Необходими продукти
3 големи патладжана
2 стръка целина
350 г зелени маслини
1 глава червен лук
1/4 ч. каперси
1/2 ч. бял винен оцет
1 ч. зехтин екстра върджин
700 мл доматено пюре
скилидки чесън
1 с.л. захар
половин люта чушка
сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Патладжаните се нарязват и поставят в тиган със зехтин. Готвят се около 15 минути, докато станат меки и крехки.
2. Целината се нарязва и сварява в подсолена вода. Чесънът се смачква и нарязва заедно с лука. Прибавят се към патладжаните. Добавят се каперсите и сол на вкус. Слагат се и нарязаните на едро маслини.
3. Щом патладжаните станат готови, се отцеждат върху домакинска хартия. Връщат се с другите продукти в тенджера, разбърква се добре. Прибавя се доматеното пюре и готвенето продължава около 5 минути.
4. В отделен съд захарта и оцетът се смесват, след което се изсипват към зеленчуците. Сместа се пълни в буркани и се затваря.