Денис Ников е работил в различни по класа заведения и ресторанти. В тях прави началните си стъпки като готвач, като отвсякъде се стреми да вземе най-доброто. Но за младия мъж кулинарията разкрива цялата си прелест преди около три години.
Тогава се запознава с Ивайло Петков - един от нашите най-известни шеф готвачи, вече гостувал в рубриката ни „Гурме“. Едва под негово ръководство днешният ни гост изпитва истинската тръпка на готвенето и усеща, че мястото му е в кухнята и никъде другаде.
Благодарение на работата си при шеф Петков в ресторант „Лейзи“ Денис научава много тънкости в професията и желанието му да продължава напред се разпалва все повече. Първоначално той се научава как да прави истински вкусен хляб, по-късно става отговорник на студената кухня. Вече е сигурен, че никога не би сменил с друго поприще готвенето, защото удоволствието и удовлетворението от него не може да се сравни с нищо.
Пълнено пилешко филе, глазирано с мед
Необходими продукти за 2 порции
Около 400 г пилешко филе (пеперуда)
200-250 г сирене чедър
5-6 сушени доматчета
100 мл готварска сметана
2 средно големи картофа
6 зелени аспержи
2 с.л. мед
50 мл тъмен балсамов оцет
Начин на приготвяне
1. С остър нож пеперудата се разделя на две отделни филета. Всяко от тях се отваря и се пълни със смес от нарязаните на дребно чедър и сушен домат.
2. Навива се на руло и се увива в пластично фолио във формата на бонбон. Добре стегнатите бонбони се пускат в кипяща вода за около 4-5 минути. Фолиото се отстранява от свареното вече пиле и на загрят тиган месото се запечатва в малко мазнина. След това в тигана се добавят медът и тъмният балсамов оцет до хубаво глазиране от всички страни. Готовото пиле се нарязва на шайби.
3. За гарнитура: картофите се измиват много добре и се нарязват на шайби от по 1 см. Сваряват се до полуготовност. След това на тиган картофите и зелените аспержи се сотират с масло и пресни билки.
4. За соса: на тиган се загрява сметаната и в нея се разтопява останалият ни чедър. Готовата смес се пасира и овкусява със сол и пипер.