Телевизионните зрители познават този приятен и усмихнат млад мъж от поредицата „От любов към храната“, чийто втори сезон тече по тв канала 24Kitchen. Той се казва Габриеле Спонза и е роден преди 33 години в турския град Измир. Завършва специалността „Кулинарни изкуства“ в американския университет „Джонсън и Уелс“ и започва работа във Франция - в прочути ресторанти в Марсилия и Тремола, удостоени с 3 звезди „Мишлен“. Продължава кариерата си в елитни ресторанти в Истанбул, изявява се като преподавател и шеф на катедра в Измир, а междувременно започва и снимките на кулинарното си предаване.
Вдъхновен от мултикултурния мегаполис Истанбул и от разнообразието на неговата кулинарна култура, Габриеле обогатява световната кухня с местни продукти и подправки от чистите земи на Анадола. Приготвени с уважение към продуктите и внимание към детайла, рецептите му са лесно осъществими и практични. Според него храната внася колорит и наслада в живота. И не е необходимо човек да е майстор готвач, за да се наслади на готвенето. Желанието му да приготви нещо вкусно е достатъчно.
Пържена пикантна аншоа
Необходими продукти (за 2 порции)
600 г прясна аншоа
4 с.л. брашно
3 с.л. корнфлейкс
2 щипки кориандър
2 щипки едър лют
червен пипер
сол
олио за пържене
За пестото:
1 връзка магданоз
100 г пармезан
зехтин
черен пипер
сол
Начин на приготвяне
1. Почистете рибките от вътрешностите и махнете главите им. Измийте добре под течаща вода и подсушете.
2. В купа сипете брашното и начупете с ръце натурален царевичен корнфлейкс. Разбъркайте.
3. В хаванче счукайте зърна кориандър, едра сол и люспи червен пипер. Добавете ги при брашното и корнфлейкса и разбъркайте. Оваляйте добре рибките в сместа, след това ги сложете в цедка и ги изтръскайте.
4. Загрейте 1 пръст олио в тиган и изпържете аншоата. Извадете с помощта на решетеста лъжица върху кухненска салфетка. Поръсете с малко сол, черен пипер и едър лют червен пипер. Разбъркайте.
5. За пестото сложете магданоза (без стеблата) в блендер заедно с настъргания пармезан и около 30 мл зехтин. Пасирайте. Подправете със сол и черен пипер и отново пасирайте.
6. Сервирайте рибата в кофичка, в която има фунийка от хартия за печене. Поръсете с малко сол, 1-2 с.л. магданозено песто и съвсем малко настърган пармезан. Гарнирайте с резен лимон.