Първан Симеонов

Страната се нуждае от нормална промяна на властта или нови избори, категоричен е той

Първан Симеонов: Най-логично е партиите на протеста да съставят кабинет с дискретна подкрепа на БСП

8685 | 8 апр. 2021 | 11:11

Ще загубим много, ако продължаваме да говорим за нова Конституция, за смяна на Изборния кодекс и въвеждане на електронно гласуване. Няма нужда да преучредяваме държавата си в момента, смята директорът на "Галъп интернешънъл"


Най-логичният сценарий е партиите на протеста да съставят кабинет с дискретна подкрепа от БСП. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

 

„БСП е част от статуквото, но все пак опозиционна“, уточни той и добави, че българите са решили, че искат промяна. Според него втора опция е Слави Трифонов да отива към предсрочни избори, за да има по-ясно мнозинство. По думите му на същото мнение са и от „Демократична България“.

 

„Стабилността и при двата варианта не е сигурна. Наивно би било да мислим, че политиците мислят за стабилността на страната ни“, каза още той.

 

Според политолога ще загубим много, ако продължаваме да говорим за нова Конституция, за смяна на Изборния кодекс и въвеждане на електронно гласуване. „Няма нужда да преучредяваме държавата си в момента“, каза още Първан Симеонов.

„Всички тези неща ми се струват ненужни и доказано наивни и хабящи енергия. Това, от което се нуждае страната, е нормална промяна във властта, съгласно исканията на народа, или нови избори. Във всеки случаи нямаме нужда да преучредяваме държавата си сега. Знам, че изглежда красиво и идеалистично и всеки на улицата ще се съгласи с това, без да знае какво точно има предвид, но това ще ни донесе само беди и загуба на национално време. България има нужда от сериозно бачкане, без значение от страна на кого, за модернизация, защото обратното ще означава завинаги да останем в периферията на всички и във всичко. Тъжното е, че голяма част от хората, които говорят за велики народни събрания и т.н. прекрасно знаят, че това са глупости“, коментира директорът на „Галъп интернешънъл“.

Първан Симеонов каза още, че настоящият резултат от парламентарните избори се дължи на политизацията на младите хора в България и протестите от лятото. Според него, ако политическите шеги и закачки продължат още две-три седмици, е възможно гласоподавателите да сменят избора си, при потенциални предсрочни избори.

„Хич не е нелогично част от народа да си каже, че е по-добре да се върне старото, поне е познато. Съществена роля ще има президентът Румен Радев, защото той е в изгодна ситуация в момента и може да бъде гарант на едно правителство на протестните партии с подкрепа на БСП. Всичко това ще прилича на предварителен тур на президентските избори“, коментира още Първан Симеонов.

 


От категорията

По предложение на правителството Радев уволни главния секретар на МВР

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента-1621007248.jpg

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на президента да издаде Указ ...

14 май 2021 | 18:43

Плевнелиев: След изборите на 11 юли ще бъде направено всичко възможно за съставяне на правителство

-1619034305.jpg

Хората не искаха да ходят на избори, но ще има такива. Ако обаче след изборите ...

14 май 2021 | 18:53

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

-1605812911.jpg

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун ...

14 май 2021 | 19:44

Министър Асен Василев предупреди: Започват сериозни проверки от НАП

Министър Асен Василев: Започват сериодни проверки от НАП-1620985440.jpg

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от ...

14 май 2021 | 12:43