Проф. Божидар Димитров и Красимир Кирилов от Обединението "Армира 2013" подписаха договор за продължаване на частичната реставрация на Голямата Базилика в Плиска

Проф. Божидар Димитров и „Армира 2013” подписаха договора за реставрацията на Голямата Базилика

Открита е римска гравюра от 1450 г., която показва какъв е бил покривът на храма в Плиска (снимки)

77413 | 26 апр. 2016 | 00:04

Веднага след Великден започва работата. Ценната гравюра е открита от посланика ни в Рим Марин Райков, който я изпраща на директора на НИМ

Проф. Божидар Димитров и Красимир Кирилов от Обединението "Армира 2013" подписаха договор за продължаване на частичната реставрация на Голямата Базилика в Плиска-1461619306.jpg1450 година, Гравюра от Старата Базилика "Свети Петър" в Рим-1461619475.jpgГолямата Базилика в Плиска - поглед към олтара-1461619433.jpgЧаст от Голямата Базилика в Плиска-1461619389.jpg

Договор за започване на работа по частичната реставрация на централната висока част на Голямата Базилика в Плиска подписаха директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и представителят на Обединението „Армира 2013” Красимир Кирилов. Двамата си стиснаха ръцете, след като консорциумът спечели обявена обществена поръчка, а освен това отмина и необходимият законов срок за евентуално обжалване. На 9 март с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 770 хиляди лв., с които да бъде реставрирана и довършена централната част на храма на уникалния за България и за Европа археологически обект.

Работата по реставрацията на Голямата базилика и на свещения кладенец в Плиска ще започне веднага след Великден, обяви пред Епицентър.бг Красимир Кирилов след подписването на договора. Проф. Димитров не скри задоволството си от тази новина и обясни, че ще бъде изградена централната част на църквата почти до покрива. „За съжаление, на този етап не се предвижда да има покрив, защото няма одобрен план за това и все още се водят яростни дискусии дали Базиликата да бъде покрита”, обясни директорът на НИМ.

Той обаче заяви, че ще нанесе тежък удар върху противниците на идеята църквата да има покрив. Историкът сподели, че вече има неоспорим документ – новооткрита римска гравюра от 1450 г. на първообраза на Голямата Базилика, за която отлично се знае, че планът й е донесен от римския епископ Формоза Портуенски. Той е бил назначен от папата за ръководител на българската църква в петгодишния период, в който цар Борис I е подчинил българските християни на Папството - 865-870 г.

Изключително ценната гравюра е открита от нашия посланик в Рим Марин Райков, който я издирвал доста време. И след като се натъква на нея, той веднага я изпраща до проф. Димитров. „Сърдечно съм му благодарен – с този документ той решава два въпроса – въпросът с покритието на църквата и с мястото на свещения кладенец или т.нар. аязмо”, отбеляза още историкът.

Знае се, че епископът е донесъл плана на това, което в историята на Рим се нарича Старата базилика „Сан Пиетро” (Свети Петър). На мястото на днешния „Свети Петър” до XVII век е имало базилика с вида и размерите като на тази в Плиска - показва гравюрата. Освен това изчезна и проблемът как е изглеждал покривът – точно така, както много днешни реставратори го чертаят в книгите и макетите си, такъв го виждахме и ние, посочи проф. Димитров. Базиликата е същата и по размер, сравнена с римската църква във Ватикана „Свети Петър”.

Единствената разлика е в полза на Плиска – разбирайки какви са размерите на църквата в Рим, цар Борис I нарежда българската да е по-голяма с 2,5 метра. Така Голямата Базилика става най-големият катедрален храм в Европа за онова време, а и векове след това. При това българският храм се гради не от тухли и дребен ломен камък, каквато е тогавашната практика в Европа, а от грамадни, добре обработени четвъртити мраморни блокове, всеки от които тежи над 500 кг.

„Сега има една съществуваща колона с капитела, която ще я възстановим и ще й направим анистилоза (вграждане на оригинални стари материали). Тя е почти цялата, от нея ще вземем калъп и ще направим и другите колони и капители”, разказа пред Епицентър.бг Красимир Кирилов. Световната практика е да има поне 10-15% анистилоза, което се смята за супер качество. А ние ще имаме над 80 на сто анистилоза”, похвали се директорът на НИМ.

Отделно ще започне и реставрацията на свещеното аязмо, за което ще се използват само средства от дарения, набирани с кампанията, която Епиценър. бг води. В момента архитект Юлий Фърков изготвя проекто-план за издигането на кладенеца в първоначалния му вид.

На гравюрата в центъра на атриума се вижда свещено аязмо с кладенец. Това означава, че той може да поеме и 1000 човека, да има опашки и т.н. Напълно възможно е и в Плиска да е било така. „При разкопките на макета се вижда нещо кръгло, начертано е някакво водно басейнче. Изглежда и при нас чрез тръби са успели да прокарат водата в центъра на Голямата Базилика, за да могат повече хора да се напръскат със свещена вода, да пият или да си вземат за вкъщи. И ние ще го направим по същия начин.”

 

Това каза проф. Божидар Димитров и уточни, че изграждането на кладенеца ще струва около 185 000 лева - такава е сметката на арх. Фърков. Оскъпяването ще дойде от това, че водата ще преминава през сребърен филтър, който ще я пречиства. Според историка това едва ли е необходимо, но заради невярващите в качествата на водата, ще трябва да се сложи този филтър.

Още Баба Ванга е предрекла, че „България ще се оправи и ще тръгне напред, когато бликне отново Свещеният кладенец в Плиска.”

За направата на аязмото ще трябва да се съберат още 100-120 хиляди лева, за което ще разчитам и на читателите на „Епицентър”, заяви проф. Димитров.

В деня след Великден – на 2 май, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще кръсти поне 30 деца – толкова са се записали досега. Бройката може да нарасне, защото записването продължава.

Точно преди една година - на 2 май през 2015 г., по време на тържествата за отбелязване на 1150 години от покръстването на българския народ по времето на цар Борис I, бе взето и решението за възстановяване на Голямата базилика като действащ християнски храм, както и на манастирския комплекс около нея. Пак тогава десетки български деца бяха кръстени в православната вяра.


Банковата сметка за дарителската акция е:

СДРУЖЕНИЕ „ПЛИСКА”
„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД
Кл.София
IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01
BIC код: BPBIBGSF


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13