Полицейското насилие по време на протести 2019

Не искам българи да се обръщат срещу българи. Не искам слушам тъжната тишина в кабрюнетката, каза Бабикян

Ожесточени дебати при съставянето на комисия за полицейското насилие по време на протести 2019

4793 | 22 юли 2021 | 13:54

Важно е да знаят хората дали в безопасността на държавните институции по време на протестите са участвали частни охранители, настоя червеният депутат Иван Ченчев.


„Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи“.
Това заяви бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов от трибуната на народното събрание по време на ожесточените дебати за създаване на временна комисия за миналогодишните летни протести.
Винаги полицията е използвана за политически цели от тези, които чрез нея искат да влязат в Народното събрание, изтъкна Маринов. Нека комисията да излъчи проверките си, нека да бъдат субективни, но нека бъдат извършени проверки за анонимни сигнали за това защо са викани представители на ГЕРБ по време на предизборната кампания, настоя Младен Маринов.
Той се обърна към Николай Хаджигенов: "Вие като добър адвокат не би следвало да издавате присъди от тази трибуна, да казвате резултати или да правите внушения".
По думите му в противен случай се правят внушения, които не са доказани още.

Аз поне като министър и като гражданин постоянно гледах излъчвания как не мирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители“, коментира бившият силов министър. Служебното правителство моля да извърши проверки и да не казваме кой е виновен преди да бъде направена проверката, призова Маринов, след което последваха бурни освирквания. Служебното правителство ни връща в тъмните времена, защото били викани членове на ГЕРБ по анонимни сигнали, каза Маринов. Бъдете обективни, ние също подкрепяме такава проверка, призова Маринов депутатите. Един полицай, когато използва помощни средства при съответните обстоятелства, уточни бившият министър. Той призова да бъде запазено достойнството на полицията.

 

Преди това адвокат Николай Хаджигенов представи пред 46-то Народно събрание предложението за комисия за разследване на факти относно използване на сълзотворен газ и сила от МВР на 10 юли и 2 септември м.г. срещу протестиращи, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Борис Сандов от “Зелено движение” заяви, че от движението ще подкрепят комисията, имайки предвид, че Сандов един от арестуваните, върху които е било наложено насилие.

Веднага след него Маноил Манев взе думата, като предложи да бъдат наложени промени, а именно да бъде разследвано и насилието върху длъжностни лица от вътрешното министерство.

От БСП също ще подкрепят проекта за решение така, както е представен. Важно е да знаят хората дали в безопасността на държавните институции по време на протестите са участвали частни охранители, настоя червеният депутат Иван Ченчев.

Адвокат Хаджигенов категорично заяви, че отхвърля, каквото и да е било предложение на политическата партия ГЕРБ и ги обвини в “дребнавост до безобразие”, и че би “подкрепил”, ако предложат “комисия за разследване на света”.

Лидерът на „Изправи се. БГ. Ние идваме“ Мая Манолова заяви, че коалицията разполага с доказателства за незаконно подслушване на граждански активисти, на журналисти и на опозиционни политици през последната 1 година. Най-циничното и най-възмутителното е, че по-голямата част от прилагането на СРС-тата е правено по досъдебни производства за държавен преврат и метеж, отчете Манолова.

Тя се оплака пред депутатите, че целият офис на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ е била подслушвана. Има много случаи на полицейско насилие, което не е разследвано и заметено, посочи Манолова. Ако трябва ще обърнем с хастара навън службите, но не трябва да се злоупотребява с правата на хората по време на протестите, настоя тя.

Знаете ли от какво ме е страх от днес, страх ме е това, че сме смеете, не искам да се случи на вашите деца. Не искам българи да се обръщат срещу българи. Не искам слушам тъжната тишина в кабрюнетката, защото момчета ги беше срам да ме арестуват и гледаха в земята. Дайте да приключим с това, за да не случва повече, не трябва да се случва в България, за друго става дума. Тука не биха полицаите, тук биха, тия, които получиха заповеди. Мога да слушам всякакви весели интелектуалци как бият в Лондон, как бият в Париж - тук не биха полицаите, те знаят, че тия хора не са терористи, нали не си представяте 18-19-годишни студенти, просто минавайки по улицата решили, че искали да убият полицаи и те взели, че ги набили. Не се смейте на миналото, не трябва да се връща като бъдеще. Не сме смейте на това минало, много е срамно. Дайте да си измием нашите очи, като едвам измихме лютите очи на нашите деца. Дайте да не изпитваме този срам пред всички” - каза Арман Бабикян от “Изправи се.БГ! Ние Идваме!”.

Тошко Йорданов коментира: “Ние от ИТН ще подкрепим комисията във вида, в която е предложена, Ако, вие от ГЕРБ, имахте малко срам и достойнство, сега щяхте да мълчите, когато се обсъжда тази комисия. Второ, ние от ИТН, смятаме, че мутренско-милиционерщината, наложена в МВР от ГЕРб не само трябва да да бъде осветена, но виновниците за това тряба да си получат възмездието.”

"Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани. Аз видях бити полицаи", оттовори бившият вътрешен министър Младен Маринов и допълни, че служебното правителство ни вкарва в тъмни времена.

А Хаджигенов го попита: "Кажи, защо не си министър?"

За пръв път в историята на българското Народно събрание, чуваме от бивш шеф (Младен Маринов) на Министерството на външните работи да казва, че полицията е използвана за политически цели. Има една мисъл на Марк Твен, моят татко Тома Биков със сигурност я знае, той е интелигентен човек. Татко, искам да ти я кажа специално на теб, но не за теб. Ако мълчиш, някой може да те реши за глупав, но когато си отвориш устата, може да потвърдиш тези съмнения” - каза Филип Станев.

“Не за пръв път и предният път го казах, сега пак ще потвърдя. Полицията винаги използвана за политически цели, за тези които искат да влязат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание” - отвърна Маринов на Станев.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков, видимо превъзбуден, се обърна към Хаджигенов с репликата: "Или си пийте хапчетата, или напуснете залата". Той заяви, че много от депутатите в залата са благодарение на протестите там, но не са присъствали на самите протести - даде за пример Тошко Йорданов и Трифонов от ИТН. Обвини и че Хаджигенов е адокат на близки на Божков.

Йорданов, от своя страна, му отвърна: “Татко, скъпи мой, мога да ти дам снимки и видео материали, че в тази зала има хора, които са били на протестите. Вас обаче ви нямаше, татко.”

Адвокат Хаджигенов коментира, че още вчера в неговия кабинет е била девойката Цвети, чиято блуза беше надигана, както са ѝ правени снимки в полицията по време на кървавата сряда, и че насилията, случили се тогава са били решение като незаконни. Той заяви "Добре дошли в света на слабите адвокати, но не забравяйте, че полицейската палка има две страни."

 

 Хаджигенов защити мотивите си за искането да бъде създадена временната комисия. Комисията ще извърши всички действия, които не е извършила прокуратурата, бившият министър на вътрешните работи и ще бъдат събрани доказателства, с които да бъдат разкрити престъпленията, обоснова се той. Ние дължим на българските граждани това, което не е реваншизъм. Така трябва да изглежда правосъдието в една нормална държава, посочи Хаджигенов.

 

Вторият въпрос, който трябва да разгледа комисията е незаконните подслушвания. Темата с подслушванията ни връща в едни от най-мрачните и мракобесни комунистически и фашистки времена, отчете той. Причинихме си с предходната комисия известно удоволствие и Хаджигенов призова никой да не се надсмива на темата. Нека не превръщаме дискусията в жалък долнопробен цирк, настоя той.

 

От своя страна Маноил Манев заяви, че ако някои е извършил престъпление срещу мирно протестиращи граждани и бъде доказано от съда, то никой от нас не трябва да забравя, че едни хора изпълняващи служебните си задължения били подложени на опит за убийство. По думите му същите те български граждани, които изпълнявали служебните си задължения, имало опити да бъдат запалени. Нека да изясним дали е имало опити за палеж или не, призова Манев.

 

Той настоя още да се добави незаконното подслушване в текста на временната комисия, за да се види дали служебният министър на вътрешните работи не е използва СРС-та. Надявам се с разум и без театрална емоции да преминем към гласуване, пожела си Маноил Манев.

 

Адвокат Николай Хаджигенов не се съгласи с предложението на ГЕРБ, като настоя те да си измислят Комисия за сътворение на света, която той ще подкрепи. ПГ на „Демократична България“ подкрепя създаването на такава временна комисия.

 

Борислав Сандов се аргументира от трибуната на парламента, че по време на миналогодишните летни протести службите използвали сълзотворен газ срещу него и насилие срещу протестиращите хора. Той няма съмнение, че това не били само действия на служители на МВР, а действия продиктувани от заповедите на политически ръководители.

Сандов настоя комисията да остане в обхвата на вносителя.

 

Мария Капон отсече, че над 100 човека минали през сълзотворния газ на полицията. „Искаме да знаем какво беше и кой даде тази заповед. Никога повече като майка не искам да виждам някой да рита децата ни по бъбреците и дробовете. Искам да знам кои бяха те, искам да видя видеокадрите и къде са сега тези хора“, настоя Капон.

 

Депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че мутренско-милиционерщината, наложена в МВР от ГЕРБ не само трябва да бъде отстранена, а виновните за това трябва да си получат заслуженото.


От категорията

Ключов пленум за левицата. БСП решава дали да подкрепи правителство на ИТН

-1617973994.png

Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да получи мандат от Националния съвет на ...

25 юли 2021 | 08:14

Радев: Ще връча мандата за съставяне на правителство, когато партиите гарантират резултат
(Видео)

-1623155716.png

Президентът участва в церемонията по връчване на дипломите на курсантите от НВУ ...

24 юли 2021 | 19:15

Деница Сачева: Програмата на ИТН е неизвестна, загадка е за какво се преговаря
(Видео)

-1614151470.png

ГЕРБ е най-подготвена да управлява и има качествени експерти, което ги направи ...

25 юли 2021 | 11:21

Новият директор на „Александровска”: Болницата работи на загуба от 2012 година
(Видео)

Новият директор на „Александровска”: Болницата работи на загуба от 2012 година-1627200974.jpg

През 2013г., когато за изпълнителен директор е определен проф. Ангелов, започва ...

25 юли 2021 | 11:14