С „Марина“, „Сто милиона или левче“, „Бела Белинда, „Приятели“ и с още над сто мелодични шлагери свързваме името на доайена на българската естрада Димитър Йосифов, неслучайно наричан Царя на италианската канцонета и Посланика на италианската забавна песен. Може би малцина знаят, че той е единственият български изпълнител с продадени над 5 милиона плочи. През 2004 г. певецът получава международната премия „Мирта Габарди“, става и „Кавалер на Златната звезда за солидарност с Италия“. От десетилетия датира приятелството му със звезди като Пепино ди Капри, Албано и Ромина Пауър и Джани Моранди.
През тази година изпълнителят, който все още има глас и силна власт над публиката, отбеляза своята 80-годишнина с прекрасен концерт и книга за фестивала „Сан Ремо“. Наскоро той се завърна от Италия, където е гледал „Тоска“ в Арена ди Верона - забележително преживяване. Вълнуващото пътуване е подарък за юбилея от семейството на дъщеря му - примата на Музикалния театър Добрина Икономова.
Димитър Йосифов е майстор и в кухнята. Опитният кулинар признава, че негов учител в готвенето е незабравимият му колега и приятел Боян Иванов, от когото е научил много. За читателите на „Преса“ днешният ни гост предлага две от любимите си рецепти.
Необходими продукти
2 големи парчета замразена риба пангасиус
подправка за риба
1 голяма глава лук
200-300 г печурки
50 г манатарки
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
За пюрето
1 кг картофи
прясно мляко
1 яйце
масло
сол
Начин на приготвяне
1. Рибата се размразява, леко се начуква с дървено чукче и се наръсва с микс подправки за риба (продава се готов).
2. За плънката: сушените манатарки се слагат за 10 минути в малко хладка вода; след това се нарязват на ситно заедно с печурките и се задушават със сол, черен пипер, магданоз.
3. Картофите се сваряват, намачкват се с малко прясно мляко, масло, яйце и сол и се прави картофено пюре.
4. В тава се слага едното парче риба, върху него се изсипва задушената смес за плънката, покрива се с второто парче риба, замазва се отвсякъде с картофеното пюре. Върху него леко се рисуват с вилица люспите на рибата, а за красота може да се прибави и парче от рибата с опашката.
5. Пече се 40 минути във фурна на 160 градуса.