Проф. Божидар Димитров и Красимир Кирилов от Обединението "Армира 2013" подписаха договор за продължаване на частичната реставрация на Голямата Базилика в Плиска

Проф. Божидар Димитров и „Армира 2013” подписаха договора за реставрацията на Голямата Базилика

Открита е римска гравюра от 1450 г., която показва какъв е бил покривът на храма в Плиска (снимки)

59791 | 26 апр. 2016 | 00:04

Веднага след Великден започва работата. Ценната гравюра е открита от посланика ни в Рим Марин Райков, който я изпраща на директора на НИМ

Проф. Божидар Димитров и Красимир Кирилов от Обединението "Армира 2013" подписаха договор за продължаване на частичната реставрация на Голямата Базилика в Плиска-1461619306.jpg1450 година, Гравюра от Старата Базилика "Свети Петър" в Рим-1461619475.jpgГолямата Базилика в Плиска - поглед към олтара-1461619433.jpgЧаст от Голямата Базилика в Плиска-1461619389.jpg

Договор за започване на работа по частичната реставрация на централната висока част на Голямата Базилика в Плиска подписаха директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и представителят на Обединението „Армира 2013” Красимир Кирилов. Двамата си стиснаха ръцете, след като консорциумът спечели обявена обществена поръчка, а освен това отмина и необходимият законов срок за евентуално обжалване. На 9 март с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 770 хиляди лв., с които да бъде реставрирана и довършена централната част на храма на уникалния за България и за Европа археологически обект.

Работата по реставрацията на Голямата базилика и на свещения кладенец в Плиска ще започне веднага след Великден, обяви пред Епицентър.бг Красимир Кирилов след подписването на договора. Проф. Димитров не скри задоволството си от тази новина и обясни, че ще бъде изградена централната част на църквата почти до покрива. „За съжаление, на този етап не се предвижда да има покрив, защото няма одобрен план за това и все още се водят яростни дискусии дали Базиликата да бъде покрита”, обясни директорът на НИМ.

Той обаче заяви, че ще нанесе тежък удар върху противниците на идеята църквата да има покрив. Историкът сподели, че вече има неоспорим документ – новооткрита римска гравюра от 1450 г. на първообраза на Голямата Базилика, за която отлично се знае, че планът й е донесен от римския епископ Формоза Портуенски. Той е бил назначен от папата за ръководител на българската църква в петгодишния период, в който цар Борис I е подчинил българските християни на Папството - 865-870 г.

Изключително ценната гравюра е открита от нашия посланик в Рим Марин Райков, който я издирвал доста време. И след като се натъква на нея, той веднага я изпраща до проф. Димитров. „Сърдечно съм му благодарен – с този документ той решава два въпроса – въпросът с покритието на църквата и с мястото на свещения кладенец или т.нар. аязмо”, отбеляза още историкът.

Знае се, че епископът е донесъл плана на това, което в историята на Рим се нарича Старата базилика „Сан Пиетро” (Свети Петър). На мястото на днешния „Свети Петър” до XVII век е имало базилика с вида и размерите като на тази в Плиска - показва гравюрата. Освен това изчезна и проблемът как е изглеждал покривът – точно така, както много днешни реставратори го чертаят в книгите и макетите си, такъв го виждахме и ние, посочи проф. Димитров. Базиликата е същата и по размер, сравнена с римската църква във Ватикана „Свети Петър”.

Единствената разлика е в полза на Плиска – разбирайки какви са размерите на църквата в Рим, цар Борис I нарежда българската да е по-голяма с 2,5 метра. Така Голямата Базилика става най-големият катедрален храм в Европа за онова време, а и векове след това. При това българският храм се гради не от тухли и дребен ломен камък, каквато е тогавашната практика в Европа, а от грамадни, добре обработени четвъртити мраморни блокове, всеки от които тежи над 500 кг.

„Сега има една съществуваща колона с капитела, която ще я възстановим и ще й направим анистилоза (вграждане на оригинални стари материали). Тя е почти цялата, от нея ще вземем калъп и ще направим и другите колони и капители”, разказа пред Епицентър.бг Красимир Кирилов. Световната практика е да има поне 10-15% анистилоза, което се смята за супер качество. А ние ще имаме над 80 на сто анистилоза”, похвали се директорът на НИМ.

Отделно ще започне и реставрацията на свещеното аязмо, за което ще се използват само средства от дарения, набирани с кампанията, която Епиценър. бг води. В момента архитект Юлий Фърков изготвя проекто-план за издигането на кладенеца в първоначалния му вид.

На гравюрата в центъра на атриума се вижда свещено аязмо с кладенец. Това означава, че той може да поеме и 1000 човека, да има опашки и т.н. Напълно възможно е и в Плиска да е било така. „При разкопките на макета се вижда нещо кръгло, начертано е някакво водно басейнче. Изглежда и при нас чрез тръби са успели да прокарат водата в центъра на Голямата Базилика, за да могат повече хора да се напръскат със свещена вода, да пият или да си вземат за вкъщи. И ние ще го направим по същия начин.”

 

Това каза проф. Божидар Димитров и уточни, че изграждането на кладенеца ще струва около 185 000 лева - такава е сметката на арх. Фърков. Оскъпяването ще дойде от това, че водата ще преминава през сребърен филтър, който ще я пречиства. Според историка това едва ли е необходимо, но заради невярващите в качествата на водата, ще трябва да се сложи този филтър.

Още Баба Ванга е предрекла, че „България ще се оправи и ще тръгне напред, когато бликне отново Свещеният кладенец в Плиска.”

За направата на аязмото ще трябва да се съберат още 100-120 хиляди лева, за което ще разчитам и на читателите на „Епицентър”, заяви проф. Димитров.

В деня след Великден – на 2 май, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще кръсти поне 30 деца – толкова са се записали досега. Бройката може да нарасне, защото записването продължава.

Точно преди една година - на 2 май през 2015 г., по време на тържествата за отбелязване на 1150 години от покръстването на българския народ по времето на цар Борис I, бе взето и решението за възстановяване на Голямата базилика като действащ християнски храм, както и на манастирския комплекс около нея. Пак тогава десетки български деца бяха кръстени в православната вяра.


Банковата сметка за дарителската акция е:

СДРУЖЕНИЕ „ПЛИСКА”
„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД
Кл.София
IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01
BIC код: BPBIBGSF


От категорията

Една година на лъжи по темата

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"-Siymor-HARSh--Koy--kak-i-zashto-vzrivi-traboprovoda--Severen-potok-_1695768942.jpg

Важно е да се разбере, че никакъв руски газ не течеше към Германия през ...

27 септ. 2023 | 01:53

Първан Симеонов: Нека чуем как говори Хекимян, може да има талант за политик, да не го отписваме

Първан Симеонов-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Борисов не е имал много варианти за кандидат. Той опитва да омекоти потенциална ...

26 септ. 2023 | 10:42

Калина Андролова: Терзиев не прави разлика между реалност и фантазна надстройка на изходните факти

Калина Андролова-1492614440.jpg

Псевдоаристокрацията на комунистическата държава от 80-те лансира днес своите ...

27 септ. 2023 | 22:11

Евгений Кънев: Невъзможно е за 1 месец рафинерията да се настрои за внос на неруски петрол

Евгений Кънев Кадър: Нова тв-Evgeniy-Kanev-Kadar--Nova-tv_1695831016.jpg

Намаленият ДДС за ресторантите беше временна мярка, която трябваше да отпадне ...

27 септ. 2023 | 19:09

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09