Франсиско Алвадо Кардона или просто Пако, както е познат сред приятелите си, идва в България миналата пролет, за да работи като готвач. Със своя съгражданка от Валенсия се заемат със задачата да отворят испански ресторант в София, но критериите им бързо се раздалечават. Случайната среща с българина Христо кара Пако да остане в страната и двамата създават автентично средиземноморско място. Така „Тапас бар“, на който Кардона е гурме майстор, се превръща в средище на испанската гастрономия и става част от сдружението „Мулти Култи“. Името му е заимствано от емблематичното студено или топло месно или вегетарианско предястие тапас - хлебче с доматена салца, хамон, кашкавал, панирано яйце, панирана скарида и друго по избор. В кухнята си Пако никога не използва замразени полуфабрикати, предпочита клиентът му да почака повече, но да му сервира прясно приготвена храна. Почти всички продукти се внасят от Испания - шафран и други подправки, бульон, зехтин, вино, зрял кашкавал, меса, риба тон, аспержи, както и някои от сушените зеленчуци. „Ако нямаш тези неща, никога не можеш да постигнеш автентичния вкус“, категоричен е Франсиско.
Пълнени чушки с испанска тортиля
Необходими продукти (за 2 порции)
4 средни картофа
4 големи чушки
1 глава стар лук
4 яйца зехтин и сол на вкус
Начин на приготвяне
1. В дълбок тиган или малка тенджерка се налива повече зехтин и се загрява.
2. Картофите се нарязват на дребни кубчета и заедно със ситно нарязания лук се слагат в съда и се варят (а не пържат) на слаб огън.
3. Когато са готови, картофите се изцеждат от мазнината. Към тях се добавят предварително разбитите яйца и сол на вкус.
4. Чушките се почистват от семките и се пълнят със сместа.
5. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 5-6 минути - колкото яйцата да стегнат. Готовото ястие може да се консумира топло или студено.