Необходими продукти
4-5 средно големи патладжана
сол на вкус
За плънката
зеле, моркови, чесън, магданоз, листа от целина
За саламурата
1 с.л. оцет
1 с.л. вода
1,5 к.ч. сол
Начин на приготвяне
1. Отрязват се дръжките на патладжаните, прави се дълбок разрез по дължината им, без да се прерязват, и накрая се изважда с лъжичка семенната им част. Посоляват се и се оставят да престоят 30 минути.
2. Патладжаните се пускат във вряла вода да поврат около 5 минути, след което се изваждат и отцеждат.
3. Прави се плънка от ситно нарязаните зеленчуци и подправки. Сместа се посолява и с нея се пълнят патладжаните. Нареждат се в буркани и се заливат с предварително сварената саламура. Бурканите се затварят и стерилизират.