Седмицата на азиатските изкушения в МЕТРО приключи на 23 март, но асортиментът от 75 продукта – както хранителни, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна, все още може да бъде намерен във веригата магазини.
Читателите на Епицентър.бг, които са изкушени или прохождат в азиатската кухня имат шанс да спечелят голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг (на имейл mgigova@abv.bg) и публикувана в сайта. Късметлията ще подобри уменията си на еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май, където ще попива майсторство от най-добрият в бранша – шеф Цветомир Николов. Резултатите от надпреварата ще бъдат огласени на 31 март.
Двамата подгласници на победителя също няма да си тръгнат с празни ръце – те ще получат като награда суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста.
Пакистански десерт Рас Гула от Соня Илиева от Силистра
Необходими продукти
захар - 2 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
извара - 250 г безсолна, кашкавалена
грис - 250 гр.
ванилия - 3-4 прахчета
сол
лимонтузу
Приготовление
Сварете захарен сироп от захарта и водата и добавете щипка лимотузу заедно с ванилията. Оставете сиропа да изстине.
Разбъркайте изварата с гриса. Оформете около 30 гладки топчета с големината на орех. По желание сместа се боядисва със сладкарска боя по избор.
В голяма тенджера сложете около 1.5 л вода с малко сол да кипне. Пускайте топчетата да се сварят - по време на варенето ще увеличат обема си. Варенето трае около 5 минути или малко повече.
Готовите топчета извадете с решетъчна лъжица, като трябва добре да ги отцедите от водата. След като изстинат ги залейте със захарния сироп и Рас Гула са готови за консумация.