Предаващи се украински военни от "Азовстал"

Минирането на останките е извършено по пряка заповед от Киев, твърди Москва

Откриха в подземията на "Азовстал" миниран фургон със 152 трупа на украински военни

228919 | 31 май 2022 | 12:22

Целта на провокацията е била да бъде обвинена Русия в преднамерено унищожаване на останките от телата и да не се допусне предаването им на роднините, за да бъде спасена политическата "репутация" на режима в Киев и лично на Зеленски


Украйнските военни и националисти са оставили в подземията на стоманодобивния комбинат "Азовстал" в Мариупол фургон с телата на 152 загинали, които били минирани по пряка заповед от Киев. Това съобщи във вторник говорителят на руското МО генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"В хода на претърсването на подземните съоръжения, където се укриваха предалите се в плен националисти от полка "Азов", руските военни откриха хладилен фургон с неработеща охлаждаща система, в който бяха складирани 152 тела на загинали украински военни", обяви Конашенков.

Според говорителя на руското МО, при изследването на фургона руските сапьори открили под телата на загиналите четири мини, чиято мощност би била достатъчна да унищожи всички останки.

"От разпитите на пленените бойци от полка "Азов" е установено, че минирането на телата е извършено по пряка заповед от Киев. Целта на провокацията е била да бъде обвинена Русия в преднамерено унищожаване на останките от телата и да не се допусне предаването им на роднините, за да бъде спасена политическата "репутация" на режима в Киев и лично на Зеленски", подчерта Конашенков.

Той припомни, че командването на полка "Азов" непосредствено преди предаването си в плен няколко пъти публично е призовавало Зеленски да бъдан прибрани телата на загиналите, за да могат роднините им да ги погребат на контролирана от Киев територия.

"Но въпреки това не са постъпвали никакви запитвания от страна на Киев за получаване на телата на загиналите от "Азовстал"", отбеляза генералът.

"В най-скоро време руската страна планира да предаде откритите на територията на "Азовстал" тела на представители на Украйна", добави Конашенков.

А лидерът на ДНР Денис Пушилин обяви, че при претърсването на територията на "Азовстал" са били открити няколко "заблудили се" украински военни.

"Претърсва се всяко ъгълче, всяко помещение, работата е тежка, но върви. Бяха открити няколко заблудили се военни, които са изпратени при техните другари", обяви Пушилин.

"Трима-четирима души общо за първите дни. Не представляваха опасност, страхуваха се от всичко, криеха се, явно имаха психически проблеми", коментира още ръководителят на ДНР.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Намери своята история

От категорията

Сергей Шойгу инспектира войските в Украйна

Сергей Шойгу инспектира войските в Украйна-1459172434.jpg

На командните пунктове на руските части армейски генерал Сергей Шойгу прие ...

26 юни 2022 | 11:09

Байдън към Шолц преди срещата в Бавария: Г-7 и НАТО трябва да останат единни срещу Русия

Байдън: Г-7 и НАТО трябва да останат единни срещу Русия-1641925345.jpg

Мисля, че ние можем да преминем през всичко това и да излезем от него по-силни, ...

26 юни 2022 | 13:02

Румъния реагира на Медведев за Молдова: Лъжлива реторика!

Румъния реагира на Медведев за Молдова: Лъжлива реторика!-1642770449.jpg

Според румънското външно министерство реакцията на Медведев показва ...

26 юни 2022 | 16:03

Полицията в Южна Африка разследва 22 починали в таверна в Източен Лондон

Полицията в Южна Африка разследва 22 починали в таверна в Източен Лондон-1486029641.jpg

Телата са били транспортирани до държавни морги, където се очаква роднините на ...

26 юни 2022 | 15:24