Патриарх Кирил

Главата на Руската православна църква пристига днес за 140 г. от Освобождението

Патриарх Кирил: Дори когато Русия и България са водели военни действия, църквите ни са били заедно!

10741 | 2 март 2018 | 10:54

В Русия винаги са възприемали България като братска страна, напомня Негово светейшество


Днес в 14.30 часа, на летище София - Правителствена зала, вицепрезидентът Илияна Йотова ще посрещне Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и водената от него делегация. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Патриархът ще бъде в България от 2 до 4 март. Той ще участва в отбелязването на 140 години от Освобождението на България от османско иго.

В рамките на визитата главата на Руската православна църква ще участва в мероприятия за почитане паметта на воините, паднали за освобождението на България в руско-турската война от 1877-78 г., ще отслужи молебен в храма "Рождество Христово" в Шипка.

Очаква се, че патриарсите Кирил и Неофит ще отслужат съвместно света литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски" в София. Патрирах Кирил ще се поклони и пред светите мощи на Св. Серафим Богучарски в руската църква "Св. Николай Чудотворец" в столицата, отбелязва ТАСС.

В специално интервю за БНТ, БНР и в. "Труд" по повод визитата, Негово светейшество отбеляза: "Днес църквата в Русия е отделена от държавата и държавата по никакъв начин не се меси в църковните дела, а църквата не се меси в държавните дела". Главата на Руската православна църква заяви още, че в Русия винаги са възприемали България като братска страна.

"Православната църква, руската църква и Българската църква имат една дълга история на братски отношения именно защото нашите народи, в мнозинството си, са православни. Защото нашите народи имат много общо като култура, дори и като език. В Русия винаги са възприемали България като братска страна и историята добре потвърждава тази теза", казва Кирил за българската публика.

"Каквито и да са били политическите отношения между Русия и България, отношенията между руската и Българската църква винаги са били братски и най-топли. Достатъчно е да се спомене, че когато възниква българо-гръцката схизма, така наречената схизма, и Българската църква не е признавана в семейството на поместните православни църкви, през 1945 година решаващ е бил гласът на руската православна църква в защита на Българската църква, който в крайна сметка доведе до признаването на автокефалността на Българската църква от Световното православие. А през 1953 година същият решаващ глас на руската православна църква съдейства за признаването на Българската патриаршия, която както се знае, навремето прекратява съществуването си поради политиката на Турция", напомня патриархът.

"Това са епизоди от нашата история и мисля, че братските отношения между нашите църкви са издържали изпитанията на времето. Бих искал да отбележа и важното обстоятелство, че мнозина българи са получавали образование в духовните учебни заведения на руската църква, а православни руснаци са учили в България. Имаме подворие, руско подворие в София, българско подворие в Москва. Това са точно онези устои, които запазват добрите отношения между църквите ни и, както се надявам, положително влияят на отношенията между нашите народи", уверен е Кирил.

Руската позиция по Истанбулската конвенция напълно съвпада с позицията на БПЦ, отбелязва главата на Руската православна църкна.

"Разбира се, че държавата не трябва да допуска насилие, но под формата на борбата срещу насилието не може да се месиш в светая светих на човека, в семейните отношения. Освен това същият този документ предвижда съответното отношение към едно такова явление като еднополовите съюзи, а Православната църква категорично не ги приема.С голяма симпатия и разбиране се отнасям към позицията на Българската православна църква, която е срещу ратифицирането на този документ от България", отбелязва патриархът.

"Кризи в отношенията между нашите две църкви никога не е имало. Кризи в отношенията е имало между държавите, имало е дори период без дипломатически отношения, имало е период, когато по време на военни действия, България и Русия са били, както се казва, от двете страни на барикадата, а църквите винаги са били заедно. И така е било постоянно в историята", напомня още патриарх Кирил.

Визитка

Негово Светейшество Кирил (светски имена: Владимир Михайлович Гундяев) е патриархът на Москва и цяла Русия.

Роден е на 20 ноември 1946 г. в Ленинград в семейство на свещеник. От най-ранна детска възраст проявява влечение към богослужението и монашеството. След завършване на средното си образование постъпва в Ленинградската духовна семинария, а след това - в Ленинградската духовна академия, която завършва с отличие през 1970 г.

На 3 април 1969 г. Ленинградският и Новгородски митрополит Никодим го подстригва в монашество с името Кирил. От 1970 до 1971 г. е преподавател по догматическо богословие, помощник-инспектор в Ленинградската духовна академия и семинария, а едновременно и личен секретар на Ленинградския митрополит Никодим. От 1971 до 1974 г. е представител на Московската патриаршия към Световния съвет на църквите в Женева. От 1974 до 1984 г. е ректор на Ленинградската духовна академия и семинария.

През 1976 г. става епископ на Виборг, а през 1977 г. е възведен в сан архиепископ Смоленски и Вяземски. От 1986 г. управлява общините в Калининградска област, а през 1988 г. става Смоленски и Калининградски архиепископ. От 1989 г. е председател на Отдела за външно-църковни отношения към Московската патриаршия. През 1991 г. е повишен в ранг митрополит. Постоянен е член на Светия Синод. На 6 декември 2008 г., един ден след кончината на патриарх Алексий II, е избран за местоблюстител на Московския патриаршески престол.

Международна дейност

На 12 септември 1971 г. е назначен за представител на Московската патриаршия в Световния съвет на църквите. През декември 1975 г. е избран за член на Централния и Изпълнителния комитети на ССЦ. През 1976 г. става постоянен представител на РПЦ в пленарната комисия на ССЦ. На 18 ноември 1976 г. патриарх Пимен го назначава за заместник на Патриаршеския екзарх на Западна Европа (на този пост той остава до октомври 1978 г., когато му възлагат пастирското ръководство на епархиите във Финландия).

През 1989 г. става ръководител на Отдела за външни църковни връзки - църковен "министър на външните работи" и скоро успява да изведе отношенията с Католическата църква от безизходицата, в която те изпадат през 1990-те години в резултат на активната дейност на Ватикана в Украйна и Русия.

Поместният събор на Руската православна църква 27 януари 2009 г. избира за патриарх на Москва и цяла Русия Смоленския и Калининградски митрополит Кирил с 508 гласа от 702 възможни, като 673 са били валидните бюлетини. Митрополит Кирил заявява, че приема решението на събора и благодари. Интронизиран е за патриарх на 1 февруари 2009 г.

Доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни технологии (2012).

 


От категорията

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Нашенка e първата жена сержант в Българо-американската полицейска асоциация

Диляна Николова служи в полицията на град Лексингтън, Кентъки-Dilyana-Nikolova-sluzhi-v-politsiyata-na-grad-Leksingtan--Kentaki_1669492314.jpg

Диляна е родена в София и е израснала в квартал "Гоце Делчев". Има ...

26 ноем. 2022 | 21:50

Рибарски: Мостовете между БСП и ПП са съборени. Изказването на Свиленски е "балонно вмятане"

Рибарски: Мостовете между БСП и ПП са съборени. Изказването на Свиленски е "балонно вмятане"-Ribarski--Mostovete-mezhdu-BSP-i-PP-sa-saboreni--Izkazvaneto-na-Svilenski-e--balonno-vmyatane-_1669487747.jpg

Индустрията не разчита до такава степен на природен газ, а и България има ...

26 ноем. 2022 | 20:34

Най-важното

Президентът участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна"

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза-Radev--Neobhodimi-sa-reshitelni-deystviya-v-otgovor-na-rastyashtata-prodovolstvena-kriza_1669478476.jpg

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният ...

26 ноем. 2022 | 17:57

Всякакви аматьори си позволяват да дават оценки на ГЕРБ, възмути се лидерът на партията

Борисов: ПП всячески искат да отидат на избори. Колкото време минава - далаверите им излизат (ВИДЕО)
(Видео)

Колко са жалки нашите политически опоненти, посочи Борисов-Kolko-sa-zhalki-nashite-politicheski-oponenti--posochi-Borisov_1669476706.jpg

Колко са жалки нашите политически опоненти. Ако всички имаха политически ...

26 ноем. 2022 | 17:26

Лидерът на ИТН добавя към публикацията си видео с изказване на депутата от БСП Георги Свиленски

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Нито лев от парите на софиянци не е даден за "калпавия" ремонт на жълтите павета, категоричен е той

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов

Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов-Patogenat-e-baziran-na-shtama-Omikron-i-originalniya-variant-ot-Uhan--kazva-gen--Igor-Kirilov_1669489023.jpg

Провеждането на подобен експеримент показва, че в САЩ липсва система за ...

26 ноем. 2022 | 20:55

Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство

Негативни оценки! „Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната

„Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната--Standard-end-Puars--Ostava-neyasno-chlenstvoto-na-Balgariya-v-evrozonata_1669449813.jpg

България в момента изпитва висока инфлация, което според S&P Global Ratings ...

26 ноем. 2022 | 10:02

Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, е мнението на експерти

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп? -Fotovoltaitsi-i-baterii-varhu-zagrobeni-mini--Tova-li-sa-obeshtali-Petkov-Vasilev-na-Dzhemkorp--_1669388711.jpg

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с ...

25 ноем. 2022 | 15:29

Повече никой няма да има право да държи кодовете на машините, заяви той

Скандал! Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

 Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините--Kiril-Petkov-ni-predlozhi-da-otteglim-hartienata-byuletina-sreshtu-koda-na-mashinite_1669410378.jpg

Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, ...

25 ноем. 2022 | 19:16

Обвинението към вас, че сте осъществявал търговия с влияние граничи с далеч по-сериозни неща, обърна се Биков към Петков.

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК-Kiril-Petkov-kam-Georgi-Svilenski--Shte-vi-sadya--Kodat-na-mishinite-e-v-TsIK_1669411525.jpg

"Нали знаете кой настъпва мотиката два пъти по един и същи начин? Защо го ...

25 ноем. 2022 | 23:24