Бърза и перфектна, с въображение и чувство за естетика, но и с дисциплина и с много познания за продуктите и най-здравословното им и вкусно оползотворяване. Такава е Кристина Ранкова - един от най-респектиращите участници в наскоро отминалото кулинарно тв събитие „Мастършеф“. Талантът, демонстриран в предаването, е плод на любовта й към готвенето, която я съпътства цял живот. Още съвсем млада Криси поема отговорностите на работеща жена, съпруга и майка: работи в собствено кафене, а след това - в бара на Виенския салон на хотел „Шератон“, по-късно и на Японския хотел. После си остава у дома, за да се грижи за семейството си, като запазва и развива кулинарните си умения. Можем да завиждаме на близките й, за които години наред готви всеки божи ден нещо ново и различно. Дълго време семейството живее и в Гърция, където Кристина има много време да експериментира в кухнята и да опознава „тази невероятна вселена - кулинарията“. Тя запазва страстта си към нея дори когато децата поемат по собствен път. Купува си готварски книги и списания, но най-много я обогатяват пътуванията. Най-хубавите й спомени са от Мексико и Китай, чиито кухни обожава, а при честите си пътувания до Лондон винаги пробва нови и различни неща.
Необходими продукти
1 средно голямо пиле (или малко петле, пилешка пържола от бут, пилешко филе, като за филето времето за приготвяне е с 15 мин по-малко)
За пълнежа
2 глава лук шалот
масло и зехтин
2 скилидки чесън
1 см джинджифил
1 малка люта чушка
2 фурми (или 1 шепа стафиди, 2 сушени смокини)
1 шепа червени боровинки
салвия
сол
чер пипер
1 шепа едри трохи от стар хляб и едро нарязани кестени
Начин на приготвяне
1. Продуктите за пълнежа се задушават в следния ред: лукът шалот, чесънът, джинджифилът, фурмите (или стафиди, или изсушени смокини). Овкусяват се със сол и черен пипер, накрая се слагат шепа едри трохи от стар хляб и едро нарязаните кестени.
2. Месото се начуква и се слага плънката. Със стреч фолио месото се навива и се връзва на стегнат бонбон (може да се наложи да се завие в няколко пласта фолио, за да не влезе вода).
3. Загрява се вода до степен, при която има балончета на дъното, но да не е завряла. През цялото време трябва да се следи да не завира.
4. Бонбонът се слага във водата за около 15-17 мин (филето 10-12 мин), след което се вади от фолиото и на тиган в масло се запържва от всички страни за кратко.