Парламентарните избори в България ще са три дни след "Три морета" в София

През януари т.г. Радев отправи покана за участие във форума към президента на САЩ

Радев насрочи парламентарните избори в България три дни след "Три морета" в София

6909 | 5 май 2021 | 12:56

Радев посочи, че страната ни е амбицирана да следва тази линия на регионално сътрудничество и свързаност, добавяйки и фокус върху приноса на науката, образованието и технологиите.


Президентът Румен Радев насрочи датата за извънредните парламентарни избори в България три дни след срещата на върха "Три морета", която ще се проведе в София.

 

Днес държавният глави обяви, че изборите ще са на 11 юли, а Шестата среща на Триморието в българската столица е определена за 8-9 юли.

 

Инициативата „Три морета“ (ИТМ) е политически проект от 2016 година на 12 държави членки на ЕС , разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, и е подкрепяна активно от Съединените американски щати.

 

Всяка година инициативата събира 12 държави – Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България.


През януари т.г. българският държавен глава отправи покана за участие във форума към президента на САЩ. Това се случи по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.

След това българското домакинство беше обсъдено на среща на президента Румен Радев с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, която бе на посещение у нас, водена от Матю Бойс – заместник-помощник държавния секретар на САЩ.

Чрез "Три морета" държавите участнички целят да се задълбочи интеграцията им в региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, информационните технологии и бизнеса, което да допринесе за изграждането на по-силна и свързана Европа.

През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. 

При поемането на домакинството от Естония за организирането на срещата на върха през юни 2021 г. в България президентът Румен Радев посочи, че страната ни е амбицирана да следва тази линия на регионално сътрудничество и свързаност, добавяйки и фокус върху приноса на науката, образованието и технологиите.

Румен Радев подчерта, че България очаква инициативата „Три морета“ да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да се компенсират разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

 

"Три морета" е спорна инициатива, която не се посреща с еднакво одобрение от всички страни, членки на ЕС.

 

"Инициативата „Три морета“ дава възможност България да се набърка между шамарите, които си раздават глобалните фактори“, e мнението на геополитическия анализатор Боян Чуков за мероприятието.

 

Тази инициатива е изключително остро мероприятие срещу интересите на Русия и Китай от една страна, а от друга се разминава с енергийната политика на големите страни в Западна Европа, които са наши стратегически съюзници по линия на ЕС. Имам предвид Германия и Франция“, обясни той.

Инициативата„Три морета“ е много стара, разработена от полския генерален щаб и е насочена срещу Съветския съюз и се нарича „Лигата на Прометей“. „Върху нея израства Двуморието, където идеята е Полша да се превърне в регионален фактор.

По-късно, през 2008 година ЕС предлага източното партньорство, което е преработено издание на прометеизма. И вече днес, на базата на новата енергийна стратегия на САЩ, която беше приета от администрацията на Доналд Тръмп, излезе инициативата „Три морета“, посочи Чуков.

 

Съчетаването на подготовка за провеждането на парламентарните избори с подготовката на срещата на върха "Три морета" в условието на служебно правителство ще бъде изключително изпитание за България, отговорността за което пада изцяло върху президента Румен Радев.

 


От категорията

Борис Михайлов след нападките: С някои господа от ГЕРБ ще се видим в съда!

Снимка Правителствена информационна служба-1624454927.png

Говорителят на правителството показа изпълнителен лист от 19 август 2015 г., ...

23 юни 2021 | 16:22

Болничният му вече е изтекъл

Отстраненият шеф на пловдивската полиция: В отпуск по бащинство съм до ноември

Снимка БГНЕС-1624455241.jpg

Съпругата му се е върнала на работа и до ноември той ще може да използва отпуск ...

23 юни 2021 | 16:32

Мустафа Карадайъ от Казанлък: Тези, които се кичат с етикет “промяна”, са подмяна!
(Видео)

Ръководството на ДПС е убедено, че в област Стара Загора ДПС може да вземе два мандата -1624480287.jpg

В България няма диалог между партиите и институциите, няма взаимен контрол ...

23 юни 2021 | 23:26

Cмeнихa шeфa нa баретите
(Видео)

-1465066406.jpg

Ocнoвнaтa зaдaчa на подразделението e рeaгирaнe cрeщу тeрoриcтични дeйcтвия, ...

23 юни 2021 | 20:38