Необходими продукти:
1 шаран
2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. счукани орехи
4 глави лук
300 г гъби
2 моркова
1 лимон
1 ч.ч. олио
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Шаранът се измива добре. Поръсва се във външната и вътрешната част с прясно изцеден лимонов сок. Посолява се и се оставя настрана да престои около час.
Междувременно се подготвя плънката, като в тенджера се задушава нарязаният лук в олио и малко вода. Прибавят се гъбите и морковите, нарязани на кубчета. След като се позадушат, се добавя оризът и пърженето продължава, докато стане прозрачен. Подправя се със смлян черен пипер и се долива топла вода.
Щом оризът започне леко да поомеква, тенджерата се маха от котлона, прибавят се ореховите ядки и ситно нарязаният магданоз. Сместа се оставя да изстине, след което с част от нея се пълни шаранът. Зашива се с конец.
Пече се в предварително намазнена тава, като около рибата се разстила останалото количество плънка. Полива се с 2-3 с.л. олио и остатъка от лимоновия сок. Долива се и вода.
Ястието се пече до готовност в предварително загрята на умерена температура фурна.