Човек се чувства като Алиса в страната на шоколадовите чудеса, когато прекрачи с Ради Стамболов прага на пълната с изкушения шоколатиера или хвърли поглед към безбройните торти и всякакви невероятни десерти в неговата сладкишница „Гаврош“. Днешният ни гост е може би най-известният сладкар у нас - всеки, който поне малко се интересува от кулинарното изкуство, го познава като член на журито на първото тв състезание за готвачи Lord of the chefs, от гурме презентациите и от участията му в телевизионни и интернет предавания.
Завършил сладкарския техникум „Христо Ников“ и Колежа по туризъм във Варна, Ради Стамболов започва в ресторанта на софийския „Шератон“, по-късно работи и в „Шератон“ в Доха, Катар. Готвил е за 13 президенти на различни държави и за всякакви видни особи.
Голямата страст на този кулинарен виртуоз е шоколадът. С него са свързани и мечтите му в професията - да създаде и наложи свой продукт, да има шоколадова фабрика.
Панакота с бял шоколад и ягоди
Необходими продукти (за 24 бр. по 80 г)
750 мл прясно мляко
50 г захар
750 мл животинска сметана
20 г желатин
100 г бял шоколад
500 г ягоди
Начин на приготвяне
1. Желатинът се разбърква и накисва във водата за 4-5 мин.
2. В тенджера се смесват млякото, сметаната и захарта. Слагат се на огъня и се разбъркват, докато сместа заври и захарта се разтопи. Отстранява се от огъня и се добавя желатинът. Разбърква се, докато желатинът се разтопи.
3. Добавя се белият шоколад. Разбърква се, докато се стопи и той.
4. Сместа се охлажда и се налива в купички.
5. 2/3 от ягодите се пасират, а 1/3 се нарязват. Смесват се и с получената смес се гарнира готовата панакота, която може да се сервира върху чиния или в индивидуален съд (купичка или чаша).