ЦИК получава близо 10 млн. лв. за изборите

ЦИК получава близо 10 млн. лв. за изборите

Партиите се разбраха за състава на РИК в Благоеград, но не и във Варна и Кюстендил

2949 | 6 авг. 2022 | 14:12

Изборните надзорници ще определят състава на Комисията в Кюстендил и Ямбол


Партиите се разбраха за състава на Районната избирателна комисия в Благоевград, но не и във Варна, Кюстендил и Ямбол, предадоха БНР и БТА. Затова съставът на РИК-Кюстендил ще бъде определен от Централната избирателна комисия.

ЦИК получава близо 10 млн. лв. за изборите, съобщи още националното радио.

 

Партиите и коалициите в Благоевград постигнаха консенсус за състава на Районната избирателна комисия (РИК), след проведени консултации в Областна администрация.

С право на най-много членове на РИК бе коалиция „Продължаваме промяната“ като нейният представител адвокат Методи Байкушев предложи за председател адвокат Василка Христова.

Общо седем партии и коалиции взеха участие по време на консултациите, които бяха проведени от областния управител Николай Шушков – коалиция „Продължаваме промяната“, коалиция „ГЕРБ- СДС“, партия „Движение за права и свободи“, коалиция „БСП за България“, партия „Има такъв народ“, партия „Демократична България – Обединение“ и партия „Възраждане“.

С решение на Централната избирателна комисия е определен състава на Районните избирателни комисии, като според него най-много членове има право да излъчи коалиция „Продължаваме промяната“ – 5 членове.

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ излъчи предложение за заместник- председател Антоанета Богданова и трима членове на комисията. Другият заместник- председател бе предложен от коалиция „БСП за България“ – Елеонора Атанасова. За секретар партия „Движение за права и свободи“ предложи Галена Николова- Узунова.

Останалите участници в консултациите дадоха своите предложения съответно за членове на РИК- Благоевград.

След консултациите бе изготвен протокол, който още днес ще бъде изпратен до Централната избирателна комисия.

При направените предложения и дебати не беше постигнат консенсус за избор на председател и състав на РИК - Варна. Поради тази причина материалите и всички представени днес документи се изпращат на Централната избирателна комисия за вземане на решение.

Консултациите бяха проведени в сградата на Областната администрация в морската столица и бяха водени от областния управител Марио Смърков.

На тях присъстваха: коалиция „Продължаваме промяната“, коалиция „ГЕРБ-СДС“, партия „ДПС“, коалиция „БСП за България“, партия „Има такъв Народ“, коалиция „Демократична България - Обединение “ и партия „Възраждане“.

Централната избирателна комисия ще определи състава на Районна избирателна комисия/РИК/-Кюстендил за провеждането на изборите за Народно събрание, за 10-и избирателен район, на 02.10.2022 г.

Консултациите за определяне състава на РИК се проведоха при областния управител на Кюстендилска област инж. Александър Пандурски днес.

Упълномощените представители на парламентарно представените политически партии и коалиции обаче не постигнаха консенсус за разпределението на ръководните постове в РИК. Спорни се оказаха позициите председател, зам.-председатели и секретар.

И Коалиция „Продължаваме промяната, и Коалиция „ГЕРБ-СДС“ настояха да получат председателското място.

От името на Коалиция „Продължаваме промяната“ бе предложена юристът Тодорка Илиева, която оглавяваше РИК и на последните избори. Коалиция „ГЕРБ-СДС“ предлагат Венцислав Механджийски.

Предложенията за двете зам.-председателски места са общо пет, сред които ПП „Има такъв народ“ предлага Илиян Хаджийски, Коалиция „Демократична България-Обединение“ – Румяна Севдина, ПП „Възраждане“ – Владимир Миланов, а за секретар две – Александра Колева от квотата на ПП „Движение за права и свободи“ и Добри Божков от квотата на Коалиция „БСП за България“.

В същото време представителите на ПП „Движение за права и свободи“ и Коалиция „БСП за България“ изразиха готовност да отстъпят за секретарско място, само ако получат зам.-председателска позиция.

Призивът за консенсус от страна на областния управител инж. Александър Пандурски не доведе до общо решение. Затова протоколът от проведените днес консултации ще бъде изпратен на ЦИК, която ще вземе и решението за определяне състава на РИК-Кюстендил.

„За съжаление през последните години при нас ЦИК взима решения“, коментира инж. Александър Пандурски.

РИК-Кюстендил ще бъде 13-членнна. На база парламентарното си представяне разпределението по квоти е съответно Коалиция „Продължаваме промяната“ – 4-ма членове, Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3-ма членове, ПП „Движение за права и свободи“ – 2-ма членове, Коалиция „БСП за България“ – 1 член, ПП „Има такъв народ“ – 1 член, Коалиция „Демократична България-Обединение“ – 1 член, ПП „Възраждане“ – 1 член.

 

ЦИК ще определи състава на Районната избирателна комисия (РИК) в 31 МИР - Ямбол, след като днес на консултациите при областния управител за предстоящия предсрочен парламентарен вот партиите и коалициите не постигнаха съгласие.

Представителите на БСП и ДПС не успяха да се споразумеят за позицията на секретар в РИК - Ямбол. Без възражения бяха определени председателското място и двамата заместник-председатели. Начело на РИК ще е юристът Биляна Кавалджиева от квотата на "Продължаваме Промяната", която допреди дни беше заместник-областен управител, но подаде оставката си. Нейни заместници ще са представител на ГЕРБ - Ани Канева, и на "Демократична България" - Николай Начев.

Съгласно Изборния кодекс в 13-членната Районна избирателна комисия в Ямбол "Продължаваме Промяната" имат право на четири места, "ГЕРБ - СДС" - три, ДПС - две, а по един представител могат да имат "БСП за България", ИТН, "Демократична България " и "Възраждане".

Централната избирателна комисия (ЦИК) получава близо 9 милиона 990 хиляди лева за организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

В същото време правителството поема ангажимент да осигури допълнителни средства за Комисията, ако се сключат договори за логистика и техническа поддръжка на машините за гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на вота с устройствата. Това става ясно от публикуваната План сметка, приета от правителството.

В документа се разписва харченето на отпуснатите 70 милиона 537 хиляди лева за изборите.

Близо 10-те милиона лева, които ЦИК получава, са за възнаграждения и осигуровки на заети по трудови и граждански договори, за материално-техническо осигуряване на изборния процес, включително за отпечатване на хартиените бюлетини за гласуване, за компютърната обработка на данните от гласуването, за разяснителната кампания за правата и задълженията на гражданите са начина на гласуване, както и за медийни пакети, които ще се платят от ЦИК на партиите, коалициите и инициативните комитети.

По бюджета на МС се осигуряват 7 милиона лева, за да се плащат възнагражденията на РИК.

Най-много средства - 29 милиона и 400 хиляди лева за подготовката на вота получават общините. Те ще плащат възнагражденията на членовете на СИК и по това перо се заделят 15 милиона лева, други 14 милиона са отново за логистични действия на местните управи.

МВР получава 12 милиона и 700 хиляди лева, а външното ни министерство - 7 милиона 635 хиляди лева, като с тези средства трябва да организира изборите извън страната.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19