Първан Симеонов

Това е нож с две остриета – В такава ситуация партийния електорат започва да скърца.

Първан Симеонов: Нека чуем как говори Хекимян, може да има талант за политик, да не го отписваме

10133 | 26 септ. 2023 | 10:42

Борисов не е имал много варианти за кандидат. Той опитва да омекоти потенциална загуба, като представи състезнието като не политическо, а като шоу", смята Симеонов.


Борисов е всичко, но никога скучен. Предполагаше се, че напускането на Хекимян от bTV е именно заради това. Важно е да имаме устойчиви партии, а вкарването на надпартийни лица в политиката, е обидно за истинската политика. Това бе обидно най-вече за Георги Георгиев.

Това заяви в ефира на Нова телевизия пиар експертът Пепи Димитрова.

 

"Борисов вкарва в много хубав капан ПП-ДБ. Той им подарява кметското място за сметка на Общинския съвет, а кметът е винаги заложник на Общинския съвет. Ще видим едно управление на София, сходно на това на национално ниво“, каза тя.

Според Георги Лозанов, който също бе в студиото, решението на Хекимян е укоримо.

„Пада върху ГЕРБ един товар, че има топли връзки в медиите, които се превръщат в политически ресурс в определени моменти“, каза той.

 

По думите му тези избори са малко тип „Боговете са полудели“. 

"Градската десница извади човек, който беше провокация за част от електората заради своето минало. Борисов има дълго управление на града и много кадри, но вади човек с тотално друг репертоар. БСП пък вадят синдикален лидер и го местят на този терен. Дори "Възраждане", дето пращат уловен войник, са много по-тихи и извън своята реторика. ИТН само са предвидими, но те винаги са били персонаж извън политическата картина.

Според него ситуацията е много разбъркана.

 

„Причините са две – отпадна най-тежкото напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, което беше с формирането на правителството, а втората е евроатлантическата ориентация и дезориентация. Тя тук няма голяма валидност, защото тук хората са проатлатнически настроени. Тук няма да има драматургия“, каза Лозанов.

 

Политологът Димитър Ганев от "Тренд" също се намеси в разговора:

"Герджиков, Габровски, а сега Хекимян – ГЕРБ е в серия. Основната цел, която беше поставена, беше излизането от политическата изолация. Не мисля, че Хекимян се вписва в линията на излизане от политическата изолация. Основната линия тук е, че изборите ще се решат в два тура. Винаги един партиен кандидат расте по-малко между двата тура, отколкото надпартийния кандидат. Вторият увлича повече периферия", издаде той.

 

"Хекимян очевидно не е свързан по никакъв начин с управлението на столицата. ГЕРБ имат присъствие в Столична община от 18 години. Търси се някакво освежаване", добавя политологът

"Това прозираше и от първото изказване на Хекимян – не му харесват как са наредени жълтите павета. Иска да прави ревизия на ремонтите в София“, каза Ганев.

По думите му обаче това е нож с две остриета – В такава ситуация партийния електорат започва да скърца.

 

„Те са защитавали управлението на столицата в продължение на 18 годни. Важно е тук хем да не обидиш своите, хем да търсиш и път към другите“, каза той.

В студиото бе и Първан Симеонов – политолог от „Галъп“:

„Нищо особено не казва Борисов. Поредицата сондажи показват, че домакин в това състезание е кандидатът на сините в София, колкото и да не му е синя биографията. Борисов не е имал много варианти за кандидат. Той опитва да омекоти потенциална загуба, като представи състезнието като не политическо, а като шоу", смята Симеонов.

 

"Второто което се опитва да направи, е да се създаде усещането за надполитическа кандидатура и да се отвори ветрилото на втория тур. Това обаче не е никак лесно. Как ще събереш антивот. Как ПП-ДБ ще съберат антигерб вот, като са в коалиция с тях или как ГЕРБ ще събере антикомунистически вот. Терзиев звучи като абстрактен мечтател", анализира той.

"Ваня Григорова е автентичен скандалджия левичар. Тя си е на мястото. Кандидатът на Възраждане също ще е в роля. Ние от „Възраждане“ не очакваме експертиза, а само крякане. Тук обаче имаме анализи“, каза той.

Ганев направи прогноза, изхождайки от парламентарните избори през април. „Има две големи формации – ПП и ГЕРБ. Възраждане и БСП са доста по-малки. Това все пак не означава, че не може да има промени в рамките на тези 6-7 месеца“, каза Димитър Ганев от Тренд.

 

По думите му до балотаж обикновено стигат все пак кандидатите на най-големите партии. „На втори тур обаче и на Хекимян и на Терзиев ще им е трудно да се обърнат към гласовете на останалите претенденти от първия тур.

"Ако БСП и Възраждане излязат да гласуват на втори тур, те ще гласуват за този, който им е по-малко антипатичен. Битката между Терзиев и Хекимян ще бъде кой ще ги подразни по-малко", заяви Ганев.

 

Хекимян тук има предимство – смята Първанов, защото журналистът е звучал доста патриотично.

„Хекимян нека да го видим как говори. Няма да се изненадам, ако този човек има талант за политик. Нека не го отписваме. Борисов уж щял да им даде победата. Той не обича да губи. Как да даде освен това нещо, което и без това не е негово", каза Симеонов.

 

Ако е така, то това значи, че той е много добър политик, защото победата хич не е негова. Хекимян обаче може да победи. Иначе идеалният кмет би бил Георги Георгиев, той е перфектен, но не е разпознаваем и там е проблемът“, каза той.

 

Според Пепи Димитрова ГЕРБ ще мобилизира твърдото си ядро категорично, но не е ясно дали на втория тур те отново ще гласуват там.


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

"Политико": НАТО дава измамни надежди на Украйна, Западът говори празни приказки за присъединяване ѝ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски слуша изказването на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, 11 юли 2024 г.-Prezidentat-na-Ukrayna-Volodimir-Zelenski-slusha-izkazvaneto-na-prezidenta-na-SASht-Dzho-Baydan-na-sreshtata-na-varha-na-NATO-vav-Vashington--11-yuli-2024-g-_1721401246.jpg

Макрон предложи в Украйна да бъдат изпратени сухопътни войски на НАТО, а ...

19 юли 2024 | 17:59

НАЙ-ВАЖНОТО

Да се спрат кръвопролитията, враждуващите страни да разговарят, ще се намери решение, пожела Даниил

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

ДПС и Делян Пеевски винаги ще бъдем при реалните проблеми на хората, обяви Анастасов

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

27 противопожарни екипа бяха на територията на пожарите, заяви вътрешният министър

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места-Kalin-Stoyanov-v-18-30-ch--Situatsiyata-postepenno-se-podobryava--nyama-opasnost-za-naselenite-mesta_1721405196.jpg

Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на огъня. На място им е ...

19 юли 2024 | 19:05

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!
(Видео)

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!-Premierat-Glavchev-sled-Saveta-po-sigurnostta--Ne-sme-spirali-da-rabotim-ot-nachaloto-na-stihiyata-_1721398580.png

Съветът е обсъдил и възможността за максимално съкращаване на сроковете за ...

19 юли 2024 | 16:35

185 военни са на терен с 34 единици бойна техника, заяви военният министър след заседанието на Съвета по сигурността

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари
Снимка БТА-Atanas-Zapryanov--V-barz-poryadak-opitvame-da-oborudvame-oshte-dva-helikoptera-za-gasene-na-pozhari-Snimka-BTA_1721403313.jpg

250 хил. лева ще бъдат необходими за т. нар. водни джобове, с които военни ...

19 юли 2024 | 18:34

Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи, каза депутатът от ГЕРБ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността-Rosen-Zhelyazkov--Golemiyat-ni-defitsit-e--che-ne-mozhem-da-spodelim-otgovornostta_1721415861.png

Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана ...

19 юли 2024 | 22:03

Източниците на финансиране за пострадалите са няколко, заяви министърът на финансите

Людмила Петкова: Отпускат се по 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите

Людмила Петкова: Отпускат се по 1578 лв. за спешни нужди на пострадалите от пожарите
Снимка БТА-Lyudmila-Petkova--Otpuskat-se-po-1578-lv--za-speshni-nuzhdi-na-postradalite-ot-pozharite-Snimka-BTA_1721403691.jpg

Земеделските стопани и юридическите лица могат да бъдат подпомагани за ...

19 юли 2024 | 18:40

Премиерът свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията с пожарите в страната

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите. Снимка МО-Ministerstvo-na-otbranata--Oshte-217-voennosluzheshti-se-vklyuchvat-v-gaseneto-na-pozharite--Snimka-MO_1721393564.png

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – ...

19 юли 2024 | 15:49

По-късно през деня депутатите ще изслушат премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция

Парламентът задължи правителството да осигури средства за постралите от пожарите
(Видео)

Депутатите изслушват премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция-Parlamentat-izslushva-Glavchev-otnosno-pozitsiyata-na-Balgariya-za-Sreshtata-na-varha-na-NATO--Snimka-BTA-_1720074766.jpg

В парламентарния контрол участват министрите Людмила Петкова, Георги ...

19 юли 2024 | 08:28