Снимка БНТ

Зайкова забрави да пусне и химна на България

Първо заседание на 46-ото НС. Радев не поздрави новите депуатти. Мика Зайкова не удари звънеца

9044 | 21 юли 2021 | 08:49

Заседанието за втори път ще открие най-възрастният народен представител - Мика Зайкова от „Има такъв народ”.Присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова

Снимка БНТ-1626857902.png-1626847849.png-1626849068.png

Първо заседание на 46-ото Народно събрание зпочна своята работа.

Заседанието за втори път се откри от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова от „Има такъв народ”.

 

В залата дойдоха президентът Румен Радев, и вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

 

Заседанието започна с проверка на кворума. Проверката показа, че в зала са 214 от 240 народни представителите.

 

Още в началото Мика Зайкова забрави да бие по протокол звънеца, след като даде началото на тържественото заседание. Малко по-късно тя пропусна да пусне и химните на България и на Европейския съюз. Все пак депутати и служители на парламента ѝ напомниха и всички станаха на крака за тържествения момент.

"За втори път ми се пада честта като най-възтастен народен представител да открия Народно събрание. Това е привилегия, не само на възраст и опит. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас, да сподели своите знания и умения за целия народ", заяви във встъпителната си реч Зайкова от "Има такъв народ".

Суверенът, нашият народ ни избра - нека да бъдем добри, усмихнати и конструктивни. Нека да работим за мечтата на този народ, апелира откриващата 46-ото НС.
"Народът каза, че иска промяна - всички партии на променят повишиха своите гласове. Разчитам на разум и на новите партии и на тези, които имат опит. Суверенът каза още, че не дава мнозинство на нито една от партиите, а поискаха да работим заедно за мечтите на България", обясни най-възрастният депутат.

"Да се захващаме за работа, прекалихме с демократичните процедури, наистина ни чака много работа", категорична бе Зайкова.
"Не може държава от ЕС да има допълващ доход от пенсия да е 1/3 от заработеното от човека", коментира Мика Зайкова и разкри, че във Франция пенсиите и начинът на живот на възрастните хора не падат.

"Имаме страшно много работа. Нека се стегнем и да започнем работа, както и да си изберем правителство", допълни тя.

 "Ясно е, че суверенът не избра партия, както и че може да има правителство на малцинството - важни са приоритетите.

Не забравяйте кой и защо ви е изпратил тук", обърна се Зайкова към народните представители.

 

"Нека да бъдем добри и да работим за мечтата на народа!, заяви в словото си при откриването на 4-ото Народно събрание най-възрастният народен представител Мика Зайкова от "Има такъв народ".

 Надявам се да видя усмихнати лица и готовност всеки да сподели знанията си в полза на България, изтъкна тя.

 Народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна, заяви още най-възрастният народен представител.

 

Суверенът ни каза - работете заедно!, каза още Зайкова, коментирайки резултатите от вота и това, че нито една партия не получи значителен превес.

Да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа, пожела още Зайкова.

 

Веднага след речта на Мика Зайков, народните представители в 46-ия парламент се заклеха. Депутатите положиха устно клетвата си. 

 

След като под ръководството на Мика Зайкова депутатите се заклеха, най-възрастният депутат побърза да даде думата на представител на ИТН, като забрави, че преди това народните представители трябва да изслушат химна на България.

Моля, простете, бабите сме така“, разсмя залата народният избраник от гражданската квота на Слави Трифонов.

 

В залата вече има електронна система за гласуване и няма да се налага поименна проверка на народните представители.

 

Изненадващо президентът Радев не поздрави новите народните представители. В миналия парламент той спази протокола, поздрави депутатите и дръпна реч, в която критикуваше правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

 

Преди да влезе в пленарната зала Румен Радев каза няколко думи пред репортери. Той констатира, че е доволен от служебното си правителство и че очаква редовен кабинет, който да продължи промените, които са започнали. Във Фейсбук започнаха да валят майтапи, че от суеверие този път ИТН и държавният глава са решили да развалят протокола и да не повтарят сценария от миналия парламент, който имаше едва 9 работни дни. 

 

"Този парламент е по-различен от предишния. Според нас е доста по-близък до реалността и до това, което желаят българските граждани, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Самият факт, че тук присъства Министерски съвет, означава, че хората, които стоят тук не се срамуват да застанат зад нас.
Всички знаем какви са резултатите на изборите. До голяма степен знаете и какво ще направим като политическа сила. Ние ще предложим, когато президентът Радев, даде мандат, ще предложим кандидат и ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат", каза още Йорданов.

По думите му с повечето партии, с които ще проведат разговори нямат различия за главния прокурор, за унизителните пенсии на нашите майки и бащи.

"В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет. Това е посоката, според нас, в която трябва да се развива страната. Ако няма - вероятността да отидем на поредни предсрочни избори, е голяма", заяви още Йорданов.

"В 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ - СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция", това пък каза Десислава Атанасова от ГЕРБ - СДС в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрани."Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това - честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ.

Действията на представители на служебния кабинет, издълбаха още разделителни линии в българското общество. Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж, на цели държавни системи във времена на здравни, икономически и социални предизвикателства.

В 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ - СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, ще бъде хаосът и безидейността, ще бъде и безотговорността за държавата", заяви още Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ - СДС не разчита изборния резултат като победа на политическа сила, а огромно предизвикателство, поставено от българските избиратели, което изисква възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство.

"Това са трите най-важни условия за справянето със здравните, икономическите и социалните проблеми, които стоят пред нашето общество", зави още Атанасова.

Десислава Атанасова заяви, че е загрижена, че в приоритетите на "Има такъв народ" не са видели нито едно от тези предизвикателства.

"Бяха забравили дори да споменат за тези проблеми, а за нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото ни общество, за държавата ни", допълни още Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи.

"На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от края на миналия век", каза още Десислава Атанасова.

Тя подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес.

Десислава Атанасова отправи и обвинения към служебния кабинет и заяви, че буквално е била провалена ваксинацията в България.

След нея на трибуната се качи лидерът на БСП Корнелия Нинова."Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да съградим нов", това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрани.

Според нея за тази цел трябва да се пребори причината, която се намира в пленарната зала. По думите й коренът на проблема е заложен в лобисткото законодателство и от Народното събрание трябва да започне изкореняването.

"От името на ПГ на "БСП за България" пожелавам на всички един стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Държавнически, а не партийни и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза.

Първото - избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори, каза Нинова. Според нея това е знак към всички.

"Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент", коментира Корнелия Нинова.

"Второто предизвикателство, по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент. За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува", подчерта още Нинова и отчете, че това е грешка - фактическа и политическа. "Първата политическа партия вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна.

Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Днес червената линия не е системни и антисистемни, статукво или антистатукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят", заяви още Нинова.

По думите й третото предизвикателство е да се състави редовно правителство.

"Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност", заяви още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че за парламентарната група най-важният приоритет си остава социалната политика.

"За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставяме това за бюджет 2022 г. Ще бъде късно. Ние днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора", изброи още Корнелия Нинова.

Стана ясно, че вторият приоритет за "БСП за България" е здравеопазването, третият - образованието, науката и културата, а четвъртият - икономиката.

 

 Очаквайте подробностиПърво заседание на 46-ото Народно събрание

Заседанието за втори път ще открие най-възрастният народен представител - Мика Зайкова от „Има такъв народ”.Присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова

46-ия парламент започна работа - гледайте на живо

Заседанието за втори път ще открие най-възрастният народен представител - Мика Зайкова от „Има такъв народ”.Присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова

От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43