Димитър Главчев не е готвен да е външен министър. Нямам обяснение защо премиер иска и тази длъжност. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ Георги Първанов - президент на България в периода 2002-2012 г., а след това призова служебният министър-председател да остави на дипломатите дипломацията. Политиците да не се бъркат с тези, които не са приемливи, добави той.

 

„Аз не бих могъл да бъде външен министър и си го казвам. Главчев сигурно има друга амбиция. Назначеният служебен външен министър Стефан Димитров обаче е един много добър професионалист. Познавам него и една плеяда български дипломати, които изнесоха преговорите с Европейския съюз и НАТО. Отношението към него е меко казано обидно“, коментира Първанов.

 

След като водещият Златимир Йочев припомни, че именно Първанов е подписал документите за членството ни в НАТО и ЕС, той възкликна „Благодаря ви, че ми вдигнахте топката!“. „И за двете структури съм подписал. Точно затова мога да си позволя да имаме по-умерена и сдържана позиция, която да позволява, България да е част от тази общност, да е солидарен съюзник, но в определени граници, защото не би трябвало да сме по-католици от папата. Не ни приляга да сме ястреби, особено, когато се отнася за регион, близък до нашия“, подчерта той.

 

Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно интервю в предаването „Тази сутрин“ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.).

„Непрекъснато се повтарят едни и същи тези. Като видя някой и вече знам какво ще каже. Опитвам се да чета, колкото се може повече. Имам голяма библиотека и архив. Опитвам се да бъда със семейството си и с моите шест внука. Опитвам се да пътувам повече, но не мога да избягам от това, което виждам и чувам“, добави той.

 

Политическата дейност 

 

„В контакт съм с колеги и съратници. Това е моята активна позиция – да помагам, доколкото мога, на левицата, към която принадлежа. Това беше интересна среща. Събраха се над 500 души от цялата страна – от БСП, от „Левицата“ и други леви организации. Не мога да се ангажирам с прогноза какво ще се случи с тези хора. Да не стане така, както с всички нас. Навършиха се 10 години, откакто ме изключиха от БСП. „Алтернатива за българско възраждане“ (партия АБВ, създадена от Първанов след напускането му на БСП – бел. ред.), участва като част от коалиция „Левицата“, заедно с „Движение 21“, „Социалдемократи“, „Земеделци“ – добър кръг от леви формации. Това е част от цялото ляво. Винаги съм искал, а навремето и го постигнахме, да имаме една широка лява коалиция, която да бъде алтернатива“, каза президентът.

 

В активната политика не бих се върнал. Това не е моята политическа епоха. Тези политически средства, които виждаме, не са тези, с които по мое време се боравеше. Дори и с Иван Костов, с когото сме имали непримирими отношения в политиката, отношенията ни бяха легитимни. Както се казва в казармата – той биеше опозицията по устав. Сега няма никакъв ред, така че без мен“, категоричен бе Георги Първанов.

 

„Може ли някой да се ангажира с прогноза, която ще се окаже вярна? Не успяха да си разделят баница и затова сглобката се разсъхна по такъв неприятен начин. Случаят с митниците показа, че върви непрекъснат процес за преразпределение. Борбата за Министерството на външните работи започна още преди разпадането на коалицията. Тази борба не мога да си я обясня на базата на моя опит в предишните години. Сигурно сегашните партии искат да имат един лост повече да се докарат пред своите западни партньори. Други обяснения нямам. Може би искат да заличат някаква следа“, коментира той.

 

Снимка: bTV

 

Министерството на външните работи

„Нямам обяснение защо премиер иска да е и външен министър. Димитър Главчев, при цялото ми уважение към него, защото сме били опоненти в политиката, не е готвен за такава длъжност. Аз не бих могъл да бъде външен министър и си го казвам. Той сигурно има друга амбиция. Назначеният служебен външен министър Стефан Димитров е един много добър професионалист. Познавам него и една плеяда български дипломати, които изнесоха преговорите с Европейския съюз и НАТО. Отношението към него е меко казано обидно“.

 

„България може да бъде солидарен съюзник, но в определени граници. Не би трябвало да сме по-големи католици от папата. Не ни приляга да сме ястреби, особено когато става въпрос за регион, близък до нашия. Тази солидарност може да е изразена по различни начини. Не във всеки случай с изпращане на оръжието, което ще съберем от нашите складове, още по-малко с войници. Познавам много външни министри. Нека оставим на дипломатите да правят дипломацията. Българската позиция трябва да бъде в полза на мира. На втория ден след началото на войната в Украйна от АБВ направихме пресконференция, на която се обявихме за незабавно примирие и бързи преговори за мир. Смятам, че и сега това е решението, което трябва да бъде подкрепено“, обясни Георги Първанов.

 

 
Снимка: bTV

 

„Във всеки случай премиер да бъде и министър на външните работи би показало дефицит на дипломатически кадри, което със сигурност не вярно. Това не е теза, която можем да приемем. Премиерът Димитър Главчев не може да намери решение в сложната ситуация, в която се намира в отношенията си с партиите от сглобката и в отношенията си с президента. Не искам да се поставям на мястото, на който и да е служебен премиер след промените в Конституцията“.

 

Според него тепърва ще се виждат какви ще са резултатите от промените в основния закон и припомни, че се чака решение на Конституционния съд:

Подозирам, че решението на КС няма да бъде позитивно и повечето ще бъдат отхвърлени“.

 

Снимка: bTV

 

„Аз съм бил президент. За тези два мандата не съм направил опит да формирам нито едно служебно правителство. Моята амбиция не е била да разполагам и с изпълнителната власт. Не искам да коментирам колегата Румен Радев. Трябваше да има корекция, но трябваше това право да бъде оставено на държавния глава, защото Радев ще си отиде, ще дойде друг президент – пак ли трябва да променяме Конституцията?“, коментира президентът.

 

Коалиционни управления и ролята на ДПС

„По един начин се отнасяше ГЕРБ към АБВ в коалицията през 2014 г. По друг начин се отнасяше към патриотичните организации през 2017 година. По трети начин вероятно изглеждат сега. Не бих препоръчал на „Левицата“ да влезе в коалиция с ГЕРБ, но не може да се зачеркне коалиционното управление при тези резултати, които получаваме не избори.

 

Не беше лесно през 2005 година да събереш на една маса Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Ахмед Доган. Това се случи и се случи трайно. Четири години тази коалиция беше бетон. Защо трябва да има управление без ДПС? Те са един сговорчив партньор. Аз навремето подадох ръка към ДПС. Водихме диалог и се разбрахме. ДПС са предсказуем партньор в управлението. След това се случиха доста неща. Върху ДПС се стовариха доста съмнения, които някой иска да скрие със скрито контактуване. По-добре нещата да се извадят наяве и да се покажат на хората. Лично аз съм резервиран към санкцията срещу Делян Пеевски по закона „Магнитски“. Ако някой е сгрешил и е стъпил накриво, нека българската съдебна власт и прокуратурата да му търси сметка, каза още президентът Георги Първанов (2002-2012 г.).

 

Снимка: bTV