Първанов: Ние сме в разпад на държавността и политическата система

Докато хората не излязат на улицата, промяната няма да стартира

Първанов: Ние сме в разпад на държавността и политическата система

14164 | 9 ян. 2023 | 11:10

Ще е чудо да се случи правителство с третия мандат. Никой не работи сериозно по това, а и би било еднодневка. Не бих съветвал Радев да отстоява идеята за президентска република. Първо, непостижима е. Второ, няма да е полезна за страната.


"Докато хората не излязат на улицата, промяната няма да стартира. Преди 2 г. имаше подобна ситуация, но тогава в по-голямата си част на протестите излязоха случайни хора и нямаше някой от системните играчи, който да даде посока, както беше през 1997 г", заяви Георги Първанов - президент на България в периода 2002-2012 г. пред "24 часа"

И подчерта: "Винаги сравнявам 10 януари с 4 февруари. Има две тенденции в българската политика. Едната е разрушителната - че трябва да се събори всичко и да се гради наново. Другата е съзидателната, част от която аз съм имал чест да бъда заедно с Кольо Добрев, светла му памет. Надявам се сега съзидателната тенденция да се съживи и да поеме нещата в свои ръце".

"Ще е чудо да се случи правителство с третия мандат. Никой не работи сериозно по това, а и би било еднодневка. Този период с четири служебни правителства и 5-о на път означава разпад на държавността и политическата система. Не бих съветвал Радев да отстоява идеята за президентска република. Първо, непостижима е. Второ, няма да е полезна за страната.

"Бих посъветвал сегашните политици да седнат, да помислят, да си съберат идеите, ако имат такива, и да влязат в някакъв нормален разговор с останалите. Защото реваншът не е добър съветник в политиката. А го виждам и при едните, и при другите. Това може да продължи до безкрай, каза бившият президент.

"Шансовете на третия мандат не са особено големи. Само теоретично има шанс. Поне аз не виждам някой да работи по темата сериозно. То не става от днес за утре. За да се съберат през 2005 г. трите партии, а и тенденцията беше за четворна коалиция, ние бяхме водили диалог в продължение на месеци. Второ, самата процедура беше отработена така - те подготвят проектокабинета с програмната декларация и в едната ръка аз давам мандата, с другата ръка те ми връщат папката с министрите, като зад кандидата за премиер стоят партийните лидери като знак на подкрепа. Това сега ми е трудно да си го представя. Ще бъде чудо, ако се случи", допълни Георги Първанов.

"Чувам политолози да се опитват да обосноват такава теза, че умишлено се търси служебно управление. Не мога да кажа, че това е позиция на президента Радев. И не бих го посъветвал да я отстоява, да преследва подобна политическа цел. Първо, защото тя е непостижима. Президентска или, както Дюверже казва: полупрезидентска република - той много добре е разказал визията за една такава форма на управление, предполага наистина да се направи дълбока промяна в конституцията, да има ВНС, на което партии като БСП, ДПС да гласуват “за”, а аз не виждам как ще се случи. А що се отнася до дясното, те са били по-скоро за обратното - парламентът да избира президента. Тоест няма да има подкрепа за такава идея.

И второ, което е по-важно, аз не мисля, че подобна идея би била работеща, по-полезна. И нека партийните функционери да не се измъкват с тази теза от блатото, в което сами се натикаха за невъзможността да намерят разумни и работещи решения. През годините се видя, че българската парламентарна република може да работи нелошо. Давам за пример времето на управлението на царя и на тройната коалиция, когато имах честта да бъда президент. Тогава нещата работеха и България имаше международен авторитет, политическо спокойствие, социална политика. Защо тогава да може, а сега не? Ако ще отиваме към радикални варианти - да се върнем към идеята на Кимон Георгиев за закриване на партиите?! Това ще ни реши ли проблемите? Не мисля!", заяви пред "24 часа" Първанов.

"Би могло и би трябвало да се случи с всяка една от останалите партии след второто място, ако наистина могат да седнат и да се разберат. Ако ще се надлъгват, то тогава всеки би могъл да изхарчи този мандат. Затова и не искам да давам прогнози. Но дори и да се случи, това правителство ще бъде еднодневка, ден до пладне. Ще се повъртят няколко месеца, ще се изпокарат, защото пред България има много тежки проблеми, по които те са на различни мнения. И не е бюлетината, която ги разделя. Войната е тежък проблем, енергийната криза, икономиката.

Новата левица беше онова образувание, с което стартирахме преди 25 г. Сега по-кратко, но по-убедително говорим за Левицата. Там има много качествени хора. Има и много млади хора, които, уви, не видяхме на президиума тогава. Но те постепенно ще излизат на преден план. А в това, че по-опитните помагат, няма нищо лошо. Имаше един хубав руски филм “На бой идут одни старики” - само старците влизат в битката. Но това в кръга на шегата. Аз не деля и никога не съм делял на млади и стари и съм успявал с подкрепата и на едните, и на другите.

Левицата може да се случи без това ръководство на БСП. Нужна е трансформация и коалиция. Преди 25 г. моята теза беше, че за да успеем, е нужна промяна. Сега това стана мръсна дума, затова говорим за трансформация - задължително условие за левицата, ако искаме да се върнем в мача. Как ще стане това, аз вече съм встрани и не мога да давам съвети на колегите от БСП.

Българските социалисти са достатъчно зрели, но трябва да разберат, че това е последният шанс. Не вярвам да се случи, но и Корнелия Нинова трябва да се замисли може ли да си позволи още една тежка загуба. Едно време второто място беше поражение за БСП, а сега петото се оценява като успех.

И като се позовавам на едното време - нека да припомня поведението на Александър Лилов, светла му памет, който загуби едни избори и си подаде оставката. И от това БСП се възроди. За съжаление, тази традиция остана в историята, а без нея ще последваме примера на средноевропейските социалдемократически партии. Къде са полската, унгарската, чешката левица? Няма ги.

Това, което предложи г-жа Нинова, беше един ден преди сбирката на левицата - много елементарно, някакъв финт. Второ, макар да не се е случило по нейно време, тя като председател би трябвало да знае, че ние бяхме изключени с решение на Националния съвет от 7 март 2014 г. И ако искаха да направят жест на добра воля към нас, можеха да отменят това решение.

И трето, това предложение ми намирисва на левосектантство. Това е коалиционната визия на БКП от 20-те години, когато са призовавали социалдемократи и земеделци против партийните си ръководства да се влеят в БКП. Не! Ние не сме само тези, които са изгонени и напуснали, има много традиционни социалдемократи, има хора с ляво мислене, които не са били членове на БСП. Нищо по-естествено от това, както ние го направихме преди време, да създадем широка коалиция, с много толерантни отношения помежду си и да дадем шанс за равнопоставеност. Това е ключът. А не да се влеем, може би да целунем ръка и да бъдем приети наново. Не! Това не е сериозно!", категоричен е Георги Първанов.


Еврохолд

От категорията

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14

Васил Тончев: Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект

Васил Тончев: Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект-Vasil-Tonchev--Glavchev-i-Radev-shte-se-razberat-za-treti-variant-za-vanshen-ministar_1713452735.jpg

Ситуацията е бременна да се появи нов много голям политически субект и от ...

23 юли 2024 | 18:11

Кеворкян: Кой ще натисне спусъка

Кеворкян: Кой ще натисне спусъка-1633510993.jpg

Обама пък нареди да го снимат, докато, заедно с Хилари Клинтън, наблюдаваше на ...

21 юли 2024 | 09:20

НАЙ-ВАЖНОТО

„На 13 юли ние се провалихме”, допълни тя.

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп

Директорът на „Сикрет сървис” Кимбърли Чийтъл подаде оставка заради покушението срещу Тръмп-Direktorat-na--Sikret-sarvis--Kimbarli-Chiytal-podade-ostavka-zaradi-pokushenieto-sreshtu-Tramp_1721747116.jpg

В момента се водят няколко разследвания за това как стрелецът е успял да се ...

23 юли 2024 | 18:03

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14