Овчаров: Не е вярно, че Кирил Петков ще докара по-евтин американски газ

Той разкритикува остро правителството, определяйки като неадекватни действия на някои от министрите.

Овчаров: Не е вярно, че Кирил Петков ще докара по-евтин американски газ, това е примитивен пиар

11261 | 14 май 2022 | 09:17

България не изнася оръжие за Украйна, категоричен бе той


Не е вярно, че Кирил Петков ще докара по-евтин американски газ, това е примитивен кризисен пиар.

Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред Георги Любенов по БНТ по повод обещанията на министър-председателя, че е договорил в САЩ два кораба втечнен газ на цена по-ниска от тази на "Газпром".

 

Той разкритикува остро правителството, определяйки като неадекватни действия на някои от министрите.

 

Той оцени случващото се през последния месец като "груб политически и икономически гаф, последван от абсолютно некоординиран и примитивен кризисен ПР. Според него цената на газа, която КЕВР утвърди за май не е реална.

 

”Изненадан съм дотолкова, че КЕВР се връща към старите времена от правителството на Бойко Борисов. Не може цената да бъде 162 лв., както е определена при тези нива на цените, на които се доставя природният газ”, заяви Румен Овчаров.

 

"КЕВР се връща към една лоша практика от времето на Бойко Борисов, когато цените се определяха от политически съображения. Не може да е цената 162 лв. при тези цени на доставки на природния газ. КЕВР си позволи да манипулира цената и предния месец, но те сами изпаднаха в тази ситуация. Това е елемент от кризисния ПР на правителството след грубия политически и икономически гаф, който направиха с отказа да продължат договора с "Газпром". - каза Овчаров.

 

"КЕВР си позволи да манипулира цената и през предния месец", категоричен беше бившият енергиен министър.

Според него България е трябвало да се съобрази с промяната в начина на плащания, поискана от "Газпром", и това не е било неизгодно за страната ни. Румен Овчаров оспори и идеята за прекъсване на енергийната зависимостта на България от Русия.

"Защо трябва да късаме с тази зависимост? Ние какво лошо сме видели от това? Ние доставяме газ от Русия от години. Европейска солидарност е добре да се показва, но е добре, когато я показваме, все пак да видим тя от какво произлиза и до какво води".

 

Румен Овчаров разкритикува и мерките на правителството за овладяване на инфлацията. Той призова за по-голямо разграничаване на уязвимите групи и ангажиране на бизнеса.

"Надявам се правителството най-после да излезе от този шаблон, в който влезе - на раздаване на пари на всеки без да се прави разграничение кой има нужда от компенсация от бизнеса и от хората. Не всички имат нужда в една и съща степен от тези неща. В много държави го правят точно така и много се надявам, че най-после ще започнем да ангажираме в това и тази част от бизнеса, която трупа печалби от ситуацията.

 

Овчаров коментира и действията на ЕС, свързани с войната в Украйна. Бе категоричен, че България не изнася оръжие за тази страна. Спря се и на очакваното общо ембарго върху руския петрол от страна на Общността.


"Какво значи европейска солидарност. От кого са подписани Минските споразумения? ЕС е гарант по тези споразумения, защото е подписан от най-висшите му представители - Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Какво направи ЕС, за да ги защити? Как така изведнъж застанахме зад този, който нарушава тези Мински споразумения...", попита той по повод позицията на България в конфликта между Русия и Украйна.

 

 


От категорията

Асен Василев призна за фашисткия закон, лично дал "технически бележки как да се случва процесът"

Асен Василев призна за мракобесния закон, лично дал технически бележки как да се случва процесът-1653653549.jpg

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и ...

27 май 2022 | 15:07

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., БСП и ИТН са против! (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Планът за въвеждате на еврото влиза на днешното правителствено заседание-1653646003.jpg

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се ...

27 май 2022 | 13:06

Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента
(Видео)

Лена Бориславова Снимка: БНТ-1653681883.png

Важно е да имаме актуализация на бюджета, заяви Бориславова и подчерта, че тя е ...

27 май 2022 | 23:04

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система
(Видео)

Министър Николай Денков Снимка: БНТ-1653677193.png

"Програмите и учебниците трябва бъдат променени, трябва да намерим време ...

27 май 2022 | 21:46