Патладжан с кайма по турски

Патладжан с кайма по турски

42812 | 22 юли 2021 | 16:05


Необходими продукти:
патладжани - 2 бр. големи
кайма - 450 г
моркови - 1 бр.
лук - 1 глава голяма
пипер - 1 бр. /суров или печен/
домати - 2 бр.
доматено пюре - 3 - 4 с.л.
черен пипер
мента - 3 - 4 листенца
босилек - 1 щипка
сол - на вкус
чесън
зелен лук - за поръсване, по желание

Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват добре и нарязват на кръгове по 1 см - 1.5 см.

Посолява се всяко едно парче и се оставят около 30 мин да излезе сокът от тях.

Лукът разделяме на две - едната част от него нарязваме на ситно и добавяме към каймата, а другата - на кубчета за соса.

Соса приготвяме, като нарязваме всички зеленчуци - домат, пипер, морков и 1/2 лук на малки кубчета и задушаваме в тиган за около 5-6 минутки.

Овкусяваме с подправките и добавяме доматеното пюре. Сосът ни е готов.

Вземаме си подходяща тава, намазваме с олио и нареждаме подсушените парчета патладжан, като между всяко парче слагаме каймичката, която сме объркали с лука и малко сол и черен пипер. И така редим, като залепваме с каймата парчетата патладжан.

Заливаме отгоре соса и слагаме патладжаните с доматен сос да се пече в предварително загряда фурна на 180 градуса за около 45-50 мин - до готовност.

По желание можем да поръсим патладжана с кайма по турски със зелен лук и ситно нарязан чесън, след като сме извадили от фурната.


От категорията

Брауни с тиквичка и ябълка

Брауни с тиквичка и ябълка-1659438357.png

2 авг. 2022 | 14:04

Гювечета по шопски

Гювечета по шопски -1658393711.jpg

21 юли 2022 | 11:54

Домат шмеркезе

Домат шмеркезе
-1657882521.jpg

15 юли 2022 | 13:53

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи-1659116440.jpg

Шеф-готвачът Гай Бажурготви на сергиите на пазара „Талпиот“ в Хайфа

29 юли 2022 | 20:36