
- Лоялността ви към лявата идея уважение към паметта на роднините ви ли е или е вюрност към собствените ви убеждения.
- Това е вярност към собствените ми принципи. Човек не може да прескача от партия в партия, както правят някои политици.
- Някога хрумвало ли ви е, че моделите могат да престанат да се появяват в главата ви?
- Има и такива моменти, когато в главата ми трудно се появяват модели. Човек се изморява, идеите се изчерпват и така.. до следващото ревю. Най-трудно винаги е началото. Най-много ми идват идеи накрая, когато няма време за реализирането им.
- Очаквате ли малката ви дъщеря Андреа да ви помага?
- Не знам още какво ще реши. Тя завършва догодина бакалавър по моден дизайн. Аз бих искала да ми помага с нейните си идеи, да направи по-младежка линия. Проектите й за завършването на тази учебна година бяха много интересни, но нека тя да си реши дали ще продължи с дизайна и доколко са реални възможностите й за реализация извън България, което е страшно трудно. Да си седи тук на едно ниво е безмислено. За разлика от мен, когато започнах от нулата, Андреа има базата, производството, опита на служителите ми. Ако реши да прави нещо различно, аз ще я подкрепя.
- А голямата ви дъщеря Людмила?
- Тя завърши в Ню Йорк и вече работи там в отдела за интериор на архитектурна фирма, но каза, че иска да се връща в Европа.


От категорията

Блясък и стил

Мария Бакалова блести на червения килим в Кан (СНИМКИ)

Мария Бакалова в Кан-Mariya-Bakalova-v-Kan_1716226411.jpg

Българската актриса ще представи на най-престижния европейски кинофестивал ...

20 май 2024 | 20:32

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, поискала ДНК проба от актьора

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, поискала ДНК проба от актьора-1565330829.jpg

Искането е процедурата да бъде предприета бързо, което според швейцарското ...

18 май 2024 | 09:02

Крал Чарлз III надмина по богатство покойната си майка

Крал Чарлз III надмина по богатство покойната си майка-Kral-Charlz-Treti-i-kralitsa-Kamila-s-parva-publichna-proyava-sled-obyavyavaneto-na-diagnozata-na-monarha-Snimka-BTA_1714489916.jpg

Истинското богатство на британските кралски особи е изключително трудно да бъде ...

21 май 2024 | 18:00

Скърбящо шимпанзе отказва да се раздели с мъртвото си бебе

Скърбящо шимпанзе отказва да се раздели с мъртвото си бебе

Снимка Нова-Skarbyashto-shimpanze-otkazva-da-se-razdeli-s-martvoto-si-bebe-Snimka-Nova_1716299740.png

Майката Наталия губи малкото си само няколко дни след раждането. И от тогава е ...

21 май 2024 | 16:50

Най-важното

Тези хора – ПП-ДБ – са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа, каза лидерът на ДПС

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент
(Видео)

Пеевски: Асен Василев искаше да е премиер след Мария Габриел, Христо Иванов – президент-Peevski--Tsyalata-otgovornost-za-tova--koeto-se-sluchva-v-mitnitsite--e-na-Asen-Vasilev_1712218317.jpg

Важно е да ликвидирам ПП, да стана единствен лидер на дясното, след това и да ...

21 май 2024 | 13:25

Повече няма да подкрепяме чужди предложения за реформи!, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов: ПП говорят как ще купуват изборите, трябва бързо да влязат в затвора! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов представя Управленска програма на ГЕРБ-СДС-Boyko-Borisov-predstavya-Upravlenska-programa-na-GERB-SDS_1716282327.jpg

И е много интересно как подкрепящите им медии ще интерпретират това, че те ...

21 май 2024 | 11:08

Служебният премиер цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на НОИ

Главчев пред депутатите: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11 % от 1 юли
Снимка БТА-Glavchev--Pensiite-shte-badat-uvelicheni-s-11---ot-1-yuli-Snimka-BTA_1716293804.jpg

Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на ...

21 май 2024 | 15:05

По-рано парламентът задължи Надзорния съвет на НОИ да осъвремени пенсиите с 11%

Петкова: ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха искане за извънредно заседание на НС днес за цената на тока

Теменужка Петкова-Temenuzhka-Petkova_1716306887.jpg

"Искаме да приключим днес с този свободен ден от предизборната кампания. ...

21 май 2024 | 18:53

Регионалният министър изпрати и сигнал до прокуратурата

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна

Министър Коритарова отстрани директора на Областно пътно управление-Варна-Ministar-Koritarova-otstrani-direktora-na-Oblastno-patno-upravlenie-Varna_1716282436.jpg

Служителите от ОПУ-Варна със своите действия или бездействия са допуснали ...

21 май 2024 | 12:06

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", увери той

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

Министър Цоков: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ -Galin-Tsokov--Ogranichavaneto-s-edin-uchebnik-po-predmet-ne-bi-bil-dobar-podhod_1691734329.png

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла ...

21 май 2024 | 09:04

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП как събират пари за изборите! А.Василев: Скрит кеш имаме! К. Петков: В торби…

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скандален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Захване ги с кеш, почнат да купуват и полицията удря само на ГЕРБ купувачите, а неговите купувачи си стоят, обяснява Асен Василев

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша, който има, може да разбие ГЕРБ

Втори запис на ПП! Асен Василев: Президентът Радев с кеша-Vtori-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Prezidentat-Radev-s-kesha_1716284700.jpg

От записа става ясно още, че Асен Василев знае с колко „кеш“ разполага ...

21 май 2024 | 12:42

Имаме две писмени обяснения на двама свидетеля, обяснява съпредседателят на ПП

Скандален запис №3 - Кирил Петков: Даваме Горанов на Магнитски, "Авмериканеца" ги знае...

Кирил Петков-Kiril-Petkov_1716305325.jpg

Петков обяснява как всъщност ТЕ „вкарват в Магнитски“ – чрез „Американеца“ и ...

21 май 2024 | 18:28