В АБВ гневни - външният министър забранил на българските дипломати да работят за Бокова

Първанов: Ако България не подкрепи Бокова, това ще е катастрофа за българската дипломация (обновена)

7664 | 14 ян. 2016 | 11:49

Евентуално грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира АБВ по въпросите на външната политика и да доведе до крайни решения за участие в управлението. Черният ПиАр срещу Бокова тръгвал от България


"Ако българската държава не подкрепи Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, това ще е катастрофа за българската дипломация", заяви с остър тон Георги Първанов на пресконференция на АБВ. „Казвам го с дипломатичен тон, но езикът може да загрубее. Ние имаме в момента уникален шанс - такъв, какъвто няма да имаме в следващите 1000 години. Може да пропилеем този шанс, но това не е като да загубиш мач от съседна държава. Аз изобщо не мога да допусна друг вариант освен България да подкрепи Ирина Бокова – категорично го заявявам“, посочи още президентът Първанов. Той изрично отбеляза, че кандидатурата й може да бъде обединителна за цялата нация.


Първанов подчерта, че евентуално грешно решение на българското правителство по този въпрос може да радикализира АБВ по въпросите на външната политика и да доведе до крайни решения за участие в управлението. 


"Няма никакво съмнение, че безспорен фаворит в надпреварата е Ирина Бокова. Апелираме МВнР да не шикалкави, а да придвижи незабавно писмото с номинацията й", натърти Георги Първанов и добави, че България сериозно закъснява с номинацията си за генерален секретар на ООН.

 

„В правителството публично не обсъждан  този въпрос“, посочи вицепремиерът Ивайло Калфин. Той добави обаче, че е разговарял нееднократно по темата с премиера и външния министър. През март започват изслушванията на кандидатите в ООН, вече има поне 7-8 официално заявени кандидатури. Консултациите отдавна са свършили, вече трябва да се води кампания, обясни Калфин.

 

Преди месец ръководството на ООН изпрати писмо за старта на номинациите, а българският отговор сериозно закъснява, обясни той. Даваме ли си сметка, че забавянето може да намали шанса или поне да провокира и други кандидатури да се включат в надпреварата, попита лидерът на АБВ. Той отказва да разсъждава върху хипотеза, която изключва номинацията на Ирина Бокова от българското правителство. 

 

Безспорният силен кандидат е Ирина Бокова, а всяка друга българска кандидатура я чака съдбата да се нареди на опашката, категоричен бе Първанов.

 

Той разказа, че е говорил с премиера Борисов и се надява скоро да има отговор. Забавянето и тази двусмисленост се създава от МВнР, смята обаче той. Необходимо е правителството не просто да изпрати отговор, а да се организира мащабна държавна кампания за подкрепа на Бокова, смята лидерът на АБВ.

 

Първанов призова външния министър да даде указания на българските дипломати да работят за кандидатурата на Бокова. В момента някои работят срещу нея, това е недопустимо,  грозно и обидно за нацията, каза Първанов. Той напомни, че е правил кампания за нея преди години за ЮНЕСКО, когато тя е била призната за национална кандидатура.

 

На пресконференцията присъства цялото висше ръководство на партията в лицето на нейния заместник-председател и вицепремиер Ивайло Калфин, заместник-председателят и председател на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов, заместник-председателят Румен Петков, говорителят на ПГ на АБВ и неин заместник-председател Мариана Тодорова, както и членът на Комисията по външна политика към Народното събрание доц. Георги Кючуков.


„Никой от другите кандидати не може да се похвали с такива постижения, но по-важното е, че Ирина Бокова може, има култура на общуване и може да намери общ език във всяко отношение. Събрали сме се тук цялото ръководство на ПП АБВ, за да покажем, че нашата подкрепа за кандидатурата ѝ е много категорична.

 

Апелирам от свое име и от името на колегите, Министерството на външните работи да не протака, да не шикалкави, а да придвижи незабавно писмото с номинацията, персонално с номинацията с името на Ирина Бокова до ООН. Второ: Настояваме да бъдат дадени ясни указания на българските дипломати в чужбина, без двусмислия, без двойни игри. Защото имаме информация, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против тази кандидатура. Има и черен PR, който за съжаление тръгва от българска почва. Това не само е грозно, то е обидно за нацията. Искам да заявя най-категорично, че неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по въпроса с кандидатурата на България за генерален секретар на ООН, може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и това е един от проблемите, които могат да доведат до крайни решения относно участието ни в управлението, подчерта  Георги Първанов.

 

 В подкрепа на номинацията на Ирина Бокова за главен секретар на ООН се изказа и вицепремиерът и заместник- председател на АБВ Ивайло Клафин. Той изтъкна още веднъж качествата ѝ за позицията като заяви категорично, че тя е единственият шанс, който има България да се бори реално за поста генерален секретар на ООН, а номинацията й отговаря и на всички важни критерии на международната общност.


„Кандидатът би трябвало да е приемлив за петте постоянни страни членки на ООН. За САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай. Това е първото условие, за да може кандидатът да продължи нататък. В тази геополитическа обстановка, при постоянно нарастване на горещите точки в света, това все повече е място за дипломат и точно затова то винаги е заемано от дипломат. Ние имаме шансове, и то високи шансове с госпожа Бокова и мисля, че няма да има шансове който и да било друг кандидат, който бъде издигнат.

 

И понеже се споменава в медиите името на госпожа Кристалина Георгиева, между другото от нейна страна не сме чули подобно желание, трябва да ви кажа, че имам възможност да следя нейната работа и тя е изключително авторитетна и влиятелна фигура в ЕК. Неин ангажимет с друг пост, честно казано, мен би ме изненадал, защото това е една много важна година за ЕК - 2016 година. Комисията има ангажимент да предоговори бюджета на ЕС и там ще има централна роля госпожа Кристалина Георгиева, аз лично бих се изненадал, ако тя реши да върви по друга писта тази година. Разбира се, не е зле да чуем и нейното мнение, но мисля, че всеки тежи на мястото си. Тя е един много авторитетен, влиятелен зам.-председател на ЕК и мисля, че и за България, и за нея този авторитет, който тя си е изградила на тази позиция, трябва да се използва максимално. Госпожа Бокова е много авторитетен лидер на най-голямата агенция на ООН. Така, че тук не става въпрос ние кой да изберем за поста, тук в една тежка битка имаме възможност и реални шансове, ако издигнем госпожа Бокова, България да има генерален секретар на ООН. Трябва да сме наясно, че светът около нас се променя. Ние сме в абсолютно нова ситуация и ООН с всичките си кусури е на практика единственият инструмент, чрез който може да се влияе на конфликтите. Така, че присъствието, участието, работата на България на най-високо равнище е изключително важно“, категоричен бе Ивайло Калфин.


От категорията

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Горанов: Борисов трябва да бъде кандидат-премиерът на ГЕРБ, само той може да се справи!

Горанов: Борисов трябва да бъде кандидат-премиерът на ГЕРБ, само той може да се справи!-1648276166.jpg

Така Горанов категорично се противопостави на слуховете, че евентуално ...

4 дек. 2022 | 09:14

ПП внася декларация за спешни действия на парламента за присъединяването ни към Шенген

ПП внася декларация за спешни действия на парламента за присъединяването ни към Шенген-PP-vnasya-deklaratsiya-za-speshni-deystviya-na-parlamenta-za-prisaedinyavaneto-ni-kam-Shengen_1670181286.jpg

Всички възможни проверки от страна на европейските институции, включително на ...

4 дек. 2022 | 21:12

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22