Необходими продукти
За две порции
260 г калмари
80 г булгур
50 г зехтин
200 г пресен спанак
1 стрък зелен лук
1/2 скилидка чесън
500 мл рибен (или зеленчуков) бульон
сол
черен пипер на вкус
1 малка щипка шафран (по желание)
100 г доматен сос
няколко листа пресен спанак или рукола
Начин на приготвяне
1. Подготвяме плънката, като сваряваме булгура в подсолена вода на тих огън.
2. В отделен съд запържваме за кратко ситно нарязания зелен лук, чесъна, добавяме спанака, след което задушаваме всичко с бульона и добавяме малко шафран по желание.Оставяме всички вкусове да се смесят, като разбъркваме постоянно.
3. След кулинарна готовност на плънката оставяме да се охлади напълно и пълним калмара, притискайки сместта добре, за да е плътно.
4. Запечатваме калмара с бамбуково шишче или клечка за зъби и запичаме на предварително загрят тефлонов тиган (или плоча) с малко зехтин от всички страни.
5. Изваждаме, оставяме да си почине за няколко минути и нарязваме на шайби. Аранжираме в походяща чиния с малко доматен сос и зеленина.